Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Milí rodiče, jdu si pro řadu. Nedávno jsme s manželem koupili být v panelaku. Nechtěli jsme, ale situace je jaká je a není moc z čeho vybírat
plánujeme miminko, ale jsem zaskočena hlukem od sousedu nad námi, jak neuvěřitelně to jejích malé dítě nadela rámus a dupotu. Oni nemají odhlucnenou podlahu a před tím malým neutecete. Ten dupot se rozleha do všech místností, ikdyz ten malý běhá v jednom pokoji. Je toto normální v panelaku? My odhlucnenou podlahu máme. Pomáhá to? Doufám, že paní pod námi nezazije to, co mi se sousedy nad námi. Rada bych znala názor, zda to normální je, že to slyšíte přes i do jiné místnosti. Děkuji všem za prispevky ![]()
Asi jak kde.
My bydleli v Praze v Butovicích a nad námi bydlela rodina nějakých rusů, co měli dvě děti. Mimino a větší.
Hluk tam byl takový, že já asi tři měsíce v kuse nespala, protože buď brečelo mimino, nebo běhalo a dupalo to starší. Celý den každý den.
Nešlo to. Odstěhovali jsme se.
Byl to jeden z těch novějších paneláků.
Ty staré mi v tomhle přijdou o něco lepší. Ale asi jak kde ![]()
Ano, pokud je blbá konstrukce, je naprosto normální, že může být všecko slyšet. Pokud máte rádi klid, není panelák zrovna nejmoudřejší řešení. I když samozřejmě při troše štěstí v paneláku klid být může.
S dětmi to chce normální míru tolerance a pokud neruší noční klid nebo nevráží věcmi do topení (věci, které bych řešila domluvou s rodiči, neb se dají řešit), tak chození po bytě je normální pohyb a v některé fázi můžou děti i dost dupat. Nedělala bych si iluze, že až budete mít dítě vy, sousedka pod vámi o tom ani nebude vědět. A nejen pod vámi, u nás má nejvíc řečí ženská nad náma (a to i když nejsme doma)
Ta pod náma se mě tuhle ptala, jestli tam ještě pořád bydlíme, že o nás neví. Takže z půlky je to o dětech a z té druhé o nastavení člověka.
@Kach207 děti nadelaji strašný randal my bydlíme v dvojdomku ale kolikrát když malej začne litat a do toho vriskat tak si říkám ještě ze sousedi chodí do práce 😂 🙈 fakt jsem nikdy nemyslela ze tak malý špunt nadělám takového hluku…
Jo, u neohleduplných hová. dek to takto bývá. Nejspíš mají plovoučku, nejde. bilnější typ podlahy do paneláku. A dítě nijak neusměrňují.
Jestli se to tolik rozléhá. Tak buď ráda, že nemají v bytě nad tebou kočky. My jsme sice v baráku. Všude máme dlažbu. Už máme jen dva kočičí přátele. Ale měli jsme tři a to bylo stádo hlučných slonů, když si začali hrát. Tak běhání, skákání, dupání, všude proletí tajfun. K tomu hlasité mňoukání, když se mezi sebou domlouvají. Už to dělají jen dva. Teď momentálně jedna kvíká v patře. Až do obýváku ji slyšíme. To znamená, že hledá naši dceru. Dcera je venku. Kočka se ji vždycky snaží přivolat, když není doma. Tady nikoho neruší, nám to přijde vtipné a milé. Ale dovedu si představit, kdybychom museli žít v bytě, jak by nás část paneláku nenáviděla.
Jo, v paneláku to je normální. Taky jsme meli sousedy s dětmi, a to byl kravál celodenní, začali v 7 ráno a koncili v 10 večer
myslím, že měli plovoucí podlahy. Obavy, že vaše dítě bude všechny rušit, jsou jednoznačně opodstatněné, bude. Ale záleží na sousedech, jak tolerantní budou. My si stěžovat nikdy nešli, i když to býval strašný bugr.
@Kach207 Bydlela jsem rok těsně po škole v takové garsonce a každá noc probíhala asi v tomto duchu:
20:00 - 23:00 - velmi hlučná televize důchodkyně pode mnou
23:30 - 0:00 koulející se láhve po zemi z bytu vlevo nahoře 0:30 - 1:30 hlučný souložící pár v bytě vpravo nahoře
5:30 kašlajici kuřák vlevo dole
6:00-7:00 budíky různých melodií, rádia a vrzající postele vstávajících lidí. Jo, dupající děti byly ráno taky 😁
@Kelsey píše: Více
A nebo vyjici psy. Ty měli sousedi v minulém bydlišti, vždycky ona jako zdravotní sestra odešla na noční, on odešel někam pařit a každý pátek a sobotu celou noc ti dva psi vyli a stekali.
Policie vždycky jen bu bu bu, tak chvíli klid a za měsíc znovu.
@stinga píše: Více
Jo jo, bylo to tam takové společenské a komunitní ![]()
@Kach207 píše: Více
Ano, je to normalni. A behajici dite je uplne v pohode oproti ozralcum, co se od 3 do 6 hodin škrtí, jeci a praskaji dvermi, az se tresou steny, protoze kazdeho 2. chodi invalidni duchod. A od cca 7. zase vyzvaneji po sousedech, at jim pujci, chudakum invalidním, na chleba.
Asi jsem měla (mám) štěstí. V paneláku jsem měla prarodiče a část příbuzenstva, nikdy nic moc od sousedů slyšet nešlo. Na patře bydlela rodinabse třemi dětmi. Ve starých bytech příbuzných byly vždy koberce, po rekonstrukcích odhlučněné podlahy. Běžné bylo a za mě pořád je děti usměrňovat. I my jsme v bytovce měli odhlučněnou podlahu, pod námi dva byty, nikdo si nestěžoval.
Mám i příbuzné a známé v domcích v satelitu, v řadovkách nalepených na sebe ten hluk je horší než v paneláku. Takže si nevybereš.
Nicméně nadměrný obtěžující hluk bych se snažila řešit nejprve s dotyčnými sousedy, když by to nepomohlo, obrátila bych se na společenství vlastníků, důvěrníka domu, kdyby šlo o pronajatý byt, tak na jeho majitele. Bylo by vhodné probrat možnosti odhlučnění.
@MartinaIrena píše: Více
Chov velkých psů je už upraven domovními řády, aspoň u nás. On teda nepříjemně štěkat může i nějaký malý ratlík, ale hluboký pronikavý hlas mají hlavně větší plemena a vztahuje se to hlavně na ně.
Máme tu i čtvrť rodinných domů, kde hluční psy nejsou žádoucí. A naše město toto celkově ve srovnání s jinými koriguje a pokutuje.
U nás se nestane, že by někde kromě 4 míst určených vyhláškou běžel pes bez vodítka. Flastry jsou za to celkem tvrdé. O to víc trpím při návštěvě jiných měst, hlavně odpočinkových ploch a parků, kde je volně puštěný pes normální
Při bližším šmejdění na webu cizího města zjišťuji, že formálně je to zakázané taky, ale prakticky to asi nikdo neřeší. U nás ano.