Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky
,
dcera od včerejška zápasí s vysokýma teplatama. Téměř celoun noc ke 40.a nedařilo se srážet ani zábaly.
Dnes nám byla potvrzena virová angína. Má mandle posypané afty.
Dostali jsme na potírání nějakou vodičku, ale nevím zda není lepší klasická fialka?
Kdo si tím prošel, co Vám nejlépe zabralo? Fialka přeci vysušuje a hlavně snad i lépe drží v té pusině..
Je úplně vyřízená, drobek
, podotýkám, že jsou jí necelé 3 roky.
Tantum verde na výplach nám zakázala.
Kdysi to měla i nejstarší dcera, ale je to x let zpátky a už si to moc nepamatuji.
Děkuji za rady.
Mladej to měl porvé taky kolem 3 let - výplachy ani vytírání fialkou nesnesl, křičel bolestí, moc ho to pálilo. Jediný, co mu trochu ulevilo, bylo neustále mít v ruce lahvičku s vychlazeným heřmánkem a vyplachovat pusinu a plival to do misky. Jedl jen vychlazené tekuté pudinky - takový ten hnus kupovaný, třeba Paula atd.(domácí ne, prý je moc tuhý), jogurty ne, ty ho taky štípaly. No trvalo to týden a bylo to fakt na palici!!!
@alien21
Děkuji, heřmánkový čaj pije, plus nějaké homeopatika. Vytřít pusinku si nechá, ne s úsměvem, ale nechá.
Pudinky do ní nedostanu, ona je špatný jedlík i tak. Natož ještě s bolavou pusinou.
Je to první den a už jsem z toho na nervy… ![]()
@jax to nejsou afty ale čepy, filaová voda je na vysušení ale čepy jsou něco jiného než aft…doporučuju kouknout na net, mě nejlépe zabírá a zabral JOX ale neví jestli 3 leté dítě to vydrží, je to ale bezkonkurenční
@skoromamuška - pokud by byly cepy, tak by to nebyla virová angina, ne? Možna v tom mám zmatek ![]()
@kačka25 angína je angína http://www.ulekare.cz/…angina-14650
ale pokud tam má bílé fleky, jsou to čepy, ne afty
@skoromamuška píše:
@kačka25 angína je angína http://www.ulekare.cz/…angina-14650ale pokud tam má bílé fleky, jsou to čepy, ne afty
Ne, ne…doktorka nám mandle ukazovala a doslovně řekla, že má mandle pokryté afty a ať počítáme s tím, že začnou praskat a můžou se roznést po celé pusině.
Vlastně jeden aft má i na patře a na rtu.
Léčba je bez ATB, není to klasická angína, ale herpesová. Cituji lékařku.
Zajímá mě, zda není lepší ta fialka právě z důvodu vysušení.
@skoromamuška - s čepama je angina způsobena bakteriemi a léčena antibiotiky. S aftama je virová neboli herpeticka angina léčena bez atb. Takhle mi to vždy říkala doktorka.
@jax - kluk ji měl, ale asi ne tak hodně. Ničím jsme to nemazali. Ale fialkou nic nezkazis nebo střídat.
Aha tak pokud je to tak, pak se omlouvám za mystifikaci, já se s afty při angíně nikdy nesetkala
Já jí měla asi v 15letech a jedla jsem týden šlehačku z tuby
afty jsem mazala fialkou, a le ona co si pamatuju není zrovna ideální pro děti? možná proto ta vodička? jako náhrada? každopádně jí lituju, vím, jak je to hrozné. ![]()
Ja nevím, ale fialkou jsem mazala v puse tu moucnivku, či jak se to jmenuje. A to byli mimina. Tak myslím, ze to dětem nevadí.
No já mám zas pocit, že genciánová violeť je postupně nahrazována jinými látkami, protože se diskutuje její karcinogenita (prokázána ale nebyla) při dlouhodobém užívání. takže asi pokud je alternativa, dává se něco jiného, aby se zátěž genciánkou snižovala.??
teda za předpokladu, že fialkou myslíte genciánovou violeť.
@jax Ted sme ji měly taky. Máme 13m. Neocide gel a po dvou slíznutích bez teplot. Volně prodejný +- 73 kč ![]()
Normálně sem to dala na dudlíka a nechala ji to slíznout
Je to teď prej místo genciánky.
@jayjayka
Děkuji
, my nakonec včera koupili Aloclair+odvar ze šalvěje.
Za týden žádné zlepšení. Tedy vlastně ano, jsme bez teplot. Přesto ten nejhorší aft na rtu, ne a ne se zmenšit.
Tak snad zabere ten Aloclair.
Holky, jak dlouho Vám trvalo než ty potvory zmizely? Už je toho za týden docela dost. ![]()
@jax Hele my po 3 aplikacích v pohodě, bez teploty a malá začala zas mluvit a byla ok ![]()