Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Máme 4 prarodiče a děti ve věku 4 a 7 let. Přes prázdniny hlídali jen moji rodiče, čerství důchodci, a to jen staršího syna (7 dní). Mladšího ne – za tím přijela moje mamka k nám a hlídala ho u nás doma. Starší byl mezitím na příměstském táboře.
Tchán a tchyně nic. Je jim už 75+ let a mají svůj věk i zdravotní problémy. Děti bych jim nesvěřila.
Během tohoto léta jsme dali 1700 € za hlídání dětí. 500 € + 500 € za školku pro mladšího a 700 € stály 4 příměstské tábory pro staršího.
Mrzí mě, že máme 4 žijící prarodiče a hlídání máme minimálně. Já jsem kdysi trávila celé léto u své babičky.
Moje mamka se dvakrát týdně vydává vlakem cca 100km za mojí babičkou, protože jí dlouhodobě onemocněla pečovatelka. Babička je jinak celkem samostatná, ale potřebuje hlavně společnost, pomoct s úklidem a mamka jí také nakupuje těžší věci.
Příspěvek upraven 22.08.26 v 18:00
Tak sama píšeš, ze by si prarodičům děti nevěřila a pak brbleš že hlídání bylo minimální tak co vlastně chceš?
@JancaS84 Klid od deti ako meli moji rodice pred prázdniny
je toho na mne moc
@Gita17 píše: Více
sice mají děti čtyři prarodiče, ale dva z toho těžko budou hlídat v tom věku a zdravotním stavu. A tví rodiče už taky mají důchodový věk, tak se na to prostě necítí. Kolik bylo tvé babičce, když jsi tam trávívala celé léto.
No, tak je holt budes muset poslat na nejaky pobytový tábor, no, když od noch chces mit klid. ![]()
@vokishka Tak ono hlavně, co si budeme povidat, jak vypadalo traveni leta u babicky… Rano jsme dostali snidani, pak vysmahli ven, dokouleli se na obed a zase tahli… Uz vidim ten ohen na strese, kdyby tohle prázdninové hlidani provozovali prarodice dnes.
@Gita17 tak tvoje babička asi nebyla tak stará, ne? Holt to je daň za dnešní trend pozdního rodičovství.
Tak jste si ty děti měli pořídit mnohem dřív. Aby bylo prarodičům 75 není úplně standard a je pak jasné, že nepomůžou. Tví rodiče zájem mají, co být vděčná alespoň za ně? Představ si, že jsou lidé, kteří žádné prarodiče nemají, protože ti prarodiče vlastní děti cpali každý víkend k prarodičům a na vnoučata kašlou stejně jak na své děti.
@j.a.n.i1 píše: Více
Přesně tak, zrovna vcera jsme se o tom bavili v praci, ze naše prázdniny u babičky bylo ráno snídaně, pak sme přišli na oběd a pak na večeři. Celý den venku. A babičce bylo třeba kolem 55-60.
Tchýně tak dva týdny v létě a občas nějaké prázdniny pár dní, jinak vůbec. Moji rodiče asi před lety jednou. Bydlíme 350 km daleko, nemrmlám protože to bylo naše rozhodnutí. Že by jsme jeli třeba s mužem někam na víkend nebo sami večer do kina moc neznám
Mluvíte spolu otevřeně? Nebo ani netuší, že o hlídání v létě stojíš? Říkáš otevřeně, že potřebuješ pomoc? Třeba mají pocit, že jste samostatní, vše si zařídite a nestojíte o pomoc. Tohle totiž slyším od kolegyň, které mají vnoučata. Jsou to mladé babičky kolem 50 +-. Nechtějí být urputné. Mladé otravovat. Tak většinou čekají, až si mladí řeknou. Někdy se zeptají, ale nechtějí se vnucovat. A to bydlí třeba ve stejné vesnici.
Ještě chvilku vydrž. Už se vrátí školní režim.
My máme tři prarodiče. A vlastně hlídá jenom tchýně. Šla do předčasného důchodu a k vnoučeti se stará ještě o svou devadesátiletou matku. Takže dcera tráví většinu času tam. Moji rodiče chodí do práce, k tomu se střídavě starají o tátovi rodiče, kteří jsou na tom zdravotně ne úplně dobře. Babička například nechodí, rozhodně nedojde z jedné místnosti do druhé.
Jako takhle, záři a nástup do školky nám do dost ulehčí. Teda dokud nepřijdou virózy a jiné krásné věci. ![]()
Nehledě k tomu, že maminka zakladatelky se ve svých 60+ stará o vlastní domácnost, 2× týdně jezdí 100 km jedna cesta pečovat o svoji maminku, do toho není řečeno jak často hlídá mladší dítě v domácnosti dcery a staršího u sebe doma.
Protože dcera si přes prázdniny potřebuje od děcek odfrknout.
A kdy si má odfrknout ta babička?
![]()
A jaké hlídání by si potřebovala? Od tvých rodičů? Tak s těmi můžeš mluvit na rovinu. Ovšem, když maminka pečuje o svou matku, tak těžko bude hlídat vnoučata.
A u rodičů manžela můžete být rádi, že se zatím sami obstarají, třeba budou za chvíli potřebovat Vaši péči v tomto věku.