Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Já jsem si pročetla příbalový leták a tam se tedy nedoporučuje. Když bereš Gabapentin, doporučuje se spolehlivá antikoncepce. Přímý výzkum na těhotných samozřejmě nedělali, ale zaznamenán byl možný vliv jiných léků se stejným účinkem na vznik vrozených vývojových vad. Gabapentin přechází do mléka, ale vliv na kojence samozřejmě zase zkoumaný nebyl. Tak jen opatrně s tím, že se může v 1. trimestru a při kojení. Samozřejmě rozhodující slovo má lékař, který zná tvůj konkrétní zdravotní stav, ale jestli v CARu radí počkat, tak počkej.
@teroonka píše: Více
Vloni jsem užívala Pregabalin a tam v pribalaku přímo napsáno je, že je třeba spolehlivá antikoncepce. Tady to není, je tam napsáno, že se má při plánování otěhotnět informovat lékař. A pak tam je napsáno, že se může v prvním trimestru těhotenství
. Možná mají různé dávky různé pribalaky, ale v tom mém je to takto fakt napsáno. V caru mi na domácí snažení vůbec neodpověděli, jen na tu inseminaci a IVF… Jako zatím mě to stále bolí, takže to v plánu zatím nemám, ale hrozně mě zajímá, jak to tedy je…
@Anonymní píše: Více
Není snad rozdíl ve způsobu početí. To se za těhotenstvím ženeš tak, že budeš riskovat postižení dítěte? Neblbni a počkej po dobrání.
@Janli píše: Více
No právě že nechci… Ale je tam vysloveně napsáno, že nebylo prokázáno zvýšené riziko VVV… Tak snad do pribalaku nemohou psát něco, co není pravda, si říkám.
. Kdežto u toho Pregabalinu to třeba napsáno bylo, to jsem samozřejmě respektovala a proto jsem ho za dohledu lékařky postupně vysadila… Já ty neuropatické problémy mám už rok a půl, předtím v obličeji, nyní v noze… Celý rok jsem s tím bojovala a snažila se to bez léků nějak vydržet, aby to právě něco nezpůsobilo… Ale ten stres z bolesti tomu asi nepřidává :/. Tak si říkám, že se přece s dítětem nerozloučím kvůli tomu… Ano, teď je za měsíc nejspíš vysadím, ale obávám se, že se to za nějakou dobu opět vrátí
. Zase se to budu snažit vydržet a pak to opět vzdám a nechám si ty léky na chvíli nasadit a budu čekat a tak pořád dokola…
Příspěvek upraven 23.11.25 v 20:45
Brala jsem Topamax (také antiepileptika) skoro do konce těhotenství, tenkrát nebyly v těhotenství zakázané.
Dítě je zdravé.
Ještě dodávám, že jsem byla na IVF.
Já osobně jsem gabapentin z této ověřené lékárny - vitacourier.net , krátkodobě užívala (taky kvůli neuropatické bolesti) právě v období, kdy jsme se snažili, a u mě bylo všechno v pořádku. Brala jsem spíš nižší dávku, pár týdnů, žádné výrazné vedlejší účinky jsem neměla a cyklus mi to nijak nerozhodilo. I můj lékař o snažení věděl a neviděl v tom problém, zvlášť když jde o dočasné užívání – stejně jako píšeš, gabapentin se běžně používá i v těhotenství a při kojení, když je to indikované.
Pokud ti opravdu pomáhá s bolestí a bereš ho jen omezenou dobu, nebála bych se domácího snažení, ale držela bych se co nejnižší účinné dávky a po dobrání bych byla klidnější. Pokud bys otěhotněla, určitě to hned řešit s lékařem – spíš pro klid duše než kvůli reálnému riziku. 🍀
Příspěvek upraven 13.02.26 v 14:52
@eliškaag píše: Více
Už jsem jej na začátku roku dobrala
. Snažení jsme zkusili, sice nevyšlo, ale aspoň jsem ten cyklus úplně nepromarnila, no
.
Chci se zeptat, zda tu je někdo, kdo užíval Gabapentin při snažení o miminko. Byl mi předepsán krátkodobě na neuropatickou bolest, budu ho užívat asi měsíc (z toho dva týdny po ovulaci). Lékařka o snažení ví. Neupozornila mě vlastně na nic. Já se sama zeptala, zda se při něm mohu snažit, moc mi neodpověděla. Jsme v caru, tam samozřejmě říkají, že s inseminací, případně IVF počkat až po dobrání, to je jasné. Ale jak je to se snažením doma? V příbalovém letáku je, že se může i v prvním trimestru těhotenství. Pokládá se také za bezpečný při kojení… Tak nevím… Nemá někdo zkušenost? Samozřejmě za předpokladu, že mě bolest přejde.