Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
prosím vás, chtěla jsem se zeptat, teď od ledna budu ke svému zaměstnavateli nastupovat na poloviční úvazek a nechci udělat někde chybu a u nás v práci s tím zatím nemají žádnou zkušenost. Když teď napíšeme novou pracovní smlouvu na poloviční úvazek, tak z čeho se mi bude případně, že bych znovu otěhotněla počítat mateřská? Je pro mě tahle smlouva vůbec výhodná? Vím, že tím např. oproti dohody o pracovní činnosti budu mít nárok na část dovolené, ale jinak? Ještě mě padá, kdybych náhodou z této firmy chtěla odejít a skončila náhodou třeba na pracáku, tak by se mi asi taky počítala částka z této smlouvy, že?
Moc děkuju za rady
Petra
Ahoj Petro,
řekla bych, že se Ti mateřská bude počítat z tohoto polovičního úvazku, tedy na tom budeš tratná. Stejnětak i kdybys potom šla na pracák, myslím, že to je prostě úvazek, ikdyž poloviční.
Ahoj Smokie
JO, taky mě to vyděsilo, ale je to tak - mateřskou i jiné další dávky ti budou počítat z poslední mzdy, takže to nebude nic moc. Já mám strašně hodného zaměstanvatele, tak uvažuju, že před další mateřskou alespoň formálně obnovím plný pracovní úvazek, je to potřeba min. na 3 m.
Petra
Ahoj,
stejne tema ted taky resim. Mrkni na poradnu na www.aperio.cz. Zatim jsem dospela k tomu, ze polovicni uvazek klidne mit muzes, aniz bys na tom v budoucnu byla nejak hure - v pripade, ze nechas v platnosti puvodni smlouvu. Pokud teda nedas dite do jesli nebo do skolky. Pokud ano, je pravda, ze se nasledujici materska bude pocitat z posledniho vydelku - tudiz toho nizsiho. Pokud ti bude hlidat babicka nebo nekdo jiny, muzes byt z „hlavni“ smlouvy na rodicovske dovolene a pobirat rodicak a pritom mit u stejneho zamestnavatele dalsi smlouvu (VPP, dohoda o PP, dohoda o PČ), jen musi byt jina pracovni pozice. V tom pripade by se pak dalsi materska pocitala z „hlavni“ smlouvy, pripadne i z teto dalsi, pokud by to byla dohoda o PČ nebo VPP a byla bys tam aspon 270 dni. Doufam, ze se nemylim, brzo to sama proverim v praxi ![]()
V kazdem pripade jsou matky, ktere nemaji hlidani, v nevyhode. Nechapu, proc do skolky na 4 hodiny denne muzou AZ deti od 3 do 4 let (pri soucasnem pobirani rodicovskeho prispevku). Mne by to napriklad hodne pomohlo - mala ma rok a pul a jdu na polovicni uvazek zpet do prace. Hlidani jsme nakonec sehnali u znamych, samozrejme ne zadarmo. Plus 5× mesicne do jeslicek.
Martoch a Lucka, 15 mesicu
Takže, pokud nastoupíš do práce a bude s tebou sepsána nová pracovní smlouva, tak případně druhá mateřská se bude počítat z tohoto příjmu a totéž by platilo i rpo úřad práce. Pokud chceš, aby ti byl počítán příjem z původní práce, uzavři dohodu o provedení práce. Zde je omezení pouze 100 hodin za rok u jednoho subjektu. Předmět práce u této dohody musí být jiný, než je předmět tvé původní pracoovní smlouvy. Kdybys ještě něco potřebovala, napiš na pivik.bo@centrum.cz .
Ivulka
Holky díky moc, je to přesně tak, jak jsem si myslela
V pátek jedu do firmy, tak jsem na to zvědavá
Té smlouvy na poloviční úvazek se opravdu bojím, takže dle doporučení se budu asi chtít domluvit na té smlouvě o pracovní činnosti, i když si myslím, i podle toho, co jste mi psali, že v tom případě, ale nebudu mít nárok na dovolenou a stravenky a tak podobně, že? No, ale asi to holt obětuju. Já se totiž také bojím toho, i když se svým zaměstnavetelem mám zatím pouze dobré zkušenosti, že by se třeba mohlo stát, že zjistí, že jim stačim na ten poloviční úvazek a už potom nebudu mít žádnou páku na obnovení smlouvy na celý úvazek. Jinak s tím hlídáním je to opravdu hrozný. Já se chci právě vrátit na 2 dny do práce, jednak mě ta práce opravdu bavila a jednak čerpáme hypotéku, takže se nám každá korunka hodí, ale hlídání, to bych víc zaplatila chůvě, než bych vydělala, takže bude hlídat na půl manžel a na půl babička, no jsem na to osobně zvědavá.
Ještě jednou díky.
Petra (Orpet) + Simča (7 m)
Ahoj maminky, mám možnost práce na 4 hodiny 5 dní v týdnu, chtěla bych se zeptat jestli je lepší práce na HPP nebo na DPČ. Neorientuji se v tomto na hodinu je 100,– hrubého. Jsem po RD a musela jsem se nahlásit na ÚP potřebuji práci na zkrácený úvazek, abych se postarala o děti. Nebo jestli mi můžete poradit další variantu dejte vědět.
Dobry vecer, od zari nastupuji na polovicni uvazek (20 hod/tyden) a nejsem si jista delkou pracovni doby
Do prace budu chodit kazdy den, ale nevim, zda musim byt v praci 4,5 s pulhodinou na obed nebo muzu odejit po ctyrech odpracovanych hodinach? Dekuji za odpoved
@Anonymní píše:
Dobry vecer, od zari nastupuji na polovicni uvazek (20 hod/tyden) a nejsem si jista delkou pracovni dobyDo prace budu chodit kazdy den, ale nevim, zda musim byt v praci 4,5 s pulhodinou na obed nebo muzu odejit po ctyrech odpracovanych hodinach? Dekuji za odpoved
Většinou u 4h úvazku není nárok na přestávku..
@Katuskka Přesně tak, ani u 6ti hod úvazku není nárok na přestávku.
Mam polovicn4i, ale nepracuju denne. Bud mam 6ky nebo 12ky. U kratkych sluzeb pauzu nemam.