Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
nevím,j estli to ještě někdo bude číst, ale ve všech manuálech na foťáky, které jsem dělala, byla od výrobce poznámka o min. vzdálenosti blesku od očí 1m,j inak hrozí poškození zraku. A´t dítěte, tak dospělého.
Proto jsem radši všechna mimina vždy fotila s vytaženým objektivem, ale z větší vzdálenosti. Sice má pak objektiv horší světlenost, což se může projevit vyšší zrnitostí fotky, ale lepší, než fotit makro na 20cm a ohrozit zrak, že.. Takže detaily obličejíku z pár centimetrů lze pořídit, ale jen díky přiblížení zoomem s větším odstupem od fotografovaného objektu.
Jinak v oku máme tuším žlutou skvrnu, na kterou očař opravdu nesmí posvítit. Však také, když svítí do oka, dělají to sice z blízka, ale vědí, kam to světlo směřují… Tak snad to tak fakt je..
E.
Jojo, Efi, máš pravdu, je ti žlutá skvrna, já to zblba:) Ve žluté skvrně jsou koncentrované takové ty všelijaké tyčinky a čípky, tak proto asi nesmí dostat „zásah“ prudkým světlem. Dík za upřesnění:)
Baghira
Jen pro upřesnění, v oku je jak žlutá skvrna (s tyčinky a čípky) a také slepá skvrna, což je svazek optických nervů.
Zde je takový článeček, který sice až tak nesouvisí s focením s bleskem, je trošku delší, ale jistě zajímavý, přibližně uprostřed máte testík, zda slepou skvrnu máte
.
http://navod.hvezdarna.cz/navod/oko.htm
Smokie
nevím, prý to vadí jen do šestinedělí, kvůli sítnici, potom je to už jedno - ale určitě všeho moc škodí!
tatínek dělá dobře, že to zakazuje! Nikdo to totiž dodnes nevyvrátil, ale je hodně moc pravděpodobné, že focení s bleskem škodí.
Sice nezpůsobuje šilhání, ale je to mnohem horší - je vysoká pravděpodobnost, že focení s bleskem (silné blesky, či slabší blesky na kratší vzdálenost) může poškozovat dětskou sítnici.
Hrozí to především u nejmenších miminek, ale jak říkam, pokud vím, tak to nikdo nepotvrdil ale ani nevyvrátil - byla bych tedy raději opatrná.
Ahoj, je tu jedna souvislost mezi focením s bleskem a šilháním - totiž, když má mimi na fotce červené jen jedno očíčko, může to znamenat šilhání a je lepší mu nechat oči pořádně vyšetřit