Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, je mi 16. Beru HA a už zhruba od prosince se mi +- tyden až dva po menstruaci objevují ASI hrmeroidy. Světla krev ve stolici, občas jenom ta krev. Nepříjemný pocit a svědění. Když jsem byla po prvé na pohotovosti, protože mě krev opravdu vyděsila, pan doktor mi řekl, že to nic není, rukavice je čistá a mam pouze zácpu. Pak následovala návštěva u obvodní, ta mi předepsala čípky a mast. To pomohlo proti neprijemnym Pocitům, ale ne proti krvi. Samo to přestalo. A v lednu po cyklu zase. V únoru jsem byla na chirurgii minimalně 3× tam mi pak doktor našel nějaké mini hemeroidy a napsal detralex. Ten už neberu, ale nevím jestli to odešlo samo jako vždy, nebo díky detralexu. Jsem z toho nešťastná, bolí mě to a nevím co s tím a v nemocnici se na mě dívají jako když si vymýšlím. Měla bych jít na kolonoskopii, ale tam nám ještě nedali termín. Nedokážete mi někdo poradit
Jo a hlavně to řeš. Já měla první zevní hemeroid asi v pětadvaceti a byla to první předzvěst trombózy, která se mi udělala za dalších pět let. Bacha na HA. Doufám že máš testy na genetický mutace. Nech si je udělat. Já jsem je neudělala a za 15 let jsem draze zaplatila.
@Azeretereza Hemoroidy má fakt HODNĚ lidí. Takže pravděpodobnost, že někdo má 5 let před trombózou hemoroid, je fakt vysoká. Ale to neznamená, že to spolu souvisí. Stejně tak je pravděpodobné, že budeš mít zánět dutin a potom za pět let trombózu. Ale neznamená to, že ty dvě věci mají vztah.
Na trombózu měla spíš vliv neodhalena mutace srážlivosti krve a HA.
Možná kdybys měla trombózu v hemoroidu, tak by mohlo být dobré zjistit, jestli k tomu nepřispěla HA + neodhalena mutace, ale obyčejný hemoroid bez trombózy za mě znamená jen to, že máš (stejně jako velká část populace) obyčejný hemoroid. Pravděpodobně z přílišného sezení. Nebo třeba protože máš obecně sklon k tvorbě křečových žil.
@Sylva264
Ono s hemoroidy nic moc neuděláš. Nebo co by sis představovala za řešení? Řeší se mastickami/čípky/koupelemi, detralexem (posiluje žilní stěnu), změnou životního stylu (méně sezení), úpravou stolice, pokud máš zácpu a hodně tlačíš.
Když jsou hodně veliké, vyhrezle apod., tak se dají odoperovat, ale to neznamená, že se ti neudělají další.
Jsou to vlastně křečové žíly. Ty když máš na nohou, tak tě jich taky nikdo zázračně nezbaví.
@AnoNe píše: Více
Tady je špatně to, že můj den je skoro jenom o sezení, ono to moc jinak na té střední nejde😅. Myslela jsem třeba jestli nemá někdo nějakou zlušenost, co mu třeba pomohli, aniž by musel brát nějaké léky
@AnoNe píše: Více
Samozřejmě, neříkám že to mělo na to vliv. U mě je jasný z čeho trombóza byla. U toho prvního hemoroidu trombóza byla a v lékárně mi paní říkala, že bych neměla brát antikoncepci, že příště to může být trombóza v noze. A byla. Takže spíš jen takovej poznatek, samozřejmě že ne každej kdo má hemoroid bude mít trombózu, to je blbost. Kdybych jí tenkrát poslechla, třeba to tak nemuselo dopadnout. A třeba taky jo, co já vím. Kdybych se na to třeba už tenkrát zeptala doktora, tak by se na mutace přišlo dřív než trombózou.