Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny maminky a prosím o radu.Máme 2 měsíční mimi a tatínek nám zakazuje fotit dítko s použitím blesku
.Jenže v případě,že ho nepoužiji,je výsledné foto né příliš kvalitní
.Obhajuje to tím,že dítě by mohlo začít šilhat.Máte některá s tímto problémem zkušenost?Děkuji.
vinona
Tak já si nemyslim, že zrovna blesk souvisí s šilháním. Ale je fakt, že nějak by to vliv na oči mít mohlo.
Ale současně přiznávám, že malou jsme fotili od narození (ještě v porodnici) s bleskem. Opravdu jinak nic moc vidět není. Ale je fakt, že díky tvému dotazu mě napadlo, jestli to třeba nesouvisí s neklidem malé, ale asi ne…jsem zvědavá na další odpovědi
Ahojky,
nejsem žádný odborník přes oči, ba ani na focení
, ale domnívám se, že focení s bleskem na očička žádný účinek nemá a už vůbec ne na šilhání. Toť můj názor
.
Smokie
Ahojte, môj manžel je vášnivý fotograf amatér a už má naštudované, že mimi prvého pol roka s bleskom fotiť nesmieme, vraj to môže poškodiť zrak.
belmi
Kdysi jsem četla, že svítit do očí obecně je velmi nebezpečné, i očař, když se dívá do oka, že musí být moc opatrný, aby neposvítil na slepou skvrnu. Asi to popletu, snad mě nějaká lékařka opraví, ale v krajním případě by snad mohlo dojít k ohrožení zraku …
Když byla malá malá
, tak jsme si dávali pozor, většinou jsme s bleskem fotili jen, když spala, v porodnici vůbec!
Je fakt, že ty fotky za nic nestojí, možná je to hloupost … ale radši jsme nic neriskovali.
Ale o šilhavosti bych pochybovala, to je nějaký defekt souhry okohybných svalů či co.
Každopádně - novorozenečkovi bych do očí rozhodně nebleskala!!!
Prosím, odbornice, nekamenujte mě, jen opravte:)
Baghira
Gábinko nestraš
. Malá je taky čertisko neklidné a to blesk opravdu nepoužívám.Jen někdy,když jej zapomenu vypnout
.Četla jsem ale názor očního lékaře a píše,že blesk novorozeňatům neškodí.Ale asi nic se nemá přehánět.
Vinona
Ak mas moznost, otoc si blesk do stropu, budes mat aj maksie svetlo. Alebo si blesk prelep bielym papierom, potom vsak musis upravit expoziciu, taky prelepeny tiez nepali tak do oci. A svetlo je prirodzenejsie. Inak vseobecne silne svetlo do oci nie je nic prijemne… My sme zo zaciatku fotili maleho prave s prelepenym bleskom.
Zelam krasne fotky!!!
Ahoj
Použití blesku vůbec nesouvisí s šilháním. Ale je pravda, že může mít vliv ostré světlo na očička, jak u malého miminka, tak u dospělého člověka, např. horší zrak, zákaly a tak. Myslím, že občasné vyfocení bleskem by tolik vadit nemuselo.
Tak nějak jsem to myslela i já, předpokládám, že malé miminko nekouká přímo do blesku, aspoň naše děti teda opravdu nekoukaly, spíše u toho spaly (dokud byly opravdu malinký). Myslím, že to občasné focení s bleskem nemá žádný zá:,–(ní vliv na kvalitu zraku.
Smokie
Ahoj,
nekdo tu psal, ze i ocar musi davat pozor, aby neposvitil na slepou skvrnu?? To jsem nikdy neslysela… Chodim kazdy rok na ocni pozadi a tam se sviti primo do oka ostrym svetlem… Bude mi 31 a bryle nenosim, tak nevim… U novorozence jsme teda pozor davali, ale to mi prislo tak nejak automaticky, ani jsem po tom nepatrala, spis nejaky pud sebezachovy
Zeptam se ocare.
Ahoj,dle mych vyctenych poznatku se blesk pouzivat smi,ale nedavat fotak bliz jak metr nebo metr a pul (uz si nevzpominam)od oci.Myslim,ze kdyby se nesmelo fotit s bleskem,tak by nas na to upozornili jiz v porodnici,jelikoz manzel hned po porodu naklusal k dceri a fotil ji s bleskem v pritomnosti detske lekarky.Petra
ahoj,
nezlob se, ale nepatří tvůj dotaz spíš do jiného fóra než pod neplodnost?
díky Lucka
ja kdyz byla v porodnici,sestry vylozene zakazovali fotit s bleskem,tudiz je lepsi se mu vyhnout a fotit radeji venku pri slunicku..
Fotky jsou tak i mnohem hezci........