Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte, náš 9ti měsíční syn byl v pondšlí poprvé na očkování (Pediacelem) a včera ráni začal mít horečku většinou kolem 39st., hodně brečel, občas až hystericky, v noci prakticky nespal. Přikládala jsem to zubům, neboť hodně slintá atd. Co mě ovšem zarazil, že se před chvilkou osypal, po celém těle má drobné pupínky. Jako naschvál je pátek večer a k doktorce se dostanem až v pondělí. Nemáte s tímhle někdo zkušenost, co by to mohlo být?
Jinak ohledně horečky, ta mu během dneška dost klesla, oproti včerejšku je to lepší.
Já právě vůbec nevím, nemám s tím žádnou zkušenost, jen jsem občas slyšela, že něco takovýho je…
Teď jsem si to našla na netu a tam píšou, že u této nemoci jsou horečky 3 až 5 dní a ve chvíli, kdy zmizí, tak nastoupí vyrážka. U nás je to ale celé nějaké rychlejší ![]()
@Majkelka píše:
Ahojte, náš 9ti měsíční syn byl v pondšlí poprvé na očkování (Pediacelem) a včera ráni začal mít horečku většinou kolem 39st., hodně brečel, občas až hystericky, v noci prakticky nespal. Přikládala jsem to zubům, neboť hodně slintá atd. Co mě ovšem zarazil, že se před chvilkou osypal, po celém těle má drobné pupínky. Jako naschvál je pátek večer a k doktorce se dostanem až v pondělí. Nemáte s tímhle někdo zkušenost, co by to mohlo být?Jinak ohledně horečky, ta mu během dneška dost klesla, oproti včerejšku je to lepší.
Klid, je to zřejmě normální reakce na očkování, horečka je známka toho, že tělo bojuje s viry, pokud klesá je to ok a večer může ale zase vyskočit měla by do třech dnů ustupovat a to ty pupínky není to třeba tím, že je moc ustrojený, když má horkost
namazala bych Weledou a v případě nutnosti srážela horečku, nenutila bych k jídlu hlavně pít. Když se ti něco nebude zdát tak si můžeš zavolat na pohot. a poradit se s lékařkou ![]()
Já si ale říkám, jestli reakce na očkování by se neprojevila dřív a ne až po 3 dnech
a ty pupínky - právě že ho nijak moc nenabaluju, jsme od včera doma, tak je jen v body a teplákách.
@Majkelka Podle mě se horečka po očkování u každého projeví jinak a říká to i naše fakt stará doktorka, u někoho hned ten den u jiného třetí a u dalšího třeba i týden. Můžeš jet na pohotovost a nebo být doma, kontrolovat stav dítěte a pokud se nebude radikálně zhoršovat tak vydržet do pondělí. Ty pupínky můžou být taky reakcí na očkování uvidíš zítra, pokud se ti cokoliv nebude zdát tak můžeš zavolat na pohotovost, určitě ti poradí co máš sledovat a nebo zda máš radši přijet
Jak mu je teď? Spí? Má horečku nebo jen zvýšenou teplotu?
Naše malá v té době 6 měsíců měla u 6 nemoci horečku pouze den a pul, při osypání horečka okamžitě zmyzela.
Tak dnešní noc byla opět katastrofa, vůbec jsme nespali, skoro pořád brečel, občas až hystericky. Teplotu už téměř ani nemá jen je osypaný, blbě spí a skoro pořád brečí ![]()
@Majkelka Já bych si zavolala na pohotovost, popíšeš situaci a uvidíš co ti řeknou, pátou ani šestou nemoc neznám, za mé dcery nic takového nebylo a syn nic takového zatím neměl ![]()
Horečka u devítiměsíčního
Ahoj, prosím můžete mi poradit? Můj syn má od včerejška horečky - nejvíc jsme naměřili 39,1, včera jsme jeli na pohotovost a tam nám akorát dali paralen čípky. Dnes se mu teplota pohybuje okolo 38. Má hleny ve stolici, nechce pít, ale jí normálně. Teď odpoledne se mu udělaly červené fleky na čele - uprostřed toho červeného fleku je bílý flíček. co to může být? zítra jdeme hned ráno k doktorce…
@Veverkaaa pokud mu teplota po paralenu neklesá pod 38, zkuste mu dát i nurofen, má jinou účinnou látku, tak se mohou užívat zároveň. Horečky a následná vyrážka - to by mohla být šestá nemoc (herpesový virus). Zkuste mu ubrat oblečení, ať se nepřehřívá a případně i ten nurofen.
Pro šestou nemoc jsou typické vysoké horečky cca 3 dny, pak horečka ustane úplně a dítě se osype.
Teplotu 38 bych určitě nesrážela, i horečka má svůj význam, je to v podstatě základní obranná reakce těla.
Nevím, jak moc velké fleky to jsou, ale nemůžou to být neštovice?
Hlavně se snažte dávat pít aspoň po lžičkách. Pokud je kojený, tak klidně dávat častěji po trochách.