Hárání u fen - dotaz pro zkušené

12272
15.12.15 12:38

Hárání u fen - dotaz pro zkušené

Ráda bych radu od zkušených, co mají fenku a poznají, kdy má fena plodné dny a podělí se se mnou o znalosti. Pořídili jsme si fenku z útulku a po měsíci začla hárat. Máme také psa. Na netu jsem vyčetla, že týden mohou být spolu, vše bylo ok. Pak jsme psa odvezli k rodičům a já bych ráda věděla, jak poznám, že už má fenka po plodných dnech a mohu si psa přivézt zpět. Už se nám i jemu stýská. Fena hárá už 18. den (počítáno ode dne, kdy jsem zpozorovala krev). Včera a dnes už jen tak trochu špiní. Děkuji za vaše rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1961
15.12.15 12:42

Asi je to rozdílné u každé fenky, máme také útulkáče kolem 10 kg, hárají zhruba 4 týdny. Já je jednoduše hlídám, dokud se za námi při každé procházce a dole pod balkonem vytváří fronta kňučících samečků :mrgreen: Ale 18. den bych si asi ještě neriskla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59395
15.12.15 12:49

@tiffany no ideálně oddělit na celé hárání a fenu nechat vykastrovat a máte klid všichni, i když bude už po plodných dnech tak pes bude trpět :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
15.12.15 12:53

@Markéta80 fena má nějaké drobné útvary v podpaží. Když jsme byli u veta, tak řekli, že to máme pozorovat, zda se to bude měnit. Pak by byla operace, vezmou mléčnou lištu a je to včetně kastrace, aby se už další útvary netvořily, ale zároveň při prohmatání břicha vet pojal podezření, že je fena kastrovaná, takže řekl, že máme počkat půl roku, jestli začne hárat. Mě je jasné, že kastrace je jistota, ale taky mám důvod, proč kastrovaná ještě není. :zed: Navíc jsem se na netu dočetla, že po kastraci mohou feny trpět inkontinencí, což mě trochu děsí, ale v případě nádoru na mléčné liště by jí tak jako tak kastrace neminula, kvůli případné recidivě. :think: Jinak ten začátek byl doma docela ok. Nevšímali si sebe, náš pes je bručoun, pak ale začla fena otravovat psa, tak jsme ho odvezli. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
15.12.15 12:55

Máme fenu se psem. Když hara, tak první týden je většinou klid, ale uz je nenechavam spolu samotné. Od nějakého 10 dne hlidam pečlivě, nejhorší bývá tak 12-16 den, ale hlidam pak ještě i nadále,18 den bych ještě neriskovala, vždycky lepší nechat oddělené o par dnů déle, než řešit štěňata. Myslím, že těch 21 dnů hlidam vždycky, mám psa, co je zvyklý na feny, moc nevyvadi, je schopný dělat jako že nic a pak nečekaně na fenu zkusit hupnout :cert: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
15.12.15 12:55
@puntice píše:
Asi je to rozdílné u každé fenky, máme také útulkáče kolem 10 kg, hárají zhruba 4 týdny. Já je jednoduše hlídám, dokud se za námi při každé procházce a dole pod balkonem vytváří fronta kňučících samečků :mrgreen: Ale 18. den bych si asi ještě neriskla.

Já jsem to hledala na netu a ty informace jsou tak děsně rozdílné, že z toho nejsem schopná udělat nějaký jednoznačný závěr. Každopádně fronty se nám před barákem netvoří, tak nevím, jestli jsou tu psi tak dobře zabepečení, nebo jestli ještě nenastal den D. :think: Zaujali mě produkty v tvojí nabídce. Asi budu muset něco objednat. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
15.12.15 12:58
@Vlkoška píše:
Máme fenu se psem. Když hara, tak první týden je většinou klid, ale uz je nenechavam spolu samotné. Od nějakého 10 dne hlidam pečlivě, nejhorší bývá tak 12-16 den, ale hlidam pak ještě i nadále,18 den bych ještě neriskovala, vždycky lepší nechat oddělené o par dnů déle, než řešit štěňata. Myslím, že těch 21 dnů hlidam vždycky, mám psa, co je zvyklý na feny, moc nevyvadi, je schopný dělat jako že nic a pak nečekaně na fenu zkusit hupnout :cert: :mrgreen:

Nečekaně hupnout? 8o :mrgreen: No to je tedy síla. Tak to fakt riskovat nebudeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
15.12.15 12:58

Příspěvek upraven 15.12.15 v 13:00

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
15.12.15 13:00
@terinka4444 píše:
@tiffany kdyby byla kastrovaná, tak nehárá, ne? Běžně se jako bere i děloha, aby fena neměla problémy. My tedy máme psy desítky let a vykastrované feny nehárají.

No právě proto jsme měli čekat toho půl roku, jestli začne hárat. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
15.12.15 13:00

@terinka4444 … a jestli se budou měnit ty útvary.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
15.12.15 13:02
@tiffany píše:
No právě proto jsme měli čekat toho půl roku, jestli začne hárat. :think:

jsme to upravila, už vidím, že jsme blbě četla. My nenechali vykastrovat jedinou fenku a ta tedy zemřela těžce na rakovinu, hrozný to bylo. Takže já kastruju a kastruju, i kočky :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
15.12.15 13:02

Psa bych přivezla, až začne fenka odhánět nápadníky při procházce. A po hárání se domluvit s vetem na té kastraci, teď na zimu se to hodí, v horku psi hůř snášejí narkózu. Držím palce, ať je fenka zdravotně v pořádku :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11444
15.12.15 13:03

Většinou ty tři týdny je minimum, fenka může mít plodné dny klidně později, kolem 15., 16. dne. Já odděluju vždycky po týdnu hárání a pejska pustím vždycky tak kolem 22-23. dne a ještě sleduju, jestli dobrý. Ale náš pes vždycky ty plodné dny provyje, takže mám zhruba představu, kdy začínají i končí. Kámoška třeba byla u nás 2× na krytí 28. den. hárání. :mrgreen: Prostě každá fenka je jiná. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59395
15.12.15 13:06

@tiffany kastrovaná neni no když hárá :?, bych nečekala a nechala bych jí vybrat co jde. pokud tam má nějaké útvary tak čím dříve tim lépe. navíc bych neriskovala štěnata, jim stačí fakt chvilka :lol:. my teda taky máme fenku, vet chtěl kastrovat sotva v 6m ale tam dle mého šlo jen o prachy takže jsem řekla že zatim ne, já se bála hlavně že se jí zhorší srst což mě i potvrdil že je velká šance, inkontinence je ale u velkých plemen. nebo vykastrovat psa, tam je to mnohem menší zásah ale pokud má fena útvary tak bych neváhala a vybrala vše co nejdřív než aby pak měla břicho plné nádorů :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
15.12.15 13:09

Ono je to u každé feny jinlé letos jsme kryli a podařilo se až 18. den hárání a máme potvrzenou březost. Takže doporučuji mít oddělené do konce hárání. Tj. dokud nepřestane barvit a nesplaskne otok vulvy. Jinak ten problém s inkontinencí po kastraci je většinou u tlustých fen a to jenom někdy. Už jsme měli jednu fenu kastrovanou a žádný problém nebyl a i u téhle feny budeme kastrovat až nebudeme chtít další vrh. Je to jednodušší a ve stáří se omezí riziko nádorů mléčných lišt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný