Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Ahoj. Mám tlak 104/69.
Je hodně nízký? Jak ho zvednout? Je to nebezpečný? Co muže být příčinou nízkého tlaku
Mě minulý týden naměřil doktor 110/64. Nižší tlak mám normálně. Pokud ti není na omdlení tak se to většinou neřeší.
Možná lehce nižší, ale žádné drama a rozhodně není důvod ho zvyšovat. Nižší tlak je v pohodě, mnohem lepší než vysoký. Pokud už by byl hodně nízký (já se začínala cítit blbě pod 90/60), tak se motá hlava, popř. má člověk omdlévací stavy, ale rozhodně se na to neumírá.
Ahoj, já mám běžně kolem 100/50… Jednou u Dr dokonce 85/45 sestra se ptala jestli ještě žiju
mám to tak skoro celý život (jen v těhotenství jsem měla vyšší/tedy normální) nikdo to nikdy neřešil. Nebezpečný to je pokud omdléváš. Poprvé asi kolem 20 let jsem to zabořila do betonu obličejem (rozseklá brada 8 stehů plus vyhozená čelist z pantů
)
Bývalá tchyně mi dala radu… Když cítíš že „to“ na tebe jde, sedni si na zem. Já se ptala jestli to pomáhá a ona že ne ale nebudu padat z takové výšky
tak dávej pozor
u mě většinou nejdřív tlak do hlavy, mžitky před očima, brnění rukou opotím se a jdu k zemi…
Tlak je to vcelku normalni, obzvlaste pokud jsi mlada. U mne je tento tlak vyssi, normalne mam 90/60 a citim se normalne. Ono taky jde dost o to, kolik mivas normalne, pokud je tohle tvuj normalni tlak, tak ok, pokud ma nekdo normalne vyssi a spadne mu k temto hodnotam, muze se citit blbe.
Bud rada, vyssi tlak by se musel resit, tohle fakt ne, pokud se citis fajn…
U mne pomaha pridat na soli.
@Eloa koukám taky dobrá sestra. Naše zahlasila - paní už je zřejmé mrtvá, tlak nemá. No nebyla jsem, jen ten tlak byl hodně dole. Ale potesim tě, s věkem (a třemi kafi pod žebry) jsem se dopracovala krásného ukázkového tlaku 120/80.
Když se moje maminka na jedné kontrole na chirurgii zmínila o svém velmi nízkém tlaku ( mívá 86/60, i méně), doktor řekl ať se tím neznepokojuje, že nízký tlak se jednak nijak neléčí, a že tlak je jenom číslo.
@inkakřivák no tři kávy je moje minimální „dávka“
jsem trošku cvok jak jde o kávu. Žádný rozpustný kakao ale čerstvě namletá většinou French press
hodně kávy piju už tak 15 let, to by mě zajímal ten můj tlak bez těch „litrů“ kafe
![]()
Já mám již pět let nízký tlak 90/50. Bohužel na nízký tlak nejsou léky. Někdo pije kávu a tlak se zvedne, ale pak zase rychle klesne. Bývá mi na omdlení a člověk na sebe musí dávat pozor. Vy máte nižší tlak, ale pokud nemáte závratě, motání hlavy apod. tak bohužel se to neřeší.
Já mám už týden pod 100/60. Poslední dva dny se mi podaří zvednout vrchní tlak ale spodní vůbec. Teď jsem měla 120/57. Děsí mě ten vysoký rozdíl mezi hornim a spodnim tlakem. 🙈
Nízký tlak nevadí, pokud vám to nezpůsobuje žádní potíže, mdloby, motání hlavy apod. také mívám okolo 100/60
Pokud nízký tlak nezpůsobuje problémy - mdloby etc., tak doktoři zpravidla neléčí.
Prý na to pomáhá káva a vyšší přísun vitamínu C.
@kudrata_indianka píše:
Pokud nízký tlak nezpůsobuje problémy - mdloby etc., tak doktoři zpravidla neléčí.
Prý na to pomáhá káva a vyšší přísun vitamínu C.
Kava tomu nepomaha, zvedne tlak na chvili a potom klesne niz nez byl
Ahoj. Mám tlak 104/69.
Je hodně nízký? Jak ho zvednout? Je to nebezpečný? Co muže být příčinou nízkého tlaku