Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na pár otázek ohledně nepravidelné menstruace.
Já menstruuji od deseti let. Několik prvních roků byla pravidelná, přesná jak hodinky. Vždycky jsem přesně věděla, kdy ji dostanu. Teď je mi 16 a poslední dva roky se vždy objeví asi každého půl roku. Někdy ani to ne. Moc mě to trápí. Nepřijdu si zdravá.
Na gynekologii jsem byla jednou, pár měsíců zpátky. Tehdy mi doktorka udělala jen ultrazvuk, protože jsem ještě neměla styk.
Říkala, že jediné co by mohlo pomoci je hormonální antikoncepce, jinak to budeme muset nechat tak. Já se do prášků úplně nehrnu, není mi to sympatické. Nijak víc se to neřešilo.
Mimo to mám spoustu jiných zdravotních problémů, takže jsem u různých doktorů jako doma. Občas na toto téma s některým z nich narazíme. Vždycky se pozastavují nad tím, že mám menstruaci takto nepravidelnou, když zpočátku byla tak přesná. Většinou to bývá naopak.
Jsem si vědoma toho, že v mém věku je nepravidelná menstruace běžná. Bojím se ale, že by to mohlo souviset s nějakým jiným zdravotním problémem. Měla bych to dál řešit? Třeba si zkontrolovat hormony?
Hodně čtu o PCOS a přijde mi, že příznaky celkem odpovídají, ale myslím, že to se většinou týká starších žen.
Předem děkuji za případné odpovědi 🫶🏻
Já měla v pubertě taky celkem pravidelnou menstruaci. Pak se to začalo trošku horšit, cykly byly delší, nějak okolo 40-50 dní. Na gynekologii jsem s tím nešla, protože jsem nežila tehdy sexuálně… Pozdeji jsem tam skončila s akutním gynekologickými problémem. Následně se přišlo na to, že mám pravě PCOS. Cca rok jsem pak menstruaci vůbec neměla. S různými doplňky stravy jsem tedy aktuálně docílila cyklu 26-38 dní, teď se začínáme s partnerem snažit o mimčo, tak uvidíme jestli tu půjde.
Tím tě nechci strašit, jen přidávám svoji story. Ale čím dříve se přijde na nějaké problémy, tím lépe. Já jsem tedy o dost starší než ty, ale někdy si říkám, kdybych to začla řešit dřív…
Proč ti cpe HA?
Co se tím proboha vyřeší? Že budeš mít uměle navozený pravidelný cyklus… A pak, až je za 10 let vysadíš, abys otěhotněla, tak budeš mít znova s cyklem problémy a stejně tak s otěhotněním… Ani náhodou, radši si najdi jinou doktorku. Určitě se přijde na to, co nepravidelnost způsobuje
nějaký důvod to mít musí…
HA váš problém nevyřeší, ale zamaskuje. Ještě se vám stabilizuje hormonální systém a nemyslím si, že je vhodné do tohoto vývojového procesu zasahovat syntetickými hormony, ale volba je na vás. Hormony byste mohla podpořit bylinami, třeba zde https://www.emimino.cz/…zeny-526040/ -Vynechání nebo slabá menstruace -, můžete také zkusit 1× max 2× denně čaj z kontryhelu. A nějakým slabým multivitamínem doplňovat vitamíny a stopové prvky.
Moje gynekoložka je mladá a milá. Moje maminka k ní taky chodí. Kdysi jí přišla na myom v děloze a operace proběhla úplně úžasně. Myslela jsem si tedy, že by tomu mohla přiložit větší váhu a nějak to řešit. Jak říkáte, asi půjdu jinam. Já opravdu HA brát nechci…
Děkuji za rady!!! ![]()
@Lau549 píše: Více
Paní doktorka vaší maminky v první řadě měla zjistit, zda není, jako že v naprosté většině případů je, myom způsoben nadbytkem estrogenu a to se dá řešit alternativně bez operace. Tedy začít u maminky testem na hladiny hormonů. Předpokládám, že jí byl odstraněn pouze samotný myom. Maminka by si měla i tak hlídat hladiny hormonů, aby nebyla v dlouhodobé estrogenové dominanci, protože ta způsobuje řadu problémů a odstranění myomu a nakonec ani odstranění dělohy a vaječíků dominanci neřeší, naopak ji může paradoxně zhoršit.
Zkuste si také třeba dohledat něco o hormonální józe, ta by vám také mohla prospět.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat mě je 18 let, vážím 60 kilo a prostě v Prosinci jsem dostala menstruace asi převážně ji mám nepravidelnou. Tak jsem to dostala v Prosinci. A pak sem to dostala až v Únoru dělala jsem si klidně těhotenský test, negativní. A teď jsem to dostala v Březnu a měla sem to dostat v Dubnu ale což sem to měla teď jen v Březnu a prostě čekám na menstruaci, asi pravděpodobně zpožděna menstruace mám strach, ale těhotná nemůžu být když nemám přítele, a nikdy sem pohlavní styk neměla v životě. Tak prostě mě to vrtí hlavou, pořad nad tím přemýšlím, proč už to nedostanu zkoušela sem i byllinové čaje, Heřmánek všechno prostě horká koupel, ale stále nic…
prostě nad tím přemýšlím… a prostě ovulaci mám výtoky mám to ano, ale jednou se mi stálo asi před týdnem že jsem měla na papíru kapku krve jakoby tak jsem čekala jestli se mi spustí, menstruace a břicho mě nebolí jak kdy bolelo mě břicho na právé straně a na levé. Můžete mi někdo poradit co by to mohlo být? jestli to nemá někdo společného jako já? ![]()
Pořad si s tím dělám hlavu celé dny, nad tím přemýšlím a trápí mě to, jde mi to strašně na psychiku…
a na gynekologie jsem nikdy nebyla protože, takové zpoždění v měsíci se mi už stalo jednou a to v druhém měsíci jsem to už dostala asi nepravidelná menstruace 💁🏼♀️
@Karolína777 píše: Více
Je řada bylin, které upravují MS cyklus. Ale byliny je potřeba brát podle nějakých pravidel, pravidelně a výsledek se většinou dostaví po 3 měsících s déle. A v 18ti letech se vám ještě stabilizuje hormonální systém.
@LadaSva Takže myslíte že prostě mám nepravidelný cyklus že? takže nemám mít nějaký obavy? že jsem mladá hormony se mění v mých letech, takže bych to měla dostat když jsem neměla pohlavní styk, břicho mám trochu nafouklé ale spíš mám střevní potíže, to asi bude že to dostanu že? a nebo to je se stresu to zpoždění že nad tím přemýšlím stále každý den, a i kdybych to dostala v Červnu tak je to asi normální že jsem mladá, a že ten nepravidelný cyklus se u holek 18 letý nepočítá nebo myslíte že bych mohla mít nějakou cystu na vaječníků? ![]()
@LadaSva Nebo myslíte že je to normální když jsem měla naposledy menstruaci, v Březnu? a asi se mi zpoždila jen mám střevní potíže, jinak žádné příznaky nemám nebolí mě břicho nic.
Tak zda máte nebo nemáte cystu může určit jenom lékař vyšetřením.
Píšete, že jste zkoušela třeba heřmánek, ten však jenom zklidňuje a je vhodný na silnou a bolestivou MS. Ve vašem případě by byla lepší kombinace kontryhel, řebříček a třeba onen heřmánek. A hlavně, u bylin je třeba je brát alespoň cca 3 měsíce, ze začátku klidně 3× denně šálek - v případě čaje - pokud začnou problémy ustupovat tak dva šálky denně a pokud se cyklus srovná tak vysadit. Smíchat byliny po jednom díle a jedna polévková lžíce na šálek.
Psychyka vám také nepřidá a pro svůj klid by bylo dobré zajít k lékaři. Ten vám s největší pravděpodobností dříve či později doporučí HA, protože oficiálně jiné nástroje nemá. Ta váš problém nevyřeší, ale zamaskuje, protože vás vlastně může dostat pouze do dvou stavů, kombinovaná HA vás dostane o umělého přechodu a gestagenová vás dostane do stavu jako v těhotenství. V obou případech neovukujte, netvoří se žluté tělísko, které je hlavním zdrojem progesteronu u žen s cyklem a hormonální nerovnováha se prohlubuje, tělo je řízeno syntetickými hormony, které se nechovají jako ty přirozené.
@LadaSva Takže se nemám bàt, že bych byla třeba těhotná nebo tak? já jsem opravdu s nikým nespala. Ale prostě mi to nejde do hlavy, ano já menstruaci nemám nepravidelnou ale vždycky po měsíci sem ji dostala. Teď jsem to dostala jenom v Březnu a od Březnu nic.
Pokud nemáte styk, nemůžete být těhotná. Píšete že máte nepravidelnou MS, ale že jste ji po měsíci dostala, tomu úplně nerozumím. Nicméně by bylo vhodné navštívit lékaře, aby vyloučil jiné příčiny.
@LadaSva Víte co, já teď mám střevní potíže celou dobu, není to něco společného jakoby s menstruaci že bych ji tehdy teď dostala?