Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím všechny,
volala mi moje doktorka, že mi vyšel glykovaný hemoglobin 45 a mám se objednat do dia poradny, kde teď mají 14 dní dovolenou. Říkala že netvrdí, že hned dostanu léky, ale posílá mě tam. Test mi dělala, protože mě trápí zdravotní problémy. Na netu jsem samozřejmě hledala, hodnota má být do 42. Je tu někdo kdo je z oboru nebo s tím má zkušenosti, jestli se mám rozrušovat dopředu ![]()
Děkuji
@Lucka1111 Glukometrem se doma měřím občas, hodnoty nalačno většinou 5,6 5,7
No a v laboratoři? Event by se ještě dal udělat oGTT. Možná nějaká porucha glukosové tolerance? Kolik ti je let? Máš nadváhu? V rodině někdo cukrovku?
@Lucka1111 výsledek z laboratoře mi neřekla, nejspíš vyšel blbě jen ten hemoglobin. Je mi skoro 50, nadváhu mám. V rodině máma celý život hraniční hodnoty, ale ne léčba. Babičky stařeckou cukrovku. Já jsem měla těhotenskou cukrovku. No uvidím co v dia poradně, ale to bude trvat, dovolám se tam za 14 dní a než budou mít volno. Tak zatím aspoň vyřadím sladké.
@myskin píše: Více
no s těmito hodnotami mi přijde že není nutná dia poradna, to jsou hodnoty, které běžně sleduje praktický lékař. Riziková jsi, takže zařaď pohyb a vynech jednoduché sacharidy. Hodnota není nijak sramatická. Maximálně udělat ten oGTT. Diagnosa diabetu ani prediabetu se jen dle hodnoty glyHb nedá udělat. Pokud jsi hodně riziková, tak je možnost nasadit metformin, ale pojišťovna ho v indikaci prediabetu nehradí, takže jen jako samoplátce. Další možnost, pokud máš BMI nad 27 a vyšel by ti prediabetes, tak je nasazení injekcí na hubnutí - Wegovy, Mounjaro, nebo Saxenda. Ale jsou drahé. Ale cukr a hmotnost umí upravit hezky.
Pokud léky nechceš, tak stačí jen režimová opatření - tedy dieta, redukce hmotnosti a hlavně ten pohyb.
@Lucka1111 píše: Více
pokud by jí vyšel prediabetes, dostane ty injekce na pojištovnu nebo si to i tak musí platit?
Nebylas to ty, kdo resil, jestli ma fyzicka aktivita vliv na hodnotu glykemie? Tak glykovany hemoglobin je ukazatel dlouhodobe glykemie, ten tak jednoduse ovlivnit nelze. A zaroven se netreba desit, ze maji 2 tydny volno, neb je to nejspis stav, ktery uz nejakou dobu trva. Mas ho na hranici, mozna to je prediabetes, vzala bych to jako varovani, upravila jidelnicek a zvysila fyzickou aktivitu.
@Hibou to jsem nebyla já, kdo řešil vliv fyzické aktivity na glykémii. Jako nepotěší to, děsit se zatím nebudu, ale něco začnu. Jídelníček upravím a pohyb. Díky.
@Lucka1111 díky za rady. Jste mě uklidnily, ale budu to brát jako varování a začnu na tom pracovat. Můj jídelníček není špatný, ale to sladké tam je ![]()
@vokishka píše: Více
platit, na pojišťovnu nejsou. Na pojišťovnu jen u diabetu a to jen u špatně kompenzovaného při maximální léčbě jinými léky, pak lze napsat např. Ozempic a může jen diabetolog. Ale v případě prediabetu na pojišťovnu není nic.
@Hibou píše: Více
Jestli se jedná o diskuzi ze začátku roku, tak jsem to možná byla já.
Jinak, zakladatelko, to že jsi poslaná na dia neber nijak špatně. Mě tam též poslal praktik poté, co mi asi 3× vyšel ranní cukr okolo hodnoty 7 (že prý už nemá co se mnou dál dělat a tam mi můžou pomoci více).
První setkání byl spíš jenom pokec, co mě tam prostě vede a tak podobně a poslala mě na detailnější odběr krve a ogtt. Ogtt cukrovku vyvrátil, dlouhodobý cukr mám tedy taky v pořádku, ale ranní cukr mám stále vysoký. Dostala jsem za úkol snížit váhu a uvidíme co dál.
Mamka na dia už dochází pár let a prášky ještě nedostala, zatím je schopná cukr držet nějak v normě díky diety.
Já třeba díky doktorce zjistila, že mám žlučové kameny. Opravdu to není nutné brát jako tragédii.
@myskin chce to na diabetologii a tam řeknou co dál. To je dlouhodobý cukr a ukazuje že ty hodnoty úplně ok nejsou.