Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte,
jsem ve 20tt
vím, že podobných témat už je tu víc, ale hledám někoho, kdo by na tom byl třeba podobně. Brali mi krev na ŠŽ v 15tt a výsledky TSH: 3,6 a FT4 volný 12. Prý je to ok, žádné léky nejsou potřeba. Ale samozřejmě na netu jsou různé jiné články a jiné informace… Asi potřebuju uklidnit. Je tu někdo, kdo to měl přibližně stejně? Děkuji Vám
To jsou normální hodnoty. Ale tedy v těhotenství, hlavně v prvním trimestru (což už nejsi) bývá TSH nižší. Já měla TSH ještě o něco vyšší, i v tom prvním trimestru a brala jsem jen jod. Takže kup si jod, stejně se těhotným doporučuje, naše populace ho má málo a buď v klidu. maximálně pro klid duše si to můžeš nechat ještě zkontrolovat třeba za 2-3 měsíce.
Děkuji, no beru už dlouho femibion s jodem. Takže můžu být v klidu? Díky moc.Je to hrozné, jak člověk v těhotenství stresuje víc než normálně ![]()
Máš úplně normální hodnoty. Já měla na začátku těhotenství TSH 0,113 [0.27-4.2] mIU/l. Hodnoty pro normální hodnoty pro FT4 jsou 12-22.
@lillifee píše:
@kacaba666 Jaka je norma u Ft4?
12-22, dívala jsem se do zprávy z endokrinologie.
Podle jaké nové normy? Já teď měla skoro totéž jako zakladatelka a taky je podle mého lékaře ještě v pohodě, když mám zároveň ultrazvuk v pořádku.
Já jsem našla, že norma T4 volný je od 9 do 15. A TSH pro 2 trimestr do 3,5
@kacaba666 ja mela v 10tt 1,5 a 14,6, ale mela jsem zvysene anti TPO a vyfasovala jsem jodid dve tabletky denne. A kazdy mesic na krev, hlidaji mi oba hormony a zatim dobry.
@lillifee píše:
No tak jestli je norma do 22, tak to rozhodne normalni neni, to je nejspodnejsi hranice.
je to v normě. Norma je od- do. Je sice na spodní hranici, ale je v normě.
@lillifee píše:
Ale i TSH je vysoke, podle nove normy by melo byt do 2,5. Sla bych hodne rychle k jinemu lekari.
nevím, zda je nová norma, ale endokrinoložka mi píše normální hodnoty Ths 0.27-4.2
Jinak já v těhotenství i v době kojení brala jod, jednu tabletku denně.
@elen-ka tez mam z laboratore toto rozmezi, a neresi se jaky je trimestr, rozmezi stale stejne.
@elen-ka presne takovouto vizi ma pro me moje endokrinolozka, behem tehotenstvi a az do konce plneho kojeni jodid, dala mi 2 tabletky po snidani rano. Predtim jsem brala vitaminy chytre miminko 2 a rikala, ze tam jsou vysoke hodnoty jodu, ze je to v poradku.
@Jogrr píše:
@elen-ka presne takovouto vizi ma pro me moje endokrinolozka, behem tehotenstvi a az do konce plneho kojeni jodid, dala mi 2 tabletky po snidani rano. Predtim jsem brala vitaminy chytre miminko 2 a rikala, ze tam jsou vysoke hodnoty jodu, ze je to v poradku.
jj, přesně to jsem měla v obouch těhotenství, buď jod samostatně, nebo těhotenské vitamíny, nikdy ne dohromady. Většinu času jsem brala ten jod.
Teď jsem teda ve stresu ještě víc než dopoledne u doktora. A v čem by mohlo být riziko? Doteď probíhá vše v pořádku. Můžete mi tedy napsat vaše hodnoty TSH a T4 volný, jestli to nevadí? Jinak beru ten femibion s jodem (něco jako chytré miminko).