Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezkou neděli děvčata.
Mám syna 21m, v pátek byl u tchýně na hlídání. Když jsme tam přijeli tak si sním hrála přítelkyně od manželova bratra. Která má silnou chřipku.
, což mi nikdo neřekl.
A v noci začal byt uplakaný, skoro nespal, byl nevrlý prostě hrůza
Ráno začal být unavený, kašel, trochu rýma. Nechce jíst ani pít. Než šel spinkat měl 38.2° po odečtu.
Teď jsem ho šla pochovat a má úplně rudé líčka a dost teplou hlavičku, horečka mu určitě vyletěla nahoru.
Mohu střídat nurofen s panadolem cipkama? Jaký rozestup.
Jak jste Vy strazely horečku? Nějaké rady?
Jak dlouho může trvat horečka?
U nás horečka většinou trvá tak dva dny. Mně doktorka doporučila střídat Nurofen a Panadol čípky, ale ještě jsem neměla odvahu ty čípky zkusit
, zatím naštěstí stačil vždy jen sirup.
Jinak horečku srážíme i pomocí zábalů. Namočím látkovou plenu, utěrku nebo ručník do vlažné vody (aby ten ručník měl tak jako normální tělesná teplota), omotám to dítěti kolem (nahého) trupu a pak teda ještě zakryju peřinou. U nás pomáhá rychle srazit horečku.
Střídat to můžeš. Záleží na váze dítěte.
Srážet horečku můžeš i vlažnou sprchou. Nebo obkladem.
Hlavně ať hodně pije. Jíst nutně nemusí. U nás doma při horečce nejí nikdo.
Tos mu při těch 38 stupních nedala čípek hned? Že mu teplota ještě víc stoupla?
Léky nad 39, pokud to bude víc jak 3 dny tak k lékaři. Nebo kdyby to bylo nějak extra špatný. Ale hned ráno bych tam nešla ![]()
Pokus víc než 3 dny, tak k dr, ale počítá se to jako 3×24 hodin.
Střídat ibuprofen a paracetamol co 4 hodiny, čípky nebo sirup to je jedno, třeba se z čípků tak zkadí, že budeš dávat jen sirup ![]()
Dávkování na krabičce je poddavkovane, buď si to spočítej sama na kg, nebo najdi tabulku na netu
A nebudila bych, až jak se vzbudí, dala bych lék
Pokud má ledové ruce nebo mramorovou kůži, tak nedávat žádný zábal
A super je kůži na kůži v nositku, to u nás teplotu vždycky stáhne
Jo a nesnaž se srazit teplotu až na normální, stačí o 1-2 stupně
Jo a já dávám léky buď od cca 38,5 když je v pohodě, nebo když vidím že je na tom bídně, tak klidně už pod 38
Střídat můžeš nejdřív po 3 hodinách, ale pokud nemá přes 38,5 tak bych ani nesrazela, zbytečné ho cpát lekama. Ať hodně pije a je v klidu.
Do cca 38 nesrazim, pokud dite neni extra protivne, nad 38 vetsinou jo, ale taky zalezi. Neresila bych hned stridani, treba ti bude zabirat jeden z nich v pohode, ja nikdy stridat treba nepotrebovala, stacil Nutofen dle davkovani na krabicce ![]()
Horecka 3 dny je naprosto normalni.
Bacha na tekutiny, pises, ze nechce pit, davaj klidne ze strikacky, tekutiny potrebuje.
Střídání není nutné, to bych používala při 40 trvajicich několik hodin. Takže má třeba 39.5 dáš nurofen, do hodiny spadne na 38. A sleduješ, jak se to bude vyvíjet dál. K doktorce po 3 dnech, lék na chřipku ti stejně nedá. Kdyby se náhodou dusil nebo upadl do bezvědomí, zavoláš sanitku.