Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Šmarjá, to zní teda děsivě, to se dělá?
Já to nikdy nikde neviděla, tak nevím, ale pokud je to pravda tak by mě to taky zajímalo ![]()
@mrs.gendy Nemůže se jednat o Salingovu metodu mikroodběru krve z hlavičky plodu k určení pH. V současné době už se nepoužívá.
@zoy a to se delalo uz kdyz melo dite hlavicku venku?
zkusim dohledat to video
Analýza ST úseku EKG křivky plodu, neboli STAN, tenká elektroda v KUZI hlavičky novorozence, ale klidně i v kůži zadečku při porodu koncem panevnim a fakt z tama nic nevyteka…Prostě přesnější sledování nitroděložníhypoxie, než běžné KTG. Jen u vlasatejsich deti to to občas zacuckane ve vlasech a statné vyndava…
@mrs.gendy Měla jsem dojem, že když už je dítě hlavičkou venku, tak musí co nejrychleji ven celé. Salingova metoda se dělala ještě uvnitř, aspoň myslím.
Není to hadicka ale kus dratu, na konci elektroda v kůži…mohla téct krev jestli to někdo nešetrně vytahoval…jine monitorace se u nás nedělají ( KTG, STAN a odběr na pH) ![]()
Tohle byla hadicka, duta a po napichnuti tekla krev. jde o porody ve VB z cyklu One born every minute.
ale uz jsem to videla i v jinem dokumentu.
Tak to asi bude opravdu na odběr krve na pH. U nás se k tomuto účelu používá krvev zz pupeční arterie, porodní asistentka to nabere po přestřižení pupečníku…rodiče rl většinou ani nestihnout zaregistrovat..
Co myslíš? Ta krev? Hodnota pH ti hodně řekne, jak na tom bylo dítě při jestli tam proběhla hypoxie, nebo ne…
Jak na tom bylo dítě v průběhu porodu( chytry telefon me maze slova)
Příspěvek upraven 18.02.16 v 22:42
U nás se odebírá krev až z pupeční šňůry po odstřižení (a směrem od placenty).
Vyšetřuje se (našla jsem a wiki, abych to nezmotala)
Vyšetření pupečníkové krve
sérologie syfilis ( TPHA +RRR ) – u všech novorozenců povinně;
vyšetření ABR – vhodné, zejména při podezření na perinatální asfyxii ;
vyšetření krevní skupiny dítěte a Coombsův test – při riziku inkompatibility.
super, diky vsem…hnedka se bude lip spat, kdyz je jedna zahada vyresena ![]()
Uz nekolikrat jsem videla dokument, v nemz novorozenci pri porodu PA pichne do hlavicky nejakou hadicku (tou pak vyteka krev),hnedka co ji vystrci
. Zajima me proc se to dela
Vypada to totiz desive…