FCE zkouška - máte někdo?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
FCE zkouska - mate nekdo?
Ahoj
Chtela bych si konecne udelat FCE zkousku, vim priblizne, jakym zpusobem to probiha, ale zajimalo by me, jestli je tady nekdo, kdo FCE v poslednich letech delal? Mam obavy zejmena z pisemne casti, protoze jsem po maturite krome par eseji na VS nic poradneho anglicky nepsala. Pak jsem taky cetla, ze testy dostupne na netu nebo v tech cvicnych knihach jsou ve vysledku lehci nez samotna zkouska - je to pravda? Rozhoduji se mezi terminem v breznu nebo cervnu, nemam v dosahu zadny pripravny kurz, tak se na to snazim pripravit jako samouk ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ja mam cae. Je fakt, ze pisemna cast - article, review atd - byla pro me nejtezsi a taky jsem dopadla v teto casti nejhur a nejhur se na to pripravuje. Nastesti ty ostatni byly v pohode, takze jsrm to ve vysledku udelala. Ty pripravny testy v knihach mi neprisly jednodussi. Tak akorat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, ja FCE skladala a tedy byla to celkem pohoda - bala jsem se zkousky docela dost, ale v realu to fakt slo. Co se tyka pripravy na zkousku samotnou - prosla jsem si 2 ucebnice urcene k priprave na FCE, udelala jsem tam vsechna cviceni. Pri vlastni zkousce to bylo hodne podobne jako v tech ukazkovych testech, vim, ze tezka byla takova ta slovni doplnovacka - meli jsme tam jako tema vesmirne lodi (to teda nebylo nic moc). Naslech byl v pohode - ten bych rekla ze byl lehci nez jsem cekala. Pripravovala jsem se jak s lektorem - 1× tydne + tak 2× tydne jsem k tomu zasedla jeste sama. Byla jsem v Praze na breznovem terminu.
Drzim palce a neboj, das to ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já chodím na přípravný kurz na CAE. Přesně jak píšeš, taky jsem toho v Aj od VŠ moc nenapsala. Ale v tom kurzu, který je na 2 roky a je to fakt náročné, nás drilují i v technice. Která část trvá kolik minut, kolik je tam otázek, jaký typ otázek, Kolik má např. Reading částí, jak to číst. Jako že nejdřív si přečíst 1 otázku a pak teprve číst celý text a pak se vrátit k otázce č. 2… Jak jsem pochopila, ta zkouška je o technice. Nebo speaking. Kolik je v které části obrázků, na co se mám zaměřit, úvodní fráze, linking words. U FCE myslím stačí v diskusi jen popisovat obrázky, u CAE se musí diskusí dojít se společnému závěru…
Myslím, že by sis měla sehnat nějakou učebnici, kde bude podrobně popsáno, co se v jednotlivých částech zkoušky vyžaduje. Nebo na netu to bude určitě taky. Taky na writing si nastudovat jaké znaky mají jednotlivé styly, essay, contribution, article, letter… Taky jsou dány 2 knihy pro rok 2014, když si jednu přečteš, tak si můžeš předpřipravit jednu část writing. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vonbrizon @jeni dekuju
tu pisemnou cast si prave nemuzu nacvicit, protoze mi to nema kdo zkontrolovat, mluveni u FCE je pry celkem jednoduche, poslech snad taky, horsi je use of english. Rada bych si dala ten drivejsi termin, ze me to aspon donuti se intenzivneji pripravit, ale nemam zadne hlidani, tak premyslim, jak by to manzel vydrzel s malou tak dlouho
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KlaraBoch ja fce delala v cervnu. Pripravne testy mi taky neprisly jednodusi. Spis je to tak, ze nejaky teat ti uplne sedne a dalsi vubec.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lerista to jsem se prave chtela zeptat, jak je to s tou povinnou knihou - jeste jsem nezjistila, jestli to je nekde dostupne online…kdyz je neprectu, je to velka chyba, resp. je mozno jit na zkousku i bez precteni tech knih?
Jinak mam za sebou zkousku ze SJ ve stejne urovni, takze vim, jakym stylem to bude probihat s tim rozvrzenim casu, apod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KlaraBoch
Mělo by to být někde na netu. Vím, že pro rok 2014 je jedna Pán much, druhou si bohužel nepamatuji. Ve Writing si můžeš vybrat z několika možností a jedna z nich je psát o té knize, kterou máš přečtenou. Ale nevíš dopředu jestli o ní budeš psát essay, article…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky se chystám v červnu
Zatím mi ale příprava dost vázne, mám akorát 1 x týdně konverzaci s rodilým mluvčím, takže rozmluvená celkem jsem, akorát na gramatiku nemám čas se učit…jenže v červenci mám TP, tak jsem se rozhodla to do porodu aspoň zkusit, pak už nebudu mít čas ani penízky ani na tu konverzaci a už bych se určitě neodhodlala. Tak Ti budu držet palce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lerista tak diky moc, zkusim pohledat, jestli to je k dispozici. Pana much jsem si chtela precist, ale v cestine
a tedy urcite nastudovat ty rodzily mezi essay, review, article- toho se bojim nejvic, ale tak treba konecny vysledek pozvednou ty ostatni casti nejak…
@ruzovasrnka ja jsem se divala na youtube- jsou tam videa z ustni casti a vypadalo to jednoduse, az bych to nechtela zakriknout..nemam s kym mluvit, takze si asi budu vytvaret imaginarni rozhovory sama se sebou, aspon neco
taky drzim palce, at to zvladnes ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KlaraBoch ty knizky jsou nekde na strankach cambridge examination. Ale povinne nejsou, kdyz nechces o knizce psat, muzes psat neco jineho. U cae byl vyber ze 2 temat a typu ( jako treba article nebo lettre). A je fakt, ze se to blbe pripravuje jako samouk. Vsechny ostani casti se daji - ale myslim, ze je dulezita ta technika, ktera se uci v kurzech jak pise lerista. co jedine bych poradila treba pri polechu je, ze pokud slysis to slovo, ktere je v otazce, tak to urcite neni spravna odpved. Tak hodne stesti. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě mě napadlo, mrkni se na Youtube, je tam spousta videí ze speaking, tam uvidíš jak to probíhá a na co se ptají a tak. Na poslech nám ve škole doporučují BBC, různé podcasts. A zkoušející na speaking si dělají poznámky o tom, co vše bylo v zadání a jestli jsi jela přesně podle toho. Chce to velice pečlivě číst instrukce. A na tohle se dá dopředu připravit tím, že budeš vědět, že ve speaking part xx máš mluvit o 2 obrázcích ze 6, ne víc, ne míň. Za to všechno jsou body. Před 10 lety jsem šla na CPE. Samo, že jsem neudělala. Ale třeba jeden poslech byl o uhlíkové metodě stanovování stáří pralesních velikánů. Další byl rozhovor kouče dívčího volejbalového týmu s reportérem po vyhraném nějakém poháru. V pozadí skandovali diváci, fakt mazec. Ale to bylo CPE. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lerista par tech videi jsem videla. ja bych chtela ten breznovy termin, ale rikam si, ze jestli jeste budu kojit, tak to manzel aspon tech 5 hodin s malou nevydrzi, jeste nikdy ji nemel vic jak na hodinu
ale chci to uz mit za sebou, protoze to beru jako ostudu, ze tu zkousku jeste nemam.
Jinak nevis, jestli kdyz nekdo ma z FCE za A nebo B, tak to uznaji jako CAE (a hodnoceni C a D je tedy v te urovni B2) nebo je i tak nutne si pak udelat CAE, kdybych pozdeji chtela vyssi obtiznost?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobré materiály a postřehy můžete najít v diskusích na:
http://www.helpforenglish.cz/…y-maturita/3
Jsou tam probrány všechny typy zkoušek, odkazy na webové stránky, zkušenosti ze zkoušek,…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KlaraBoch
Když děláš CAE a dostaneš se aspoň na 40%, tak CAE neuděláš, ale dají Ti FCE. Ale opačně to neplatí, že když máš dobře FCE, tak dostaneš CAE, to fakt ne. Musíš znovu na zkoušku. Proto já se připravuju na CAE a doufám, že když to projedu, tak to bude stačit aspoň na FCE. Doufám, že to stihnu do konce RD, malé jsou už skoro 2. Taky jsem mohla začít dřív a ne se první rok doma jenom flákat (To byl samozřejmě vtip. Dodnes vstávám 3-6× za noc, malá je hyperaktivní. Jsem na ní od rána do noci sama, hlídání nemám, takže to zas taková flákárna nebyla
)
Jo a ty knížky na čtení jsou: William Golding: Lord of the Flies, P D James: The Lighthouse.
Manžel to určitě zvládne
Ten můj tedy vůbec není prototyp pečujícího otce ale hned po porodu jsem chodila na kapačky a trvalo to i s cestou taky cca 4 hodiny. Prostě jsem udělala UM do flašky do lednice, dala instrukce v kolik jí to má dát a bylo. Jinak jsem plně kojila a odstříkávat mi nešlo, proto UM. A byla novorozeně. Takhle jsem to měla 5 měsíců… Dítko to přežilo a přítel taky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit