Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcera (4) má aktuálně Flixotide 125 1-0-1 a jelikož náš alergolog není příliš sdílný, byla bych ráda za víc zkušeností.
Dostali sme 60 dávkový, mam se řídit počítáním těch dávek, nebo podávat dokud něco stříká a při protřepání to není prázdné? Dnes je to už zhruba 70. dávka a pořád to vypadá, že do prázdného stavu je ještě daleko.
Dále, na Flixotide sme přešli z ecobecu 100 (2-0-2), četla jsem ale, ze obojí jsou už dávky na hranici toho, co už může být škodlivé (růstová retardace a pod). Jak dlouho se to může takto podávat, mela bych po uklidnění příznaků chtít nižší dávky? (Doktor vypadá, ze na co se nezeptám sama, to se nezmění)
@Elfido
Tlak hnacího plynu zůstává v inhalátoru ještě dlouhé týdny poté, co je všechno léčivo spotřebováno. Musíte si udělat deníček a dělat čárky.
Klíčová je terapeutická odpověď, dávkování není nijak dramatické. U Flixotidu 125 bych šel postupně na udržovací dávku 1-0-0, při obtížích přechodné navýšení na 2-0-2.
Pokud by chtěl alergolog udržet příznaky na uzdě s použitím menší dávky inhalačního kortikoidu, musel by předepsat fixní kombinaci IKS / LABA.
Jsou děti, co musejí mít 500 mikrogramů flutikason-propionátu za den v kombinaci se salmeterolem, jinak kašlou. V alergologii a asthmatologii se nemá moc na tabulky hledět, protože každý pacient je jiný.
No jeje, se cítím jak Alenka v říši divů, k ecobecu jsem dostala návod s ponořením do vody, to tedy v podstatě nefunguje? Nebo to je specifikum tohoto malého balení / flixotide že to nefunguje?
Každopádně by to vysvětlovalo, proč tolik kašle
dekuji!
@Doctus proč čárky, vždyt to odpočítává. Když je nula, je prázdný.
@vokishka
Bohužel na základních inhalačních lécích počítadlo není, je jen na těch lepších, tedy kombinovaných (Seretide, Flutiform, Symbicort, Fullhale, Combair, Asthmex apod.).
@Doctus píše: Více
No ale na tomhle zrovna je, píše to zakladatelka. A já ho mám taky doma.
@vokishka píše: Více
Není. 70 odhaduju podle toho, kdy jsem ho vyzvedla z lékárny, žádné počítadlo nevidím
@Elfido píše: Více
Ponoření do vody se doporučovalo dříve, ale je to hodně nespolehlivé. U některých aerosolových pMDI se důrazně nedoporučuje. Jedinou správnou možností je počítání dávek.
Zítra zavolejte PLDD, ať napíše Flixotide 125, na 7 dnů bych dal 2-0-2, pak snížit na 1-0-1, když budou obtíže nulové, zkusit snížit na udržovací dávku 1-0-0.
Nyní přechodně Ventolin na pár dnů, ev. i Atrovent, pokud máte. Nikdy však Ventolin či Atrovent bez doprovodného inhalačního kortikoidu.
Není to ale práškový inhalátor typu Diskus? Tam počítadlo je. U aerosolových pMDI nebývá.
V jakém dávkování ten šíleně silný Flixotide máte? Nezkoušel se nějaký Seretide / Flutiform / Symbicort?
@Doctus dekuji. Další balení doma mám, jen jsem si nedala pozor na datum.