Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj všem. Prosím o radu. Jsem už nějaký čas rozvedená a s exmanželem máme jedno dítě, které máme ve střídavé péči. I přes to, že z počátku souhlasil, že spolu budeme komunikovat ohledně našeho potomka, poslední dobou se prostě kousl, že se mnou nemá co řešit a prostě si pro syna nejezdí přímo on, vždy je to někdo z rodiny a to samé, když si pro něj jedu já, vždy syna přivede někdo z rodiny. Když jsem s ním potřebovala řešit zdravotní stav, trvalo mi skoro půl hodiny, abych ho donutila přijít ke mě, ale hned jak přišel začal na mě řvát(před synem), že jsem kráva, že se mnou nic řešit nebude atd… P. S. nejspíš jsem kráva, protože jsem si našla přítele a on je sám, ale podle mě, by jsme spolu komunikovat měli a vůbec nevím co mám dělat. Jestli to někam hlásit nebo čekat dalších X měsíců než se uklidní. Prosím poraďte
@Erin1992 No a ty od něj potřebuješ nějaký ofiko souhlas, nebo proč s ním potřebuješ na sílu komunikovat? A kolik je dítěti?
@Erin1992 píše: Více
Ahoj,
nemáte ustanované soudem jak se předávají děti? Není to standard? Právě kamarádka má ustanovené kdo kdy vyzvedává a kde - že OTEC vyzvedává v místě bydliště matky a že MATKA vyzvedává v místě bydliště otce…
čili by měl malého vyzvedávat ex ne jeho rodinní příslušníci ![]()
Ale ano, zhrzené mužské ego - žárlí. ![]()
@j.a.n.i1 píše: Více
Protože je to jeho otec a jsou věci, které se po zprávách řešit nedají kor, když nereaguje. Syn je teď od září ve školce,3 roky.
@chs.jasmin píše: Více
Já jsem právě ještě od právníka nedostala všechny dokumenty ze soudu, ale vím, že se to řešilo. Jak přesně je to tam napsané, netuším. Musím zjistit
No, asi takhle, pokud komunikovat nechce, tak ho nedonutís, takže pokud nejde o něco extra vážného, tak si to prostě res po svém a je to. Čím bude dítě starší, tím to bude jednodušší.
Při předávání není asi proto, že ten váš rozchod nezpracoval. Obvzvlášt když je tam někdo třetí. Asi bych komunikovala písemně.
Nenaděláš nic. Se mnou ex taky nemluví, nic spolu neřešíme. Z jeho strany to prostě není možné. Max mail.
Předně bych zkusila OSPOD, určitě jste někde vedeni z období průběhu rozvodu. Možná by pracovnice promluvila s exmanželem, aby nedělal potíže, že jde jen a pouze o dítě a jeho prospěch. Ublíží svým zabejčením jen dítěti. Ty si nenech dělat vrásky zhrzeným chlapem. Ale na druhou stranu, teď si rejpnu, slyšíme jen tvou verzi. Proto by to chtělo nezávislou třetí stranu, která objektivně zhodnotí, co se děje a nakolik je to v rozporu se soudním rozhodnutím a právy dítěte.
Nenadelas nic. Prakticky všechno se da předat mailem nebo whatsappem. Jinak zkusit revidované formu, jak mu věci sdílíš. Eventuálně zda dochází ke kontaktu s tvým přítelem a ten eliminovat
Co presne s ním potřebuješ resit? Dulezite veci mu napiš, do zpravy nebo mailu ![]()
My, kdyz sme s ex měli jednu chvíli zasek, proste sme posilali zprávy po wtsp. Ve finále clovek zjisti, ze toho zase tak moc k řešení není.
Pokud jde o zdravotni stav, posli mu fotku zpravy od lékaře
Nedonutis ho. Přes ospod nebo vyhrožováním soudním rozhodnutím akorát dosahnes zhoršení vztahu, zasekne se úplně. Res to přes whatsapp nebo mail. Časem se hrany obrousí.
Když nechce, tak nechce, s tím nic neuděláš. On je natolik zaslepenej žárlivostí, že mu ani nevadí ti nadávat před synem. Vykašli se na to, a jestli to jde, tak s ním nic neřeš, jestli se nejedná o nic vážného. Počítám ale že otočí, a zas ti bude nadávat že mu nic neřekneš
To si nevybereš no. On se zklidní. Třeba si taky někoho najde a bude klid.
Oba se chováte jako děti… Takže jednak už ho nemáš právo vychovávat a je jeho právo s tebou mluvit nebo nemluvit. Má pouze povinnost ti poskytovat informace, toto lze vymáhat i soudně. Ale nutit ho s tebou mluvit oprávněna nejsi. Stejně ti není nic do toho, koho pověří dohledem nebo péčí, tedy včetně převzetí dítěte od tebe, s výhradou evidentního rizika pro dítě. Pokud jde o neznámou osobu, máš možnost požadovat pověření té osoby převzetím dítěte.
Takže by bylo ideální, kdybyste se oba zklidnili a hleděli hlavně na své povinnosti, tedy informovat druhého rodiče. Na to ti stačí mail. A uvědomit si, že pokud on své povinnosti neplní, není to důvod, abys je neplnila ty.
Zkus zapřemýšlet, zda nelze změnit něco na tvé straně, co může být příčinou jeho chování. Podle tvého příspěvku bych tam určitý prostor viděla.