Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Malý se včera nachladil z koupaliště. dostal večer horečku a rýmu kleslo to včera po ibuprofenu sirupu. přes noc klid ráno sirup a zase klesla horecka. teď mi mamka donesla sirup paralen dala jsem mu ho a horecka neklesla je dost horký a co teď? Mam jít k doktorce nebo dát znovu sirup ibuprofen nebo jak postupovat?? Venku je vedro a tahala bych ho k doktorce ven i když to mam 5 min pěšky. nebo mam malého ochladit zabalit do pliny. poradte prosím. jo a horecka je teď vyšší než včera 39
Dala jsi mu ten Paralen podle dávkování na krabičce? Ptám se proto, že se ho dává víc než Nurofenu, tak jestli jsi to třeba nepopletla.. Nedala bych nic, zkusila bych zchladit zápěstí a kotníky a pokud by horečka dál nestoupala, počkala bych 4 hodiny a pak dala Nurofen. Ty dva se můžou střídat po 4 hodinách. Kdyby to dál stoupalo, jela bych k dr. i přes vedra. Kolik je malému?
EDIT: Teď jsem si všimla, že jsi nedávala Nurofen, ale Ibuprofen, tak toho nevím jak se dávkuje, ale tipuju, že taky míň jak Paralenu..
Může to být klidně i úpal, nepíšeš, jestli byl hodně na sluníčku, jsou důležité tekutiny pije? Kojíš? Napsala jsi strašně málo údajů. Taky to může být šestá nemoc, což se ale pozná až když klesne horečka a vysype se vyrážka. Horečka je dost vysoká. Já srážela octovými ponožkami - musí být ale horké i nohy a ruce, ne studené.
Teplotu srážím až když je kolem 40 a nebo druhý den odpoledne. Horečka je nejdůležitější obranný prvek organismu. Pokud je nad 39, dávám octové ponožky, studený zábal, ale rozhodně ne sirup a už vůbec ne paralenový sirup ![]()
A jak je starý? Jak horečku snáší? Jak dlouho byl na sluníčku? Nebyl někde v kolektivu, že by chytil 6.nemoc? Moc málo informací.
Je jako hadrová panenka nebo vypadá v pohodě? Pokud v pohodě, tak bych dala max octové ponožky a nechala, at se s tím tělíčko vypořádá, pokud jak hadrová panenka, dala bych octové zábaly na zápěstí a kotníky a studený zábal.. Hlavně pitný režim, jíst nemusí
Brufen s paracetamolem se může střídat po 3h a to jen v opravdu závažných případech, kdy jsou horečky vysoké třeba ke 40 a nejdou srazit jen jedním prostředkem.
Horečka se dá srážet i zábaly, ale jen za předpokladu, že je dítě rovnoměrně horké včetně rukou a nohou a nemá mramorovanou kůži. Zábal by měl být spíš vlažný až lehce teplý, případně se dá sprchovat, voda by měla mít tak 36stupňů, studená voda může vyvolat i febrilní křeče, stejně tak předávkování antipyretiky, protože febrilní křeče nastupují při prudké změně teploty o zhruba víc jak 2 stupně, směrem nahoru i dolů.
Jinak já horečky srážím jen když je dítě protivné nebo nemůže kvůli horečce spát, jinak nechávám, horečka je přirozená imunitní obrana těla a její eliminací trvá tělu déle s virózou bojovat.
No tak my jsme měli minulý týden 6. dětskou nemoc - od nedělní noci až do čtvrtka horečky pořád kolem 40 a srážet to téměř nešlo, občas se nám podařilo to srazit ze 40 na 38,5 a to bylo tak všechno a byla jsem s malým během týdne 2krát na pohotovosti a 3krát u naší dětské mudr., dělali nám ob den test moči a krve, k tomu vyšetření na ORL, jelikož, že je to 6.nemoc se dá s určitostí říct, až tak po 5 dnech, kdy se dítě opupínkuje
já bych si teda netroufla léčit dítě pomocí rad na emiminu a mazala bych ihned k doktorce a vůbec bych neřešila, že je venku teplo a že bude 5 minut v tomhle pařáku, ono to totiž vůbec nemusí být nachlazení z koupaliště ![]()
Ano je to nachlazení s koupaliste. teplo chladna voda.tak mi to rekla doktorka. teď jsem mu dala diazepam a mam ibalgin sirup.pry je silnější než para len sirup.pak mam jit na kontrolu v patek. já nevím mam ho obléct doma do tricka nebo lepe ho nechat jen v plince proti curani.je horky a doma je teplo. nevím jestli ho při horecce nechat naheho ted aby se neprehral, nebo ho raději obléct do trika nebo ne? ![]()
Ma 3 roky.38, 5 horečku. a pláče a říká au
ale jak hadrova panenka nee
a ma i trochu zarudlé mandle
Já bych nechala jen v plence a pokud usne, tak překrýt rozloženou bavlněnou plenou…
@PetiteFillette v 1 roce měl více jak 39 horečku tak se mu objevily ty křeče. doktorka říkala že při 38,5 se má už diazepam podat. u nás třetina malého prášku. tak nám to naordinovala teď i tenkrát
Můj názor je, že do dítěte cpeš moc chemie a jak psala Gladys, tak febrilky jsou právě z velkého výkyvu teploty a tyhle výkyvy způsobují právě antipyretika a co jsem četla, tak Diazepam preventivně je k ničemu, navíc je to velký svinstvo.
@kolozubka píše:
Můj názor je, že do dítěte cpeš moc chemie a jak psala Gladys, tak febrilky jsou právě z velkého výkyvu teploty a tyhle výkyvy způsobují právě antipyretika a co jsem četla, tak Diazepam preventivně je k ničemu, navíc je to velký svinstvo.
souhlasím.. navíc diazepam dávat proti febrilním křečím je prý zase jen český výmysl - nesmysl:-( V Anglii a jinde je to prý vyloženě zakázané a diazepam se nesmí tak malým dětem dávat. Navíc co vím od kamaráda, který má dítko s feb. kř. tak ty se vyskytujou max do 2 let.. ![]()
Jako nejsem doktor, ale… Možná raději nerozebírat..
@kolozubka tak mi to řekla doktorka, tak ji poslouchám. než abych něco zanedbala.
já poslouchám doktory, já doktor nejsem tak si mu nemůžu ani nechci ordinovat jaké léky se mi zamane. já tomu nerozumím
jsem aranzerka kvetin ![]()