Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, synovi budou čtyři. Jde mi o fimozu. Vím, že je v těchto letech naprosto v pořádku. Co mě ale trápí.. když síň močí, přijde mi, že se mu cely nafukuje. Ne nějak extra, ale je to vidět. Močí normálně, nic ho prý nebolí, proud také je. Dnes jsem se zmínila dětské lékařce. Jdeme na kontrolu, ale okamžitě mi řekla, že je to špatně, že musíme na chirurgický zákrok. Vím, že to není dobré, ale nepřijde mi, že by to nafukování bylo až tak tragické, když nemá jiné obtíže. Jsem z toho špatná, říkám si, zda jsem něco nezanedbala. Často měl totiž špičku podrážděnou, řešeno i na kožním, kde nám dali kortikoidovou mast, po které mi přijde, že se mu předkožka ještě více stáhla. Nebyla to ale kortikoidova mast na tento problém se zúženou předkožkou. To jsme ještě neřešili. Již asi měsíc mu mazu piňďa mast..ale výsledek zatím žádný, nechci docílit přetažení, ale prostě nevím, co je a není norma pro obřezání. Bylo by mi to hrozně líto, takto ho stresovat v tak nízkém věku.
@Domina19 Zdravím, byla jsem se synem ve stejné situaci ve stejném věku. Fimóza bez obtíží pouze ta jediná - nafukování.
Prosim vás, určitě neni nutné aby mu někdo dělal obřízku. Vaše lékařka by se v tomto ohledu měla určitě dovzdělat. Nejlepší co můžete udělat pro syna je nechat si napsat žádanku na urologii a navštivte dětskou urologii konkrétně TH kliniku v Praze. Úžasný přístup jsou to opravdu profíci, synovi pomohli. Nikdo nás nestrašil žádnou obřízkou pouze jsme mazali mastí a lékař nám vše vysvětlil.
Hlavně nikoho v tomto oboru nevzdělaného nenechte aby synovi objížděl přirození jehličkou a podobné věci. Fimóza se řešit dá, zjizvená tkáň co vzniká po těchto zákrocích už ne.
@EmM13 Moc vám dekuji za uklidnění. Do Prahy to máme přes půl republiky, ale bylo by mi to asi jedno, hlavně, aby mu to pomohlo a mohli jsme se vyvarovat obřízce. Je to pro mě hrozná představa. Vím, že by mu to třeba pomohlo, ale to vše okolo a jeden veliký stres pro něj, pro nás. Přijde mi, že nějakou mini již jizvicu tam již má, ale vůbec si nejsem vědoma z čeho. Možná že jak by asi kdysi odpružený, že mu tam občas prasklinka udělala. Ach jo.
Zalezi na doktorech. Znam detskeho, ktery fimozu “resi” sam v ordinaci. Nase detska me poslala na detskou chirurgii, dostali jsme mast a bylo to mnohem lepsi. Ale jak to necha, zase se mu to slepi. Ale obrizku rikal dr., ze az se vyzkousi neinvazivni metody.. takze bych nesilela a nechala si poradit u toho detskeho chirurga nebo kam vas posle
@LindaPraha já se na nějakou mast ptala, ona mi akorát řekla, že to stejně nikdy nepomůže.
@Domina19 doporučuju jako zdroj informací skupinu na Facebooku https://www.facebook.com/…s/predkozka/?… radí tam i lékařka, která má za manžela urologa.
Pokud je bez potíží, není třeba nic řešit. Balónkování není obtíž. Máme taky čtyřletého syna, nepřetahujeme a rozhodně to ještě dlouho nebude potřebovat.
Pokud nemá vrozenou vadu ledvin, tak ani ballooning efekt při močení nevadí. Zatím zcela jistě bez nutnosti obřížky.
@Domina19 Neni zaco, v tý Praze byli opravdu úžasní. Dostali jsme mastičku a pomohla a pan doktor říkal, že i kdyby nepomohla tak pokud dítě nemá problémy jako záněty a podobné věci, obřízka prostě nutná neni a že dost často se stává, že předkožka se uvolní až ve věku, kdy chlapec začně sexuální žít, což mohu potvrdit jako pravdivé tvrzení (zkušenost z blízkého okolí).
@Doctus Nemá žádné problémy s ledvinami. Je pravda, že manželův otec má problémy s ledvinovymi kameny, u manžela zatím žádný problém, u syna též kromě balonového močení. Tak teď nevím, jak mám u lékařky ale reagovat, když nás bude chtít případně mermomocí poslat na zákrok. Vzít syna např k urologovi? Nebo na dětskou chirurgii pro další názor? Děkuji
@Fiducia děkuji, určitě se tam přidám. Chápu, že by byl problém, kdyby proud moči byl malý, ale v tom problém nepozoruji.
@Domina19 Je to tvoje dítě, takže ti nemůže přikázat abys ho nechala obřezat. Takže bych jí slušně řekla že tímto směrem určitě ne a požádala bych max o doporučení abys mohla na urologii.
A co se týče urologie, dala bych si bacha, kam jdu a co se s dítětem děje. Protože k násilným přetažením předkožky stále dochází.