Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, byla jsem ve 3. týdny užívání a postihly mě střevní problémy, proto jsem si pro jistotu vzala jedno černé uhlí, a to cca 19 hodin po užití jedné pilulky, další pilulku jsem si vzala cca po 8 hodinách od užití uhlí. Mohlo dojít k selhání účinnosti? pro jistotu jsem prodloužila brání bez pauzy ale v prodloužení se mi to stalo opět, ale opět jsem dodržela nejméně 8 hodin rozestup mezi jednotlivým užitím. Až předevčírem jsem se ale dočetla, že černé uhlí může způsobit snížení účinku antikoncepce, někde píšou, že když se dodrží alespoň 4 hodinový rozestup je to v pořádku jinde, že to nehraje roli. Neinformoval se už někdo z vás na to u lékaře? děkuji
Taky jsem to četla, ale nevím no. Zajímalo by mě, jestli to je pravda… ![]()
Nevím, jestli by to mohlo ovlivnit přímo černé uhlí, ale podle mne, jakmile máš potíže typu zvracení nebo průjem cca do hodiny od užití pilulky, tak se prostě může stát, že tělo pilulku vyzvrací nebo to druhé. A tím pádem dojde k selhání HA.
Uhlí jsem si vzala spíš preventivně, měla jsem křeče a čekala mě dlouhá cesta autobusem.
Taky jsem četla v letacku u HA a ze uhlí ji může ovlivnit, ale jestli každou, nebo jen některou, to netuším
Ano, je to tam opravdu uvedeno. Průjem jako takový může navodit rychlejší vyloučení HA z těla, ovšem to platí i bez uhlí. Nicméně uhlí je tam uvedeno také z hlediska vlivu na účinnost. Ale dvě tabletky by Ti to neměly ovlivnit.