FCE B2

1704
3.10.24 17:06

FCE B2

Zdravím, mám blbou a vlastně i naprosto zbytečnou otázku, ale jenom tak ze zvědavosti. Syn dělal zkoušky FCE B2 (aby ji měl místo maturity z angličtiny), včera jsme koukali na výsledky, podle nich ji zvládl na C1. Máte zkušenost - dostane tedy certifikát na C1? Mně se podle informací z výsledků zdá, že ano, ale je to pro mne matoucí. Když se ke zkoušce zapisoval, tak od jazykovky bylo info, že když nezvládne B2, je ještě šance, že získá B1. To samé kdyby dělal delší a dražší zkoušku na C1, měl by šanci při nezvládnutí dostat B2. Že by mohl naopak při dobrý výsledcích získat hodnocení lepší, než které dělal, tahle informace nezazněla. Máte někdo zkušenost, jak to v praxi je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
109
3.10.24 17:09

Ano, na certifikátu bude mít uvedeno, že má úroveň C1.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1704
3.10.24 17:15
@Anetaa120 píše: Více

Dík. :-) Bude mít radost. Na střední ho zvládla angličtinářka tak vynervovat, že měl obavy, že maturitu neudělá a přemýšlel, že školu vzdá, když nemá šanci ji dokončit… a přitom ta je B1 (říkala učitelka) a tyhle zkoušky dal bez přípravy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21549
3.10.24 17:37

@sysi teda tak já mám informaci od dcery i neteře, že maturita je úroveň C1 :nevim: možná jsou dvě obtížnosti, nebo nevím. Nezkoumala jsem to, obě mají ten certifikát právě na C1.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1704
3.10.24 17:50
@nozu píše: Více

Mně to tehdy překvapilo, tak jsem si zjišťovala info. Státní část maturity je na B1. Z vhylášku lze školní část nahradit certifikátem úrovně alespoň B1. Co jsem koukala do požadavků, tak odborné školy mívají státní část na úrovni B1, gymply na B2. Ale školní část si školy dělají samy, je možné, že někde chtějí C1. I když nevím, z učebnic C1 se učila holka na vejšce a byla v lepší skupině. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21549
3.10.24 18:52

@sysi dcera je na průmyslovce, neteř na gymplu. Obě si ale dělaly rovnou C1. Já se přiznám, že jsem to blíž nezkoumala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
809
4.10.24 00:00

Pokud nedošlo k nějakým změnám, tak státní maturita z angličtiny by měla být na úrovni B1. A teď jsem se dívala na webovky Cambridge English a tam píší, že když má 180-190 bodů, tak dostane certifikát FCE se známkou A s tím, že prokázal schopnost na úrovni C1.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1704
4.10.24 18:27

Hele, to není nic proti ničemu. C1 mohly holčiny dělat, protože věděly, že na to mají - a certifikát je využitelný nejenom u maturity, ale třeba i u VŠ studia v zahraničí, kde často bývá požadovaná právě ta C1. Pokud vím, dají se použít i na některých českých VŠ k (částečnému) nahrazení zkoušky z cizího jazyka anebo i v zaměstnání. Takže čím vyšší úroveň, tím spíš mají šanci ji využít.

Druhá věc je, že kluka škola má maturitu na úrovni B1, ale certifikáty vyžaduje z úrovně vyšší, tedy alespoň B2. Obdobně mohou část praktické maturity nahradit počítačovými certifikáty, ale jak nás upozorňovali učitelé, je třeba počítat s tím, že ty certifikáty jsou přísnější, než by byla maturitní zkouška (nicméně opět - jsou využitelné v zaměstnání). Prostě pokud chce student nahradit maturitu certifikátem, musí prokázat větší znalosti, než by stačily k maturitě. Tedy obdobně pokud škola má maturitu na úrovni B2, může si stanovit, že berou jenom certifikáty C1, 2. :nevim: I když z vyhlášky stačí B1.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
493
4.10.24 21:02

Společná část maturitní zkoušky je na úrovni B1. Úroveň profilové (školní) část maturity je rozdílná. Nastavuje si ji každá škola. Pochybuji ale, že by gymnázií volila úroveň C1. Většina gymnázií má profil na úrovni B2.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1799
4.10.24 22:12
@Kousavysvetr píše: Více

Na středních je B1, na gymnáziích, teda na našem určitě je Aj - B2, ostatní jazyky B1, takže když vynecháte AJ a budete maturovat třeba z NJ, stačí B1.

Já myslela, že když si dám jako první hlavní RJ, že to bude B2 a AJ jako druhý, takže bude B1, ale ne, prostě AJ je vždy B2.

Je to asi na většině gymnáziích. O C1 jsem neslyšela, to spíš nějaká soukromá, co jsou třeba osmiletá a učí se tam AJ „nadmíru“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2405
5.10.24 09:25

Dcera maturovala vloni na čtyřletém gymnáziu v Praze a změnili jim B2 na C1.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze