Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Luciferda serologie syfilis se dělá v těhotenství všem povinně, novorozenci pouze pokud matka vyšla v těhotenství pozitivně…
@radulaur píše:
@Luciferda serologie syfilis se dělá v těhotenství všem povinně, novorozenci pouze pokud matka vyšla v těhotenství pozitivně…
Jsem si říkala, že zrovna tohle se mi nezdá, ale tak nevím jak je to teď. Vím, že u těhulí se bere HBsAg, HIV a syfilis, to platí asi pořád. Psala jsem, že kopíruju z wiki, že si nejsem 100pro jistá.
A ty krve z pupečníku se měnily. Brala se krevní skupina u všech, pak byly odběry u Rh negat matky a tuším že u krevní skupiny AB (nebo 0?) byly taky nějaký spešl odběry. Je možný, že se to liší i od nemocnice…
U krevní skupiny O, protože pokud je matka 0, tak dítě A, B nebo AB může mít horší novorozeneckou žloutenku kvůli možné tvorbě protilátek. Je to méně časté a méně závažné než u inkompatibility Rh faktoru (čili Rh neg. matka, Rh poz. dítě), ale je dobré, o tom vědět.
Ano píšeš to úplně dobře…ja ten wiki odkaz viděla…v podstate z pupečníkové krve ta ABR(pH) pokud bylo podezření na hypoxii a pak se odebírá bilirubin, krevní skupina a Rh u žen které jsou 0 a Rh negativní.
Ten syfilis se právě z pupecnikove krve už nehodnoti ani u těch pozitivních žen, protože se tam michaji protulatky matky… Bere se pak klasicky žilní krev novorozence.. A ze jich bohužel je dost ![]()
Když ono těch těhulí je dost falešně pozitivních. Nedávno jsem se o tom bavila se sestrou z gyndy a prý často odebírá krev na znovutestování. Samo mi nemohla říct, kolik je pozitivních doopravdy, ale zanedbatelný to asi nebude.