Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
Chtěla jsem se zeptat zda je normální, když je roční syn už dobré dva měsíce neskutečně fixovaný na tatínka.
Neustále za ním leze, teď už vlastně chodí, když jde jen na záchod tak pláče a mlátí do dveří, nedej bože když odchází úplně. Je fakt, že to po nějaké chvíli přestane a je v klidu. Když mám malého v náručí a vidí tátu tak se po něm hned natahuje a mě odstrkuje. Kdyby měl partner práci, kdy není celý týden doma tak to chápu ale pracuje z dobu (odpolední, noční), na ranní chodí do práce, tudíž je v podstatě doma většinu týdne. Oba si s ním hrajeme, věnujeme mu dostatek pozornosti, zároveň mu, ovšem dáváme prostor hrát si samostatně. Já se snažím o víc kontaktu ale přijde mi, že to nějak nepomáhá. Postoj k němu máme také víceméně stejný, není to tak, že by s tátou mohl dělat co chce a máma je ta striktní.
Stalo se to některé z Vás taky? Případně jak dlouho tohle období trvalo, jelikož mi to není úplně příjemné. 😔
Děkuji ☺️️
Ano, je to naprosto normální a v pořádku.
A ne, neznamená to že ty jsi špantá matka, naopak chceš posilovat vztah svého syna a jeho otce. Tvůj syn tě miluje pořád stejně, ale zároveň už mu mozek dozrál tak, že zjišťuje že i otec je super. Nejde o omezený zdroj, neznamená to že jendoho má rád víc a jiného méně.
Naopak, kdyby byl doma míň, nenatahoval by se k němu tolik, jako když je zvyklý. Chápu, že Tě to mrzí, na druhou stranu Ti to dává určitou svobodu. Já měla např strach, když jsem ho musela někde nechat, jak to zvládne.
My jsme měli doma postupně 4 kojené děti. 3 visely na mně a jedno stálo pouze o moje prso a jinak viselo na tatínkovi. U mně se najedlo a pak řvalo a řvalo, pokud mělo tucha, že táta je kdekoli v bytě. Pokud doma nebyl, tak se se mnou spokojilo. Ale když už bylo starší, tak mu chodilo plakat za dveře u pracovny. Těžko se mi přežívaly dny, kdy manžel musel pracovat z domova…A musím říct, že tatínka upřednostňuje pořád, i když už se mu dá lecos vysvětlit.
Moc děkuji, ráda vidím, že v tom nejsem sama ☺️️ tak snad to brzo přejde a bude jeho pozornost spravedlivě rozdělena 😂
@Shiko na tohle obdobi vzpominam s úsměvem.. syn me odstrkoval, jen jsem se priblizila. Tata odchazel, prasknul sebou na zem a rval a rval do skviry pod dverma. Dneska je mu 3,5 a je takovy maman, ze kez by se to obdobi na chvili vratilo
nastesti detskou skupinu zvladal uplne v pohode. Ovsem kdyz ho vyzvednul tata, zavrel mu dvere pred nosem. Vsechno chce delat, ale vyhradne s maminkou. Maminka je nej. Je to super, to joo, ale nekdy prece jenom…
![]()
Mně to přijde v pořádku. Ono to za chvíli zase může být jinak.