Forlax a vše okolo zácpy

26.9.23 13:05

Forlax a vše okolo zácpy

Ahoj maminky, jsem bezradná, už opravdu nevím co dělat… Dcera má problém s vyprazdňováním - laktuloza nám nepomohla vůbec, easy lax ( občas), že udělala tuhý bobek… Nyní dáváme forlax 2 x denně a z dcery to začalo téct ( jakoby průjem) ani ve školce být nemůže 🤷‍♀️ upraví se to? Paní doktorla nám tvrdí, že máme výdržet..
Je to opravdu hodně náročné a už se to táhne dlouho, byli jsme na utz. a pak doktor zjistil akorát větší plynatost ve střevech, jinak vše v pořádku. Jsme už objednání i na gastro konzultaci..
K forlaxu davame vlákninu - samozřejmostí je vyvážená strava ( ve školce) i doma, ovoce, zelenina, dost pije… ( švestkova stava..)
Jsme z toho už celý špatní my i dcera.. Paní doktorka nás poslala na rehabilitace, že má dcera povolené brisko, coz by taky mohlo pomoct, ale jsme objednání až v listopadu. Dceri když se chce kadit, tak prekrizi nohy, což je špatně učíme sedat preventivne na záchod, porad vysvetlujeme, ale marně. Sama se kakani už boji… Bojujeme s tím od malicka, co jsme začali s prikrmama, potom bylo lepší období a posledni 2roky opět des… Dcera má 4 roky… uz si opravdu nevíme rady… Paní doktorka nyní doporučila dávat forlax jen kednou denně a že uvidíme co dál 😲ale dcera stejně nekaka, do plínky maximálně a to jen něco… Bez forlaxu má tuhý bobek, který vytlaci s pomoci tak jednou za 5 dnu a s forlaxem to z ni úplně teče 😓 😓 😓 😓chudinka moje mala, už opravdu máme vyzkoušené všechno a nevime co dál.. snažíme se to nějak řešit a vyřešit, protože je to pro všechny nepřijmne, ale nejak se nám to nedaří..
Někdo podobný problém?
Nějaká rada či zkušenost? 🙏
Uvítáme cokoliv…
Moc bycj byla vdecna za pravidelnou bezbolestnou stolici..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
475
26.9.23 13:43

Je mi líto, že má dcera takové trápení. Sama za sebe možná jen radím, nedávejte jí pít šťávu, ani švestkovou, pouze čistou vodu. Třeba to pomůže.
Dva forlaxy denně je masakr pro čtyřleté dítě, chuák malá.

Držím palec, ať brzy najdete příčinu a dceři se uleví. Občas má člověk zácpu z takových věcí, které by měli mít spíše opačný účinek.

Jinak já s tím jako dítě měla taky problém. Do puberty jsem nebyla schopná si dojít na wc jinde než doma, na velkou jsem chodila třeba 1× týdně. Upravilo se to až v pubertě. Pamatuju, jak jsem na táboře 14 dní nebyla na wc ani jednou. Neudělal nikdo nic, sama jsem nevěděla, co se děje nebo proč to dělám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140
26.9.23 13:49

Pokud má takový průjem tak upravte dávku, je nutné ten forlax vychytat, může jí stačit jeden, nebo i půlka sáčku, já dcerce dávala třeba jen půlku sáčku… důležité je, aby to byl oprvadu průjem a ne obtékání stolice při retinovaném velkém kusu, to se také může stát, za mě bych rozhodně snížila dávku na nejmenší možnou účinnou ;-) zkuste zítra dát třeba jen 1.5 sáčku, pak 1 a uvidíte…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.9.23 14:00
@Gabriela722 píše:
Ahoj maminky, jsem bezradná, už opravdu nevím co dělat… Dcera má problém s vyprazdňováním - laktuloza nám nepomohla vůbec, easy lax ( občas), že udělala tuhý bobek… Nyní dáváme forlax 2 x denně a z dcery to začalo téct ( jakoby průjem) ani ve školce být nemůže 🤷‍♀️ upraví se to? Paní doktorla nám tvrdí, že máme výdržet..
Je to opravdu hodně náročné a už se to táhne dlouho, byli jsme na utz. a pak doktor zjistil akorát větší plynatost ve střevech, jinak vše v pořádku. Jsme už objednání i na gastro konzultaci..
K forlaxu davame vlákninu - samozřejmostí je vyvážená strava ( ve školce) i doma, ovoce, zelenina, dost pije… ( švestkova stava..)
Jsme z toho už celý špatní my i dcera.. Paní doktorka nás poslala na rehabilitace, že má dcera povolené brisko, coz by taky mohlo pomoct, ale jsme objednání až v listopadu. Dceri když se chce kadit, tak prekrizi nohy, což je špatně učíme sedat preventivne na záchod, porad vysvetlujeme, ale marně. Sama se kakani už boji… Bojujeme s tím od malicka, co jsme začali s prikrmama, potom bylo lepší období a posledni 2roky opět des… Dcera má 4 roky… uz si opravdu nevíme rady… Paní doktorka nyní doporučila dávat forlax jen kednou denně a že uvidíme co dál 😲ale dcera stejně nekaka, do plínky maximálně a to jen něco… Bez forlaxu má tuhý bobek, který vytlaci s pomoci tak jednou za 5 dnu a s forlaxem to z ni úplně teče 😓 😓 😓 😓chudinka moje mala, už opravdu máme vyzkoušené všechno a nevime co dál.. snažíme se to nějak řešit a vyřešit, protože je to pro všechny nepřijmne, ale nejak se nám to nedaří..
Někdo podobný problém?
Nějaká rada či zkušenost? 🙏
Uvítáme cokoliv…
Moc bycj byla vdecna za pravidelnou bezbolestnou stolici..

Syn taky trpí na zácpu. Ale psychické to u něj není, nezadržuje. Užívá dlouhodobě Forlax 4g, nejdříve byl sledovány dětským lek., teď i na gastru. Ovšem výsledky nic moc, prý musí dozrát… Kaká tedy na nočníku (má 3,5roku), na záchodě musí mít stoličku, aby měl podepřené nožky ve správném úhlu. Mírné zlepšení vidím, tak snad se časem dočkáme a bude bez léků. Dávku léku jsme taky museli vychytat, tak aby byla stolice formovaná a měkká. Však se raď s dětskou lékařkou, vždyť dětský Forlax 4g je jen na lékařský předpis, tak ať ona upravuje dávku a léky celkově, klidně bych konzultovala opakovaně, dle stavu dítka.

• Citovat
  • Upravit
5921
26.9.23 14:12

Malé budou teď 3 roky, taky trpí silnou zácpou, už nic nezabralo, ani čípky, laktulosa taky nic, po 10 dnech nekakání jsem to vzdala a šla do nemocnice. Doktor ji část manuálně vytáhnul, napsal forlax a že musí začít brát 1× 10mg a 1× 4mg sáček denně. Dohromady sesypat do čaje a popíjet. Ale dávám jí to 1× za 3 dny protože začala kakat jak o život :lol:.Musím vychytat vhodnou dávku a trochu snížit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.9.23 14:12

Řešíme taky… Funkční zácpa. Dítě zadržuje, protože se bojí vyprázdnit. Řešíme to od 2let, nyní je dítěti 6. Stále to není 100%, ale pomaličku se to zlepšuje. Režimová opatření a Forlax. Průjem po Forlaxu, ale nikdy nebyl. Spíš pokud se dítě dlouho nevyprázdnilo, došlo k úniku řídké stolice, která obtékala tvrdý bobek v konečníku. Z počátku to bylo i 6× denně :(.

• Citovat
  • Upravit
54
27.9.23 11:28

Doporučuji zeleninové krémové polévky - brokolicová, mrkvová, pórková..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.9.23 22:18

@angelina99 tohle je až trapné komické zda to myslíte vážně. Zkusily jsme opravdu všechno a výsledek žádný! Vyvážená strava je základ…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54
27.9.23 22:38

@Gabriela722 Sama bojuji s extrémníma zácpama od mé puberty. Můj rekord je i zácpa 16 dní, moji zdravotní kartu viděl snad každý gastroenterolog v Motol. Mám za sebou všechna vyšetření. Diagnóza fuknční zácpa/líné střevo. Vyzkoušela jsem všechny léky a po letech letech trápení, jsem přišla na to, že když je nejhorší zácpa, jim skoro jen zeleninové polévky a pak jak zácpa odejde, zařazuji více i pevné stravy. A to držím i bezlepkovou a bezlaktózovou dietu. Takže vaše pasivní agrese opravdu není na místě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.9.23 08:24

@angelina99 to není pasivní agrese. Ale jak píši, vyzkoušeli jsme opravdu všechno… Pestrá strava je základ takže děkuji za Vaš komentář.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
29.9.23 08:35

@Gabriela722 je to začarovaný kruh, ve kterém nejste sami. Zkus postupně snižovat dávku Forlaxu tak, aby měla stolici měkkou a ne řídkou. Nám ho doktorka nasazovala postupně. Musí ho brát delší dobu, aby odezněl a byl zapomenut ten nepříjemný pocit či bolest při vyprazdňování. Máme ten samý problém se synem, řešíme to celé 3 roky. On už si ale vytvořil ke kakání psychický odpor. Pomalu se to zlepšuje, hlavně od té doby, co jsem to já přestala neustále řešit. Když se stane nehoda, nelituji ani nenadávám. Když jde sám, chválím a chválím. Chce to hlavně trpělivost, ve školce problém vysvětlit, že prostě k nehodě dojít může. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.7.24 08:17

Mám osobní zkušenost u své neteře, které taky nešlo se lehce vykakat skoro. Chodila max 1 týdně s velkými bolestmi a musela být u toho sama.

U menších děti je to hodně často psychika, každá malá připomínka, kterou nemyslí kdokoliv špatně může způsobit postupem času špunt. Problém je v tom, že děti si nedokáží spojit nadsázku nebo srandu. A pro dospělého malá věc je pro dítě vnímána jako velká věc, která se uloží do podvědomí a může způsobit z psychiky ten fyzický špunt.

Dokázal jsem už pomoci několika dětem na dálku s jejich zácpou pomocí metody Emoční kód, včetně mojí neteře. Po jednom sezení si sama donesla nočník a vykakala se uprostřed obýváku.

Pokud byste kdokoliv chtěl, rád vám pomůžu, klidně mi napište soukromou zprávu.

Doufám, že už ale všechny Vaše děti nemají nadále žádné problémy, to by bylo vůbec nejlepší. :)

Přeji pohodový den.
Michal Roubal

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
21.7.24 09:05

@Gabriela722 Dobrý den, čtu Váš příspěvek a jako bych četla o nás :( Mohu se zeptat, zda už se Vám podařila situace zlepšit? My už si nevíme rady :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
185
24.11.24 17:28
@LD158 píše: Více

Dobrý den, prosím jak jste na tom? Máme totožný problém, můžeme si prosím vyměnit zkušenosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin