Histaminová intolerance - jídlo

26.3.20 13:24

Histaminová intolerance - jídlo

Dobrý den, mám dcerku téměř 2 roky starou. Má problémy průjmy, vyrážky. Paní doktorka nás poslala na gastroenterologickou ambulanci. Kde si paní doktorka byla jistá, že má alergii na bílkovinu kravského mléka. Nasadila nám dietu, která absolutně nepomohla. Po měsíci malé udělala testy. A dnes jsem si volala na výsledky. Zdělila mi, že malá ma Histaminovou intoleranci, že ty hodnoty vyšli hodně nízké. Já jsem teď bezradná… :-( Do dneška jsem nevěděla, že něco takového existuje. Zdělila mi, že musim vařit vše čerstvé. Že si to mám nastudovat na internetu. Ale absolutně nevím co vše může a co ne… Od rána čtu na internetu vše. Prosím je tu nějaká maminka, co to její dítko má? A dokázala mě poradit? Může v tomhle případě jogurty? Co když koupím jeden den maso nebo zeleninu dám do ledničky a další den z toho uvařím? Nebo třeba máslo, perlu může? Co třeba sladkosti jako jsou Brumíci, gumové medvidky, dětské neochucené křupky co má málá ráda. Ani nevím dá se to vyléčit časem nebo to je na celý život? Děkuji moc za jakékoliv informace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11830
26.3.20 13:31

@Michaela2162 Hodně informací zjistíš třeba na stránkách https://aspoonofhistamine.com/ (dříve histaminová kašulka).
Jsou různé seznamy doporučených a nedoporučených potravin. Za sebe doporučuji seznam „švýcarský“.
Ze začátku se drží eliminační dieta - několik tolerovaných potravin a pak se postupně přidávají další potraviny a sledují se případné reakce. Doporučuji nebát se opakovaně zkoušet nové a nové - je to min. na rok zkoušení - spousta potravin je sezonních.

Šok je to pokaždé, stejně jako u jakéhokoliv jiného dietního omezení. Vstřebá se to.
Za ty roky už ani nevím, jak se co původně vařilo a jak vypadá původní originální recept ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65294
26.3.20 17:35

Fajn je histaminovakasulka.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7250
2.1.21 18:20

Dceři zjistili histaminovou intoleranci před Vánoci. Docela bojujeme co smí a co ne. Od pondělí budu řešit ve škole ZŠ jídelnou, co vůbec smí jíst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65294
2.1.21 18:24
@nataluska píše:
Dceři zjistili histaminovou intoleranci před Vánoci. Docela bojujeme co smí a co ne. Od pondělí budu řešit ve škole ZŠ jídelnou, co vůbec smí jíst.

To moc nevím, jestli je vhodné jídlo z jídelny. Aspoň než vychytáte, co může. Oni to uvaří brzo a pak to udržují v teple, histamin se množí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7250
2.1.21 18:44

Právě to si říkám taky, jestli to bude vadit, nebo ne. Oběd mají vařený kolem 10h a ona jde na oběd o půl dvanácté.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4100
4.1.21 17:36

Holky máte to některá jako dospělá?
Já jsem byla na imunologii a dnes mi volala doktorka, že mám histaminovou intoleranci, normální hodnoty jsou 10-100 a já mám 1,5. Prý tedy vysoká pravděpodobnost histaminové intolerance. Nikdy mě nenapadlo spojovat potíže s jídlem (vcelku časté bolesti hlavy, nafouklé břicho, břicho mě často i bolí, ale v místě slepého střeva jen (to je prý v pořádku). Jsem často unavená a občas mám drobnou vyrážku (myslela jsem, že od oblečení), nikdy mě nenapadlo, že to souvisí s konzumací rajčat atd.. Potravinové alergie jako takové nemám žádné..
Jaké máte příznaky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
20.2.21 22:23
@Kolarkaa píše:
Holky máte to některá jako dospělá?
Já jsem byla na imunologii a dnes mi volala doktorka, že mám histaminovou intoleranci, normální hodnoty jsou 10-100 a já mám 1,5. Prý tedy vysoká pravděpodobnost histaminové intolerance. Nikdy mě nenapadlo spojovat potíže s jídlem (vcelku časté bolesti hlavy, nafouklé břicho, břicho mě často i bolí, ale v místě slepého střeva jen (to je prý v pořádku). Jsem často unavená a občas mám drobnou vyrážku (myslela jsem, že od oblečení), nikdy mě nenapadlo, že to souvisí s konzumací rajčat atd.. Potravinové alergie jako takové nemám žádné..
Jaké máte příznaky?

Ahoj, mně to oznámily asi před 14 dni, 10let se potýkám s problémy, co všude označili jako Dráždivý tračník a tím to skončilo, časem se k tomu nabalovaly i bolesti, že jsem myslela že mám slepák, teď po týdnu diety mám zažívání tak v pořádku, že už ani nepamatuju, kdy to tak bylo a hrozně se mi vyhladila pleť
Musela jsem se objednat na alergologii/imunologii, kam jsem se dostala náhodou přes kožní, kde jsem se zmínila o mých problémech. Nevím, zda to souvisí, ale po pár dnech mě přestal bolet i mocak, s kterým už 3 roky chodím po urologii a nikdy na nic nepřišli, tak budu doufat, že to tím skončilo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4100
21.2.21 17:13

@Jess345 díky za odpověď. Úplně jako já - bolesti slepáku, bolesti močáku (takový divný tlak, pálení, ale bez nálezu). Taky mi to řekli na imuno, a to ti vyšlo z krve ten nízký DAO enzym? Co jíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
23.2.21 08:33
@Kolarkaa píše:
@Jess345 díky za odpověď. Úplně jako já - bolesti slepáku, bolesti močáku (takový divný tlak, pálení, ale bez nálezu). Taky mi to řekli na imuno, a to ti vyšlo z krve ten nízký DAO enzym? Co jíš?

Ahoj, taky díky za odpověď, já si hlavně lámala hlavu s tím mocakem, zda to má někdo stejně, to mě už úplně ubíjeloa zda to souvisí nebo ne
Já nasadila rýžové a kukuřičné chlebíčky, a jahlove kaše, hlavně ráno, k tomu klidně jablko nebo hruška, pak jim jeste cottage a žervé, k obědu nějaká rýže nebo brambory a maso, zelenina co se může, mám většinou zmraženou a dám to na pánev a večeře nějak to samé, nebo vajíčka, čerstvý salát a ředkev a mléko mi nevadí
Chtěla jsem teď měsíc čistě takhle a pak si přidávat další věci, ale o víkendu jsem si s přítelem dala kus čokolády a včera normální chleba a přijde mi, že mám po ránu nateklý obličej a navíc mě zase pálí mocak 8o tak snad to zase přejde, zjistili mi to z krve, jdu 3.3. na konzultaci, enzym chci koupit v lékárně, ale musí se objednat, nikde není

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4100
23.2.21 20:20

@Jess345 a víš, jakou hodnotu v té krvi jsi měla? Myslím diaminooxidázy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
24.2.21 23:19
@Kolarkaa píše:
@Jess345 a víš, jakou hodnotu v té krvi jsi měla? Myslím diaminooxidázy..

Ještě ne, jen mi řekla do telefonu, že ji mám nízkou, jdu v březnu na konzultaci tak řekne víc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4569
20.9.21 12:56

Ahoj holky, jak bojujete? Mě zjistili hit nedávno a je to docela boj, vyřadila jsem ty nejhorší histaminove bomby, ale snažím se jist celkem aspoň trošku normálně. Dávám si před rizikovým jídlem daosin. Někdy je mi dobře jindy šílene stavy včetně migrény. Z fb skupiny jsem vyčetla že je dobře jak začnou potíže dát antihistaminika a fakt mi to pomáhá i od bolesti hlavy, pokud se teda fest nerozjede. Je to běh na dlouhou trať. Zjistili vám jestli to máte geneticky nebo následkem poškození střev? Dík za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.12.21 07:35

HIT a málo pestrá strava, nechutenství u dítěte

Ahoj, mám dceru, které je 6 let. Od odstavení ve 3 letech bojujeme s ekzémy a zažívacím potížemi.
Ve 4 letech jí zjistili laktózovou intoleranci. Nahradili jsme klasické mléčné výrobky nízkolaktózovými, některé vyřadili úplně. Dcera si do půl roku celkem zvykla a potíže trochu ustoupily, ale ne úplně. Proto jsme před rokem absolvovali další vyšetření s výsledkem histaminová intolerance.

Problém je, že dcera mi odmítá jíst většinu vhodných jídel. Například z pečiva sní jen klasický chleba - nějaké žitné chlebíky ať už koupené nebo doma upečené neexistují. Nesní cokoli, kde jsou ovesné vločky, jakákoliv tepelně upravená zelenina, nedej bože luštěniny. Jí pouze kuřecí a hovězí maso s rýží, syrovou okurku a papriku, kukuřičné lupínky a bezlaktózové nebo rýžové mléko, občas jogurt nebo bezlaktózový sýr. Nic víc do ní nedostanu a to už téměř rok! Já kvůli tomu hledám práci z domova, abych jí mohla vařit (ve školní jídelně toto nejsou schopni zajistit). Bere vitamin D a C v tabletách.

Doktorka na imunologii vždycky mávne rukou, že u dětí v tomto věku je vybíravost normální sedne si to. Ale já si tedy nejsem jistá, jestli to není průšvih. Dcera má kupodivu normální BMI, ale je docela malá a to do 3 let patřila spíše k větším dětem. Teď v 6 letech měří 114-115 cm.
Milovala řízky, kvalitní šunku, rajskou omáčku, toasty, guláš, filé, špenát, jogurty, krupičnou kaši, pudink…ale ze všeho jí pak bolelo břicho. Teď dost často hladoví, než sníst třeba zeleninové rizoto, polívku, rýžový chlebíkm..teď raději nejí vůbec nic celý den. :zed:
Na nucení k jídlu reaguje pláčem, bojí se pak každého jídla, někdy má stavy podobné depresi, takže moc nenutím, ale nějak bych to chtěla řešit.
Poradíte prosím?

• Citovat
  • Upravit
26872
28.12.21 07:43

Ona ma strach jist, ze ji bude zase spatne :,( Asi by to mel pomoct resit psycholog nebo i psychiatr :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek