Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Boli ho ta ruka? Muze s ni hybat? Ma nejake jine priznaky nemoci (ryma, kasel), na ktere by se dala svest ta horecka? Muzes vlozit foto ruky?
Vím, že tady byly dneska už (min) 2 diskuse o zneužívání pohotovosti, ale pokud by moje dítě mělo 40,5 horečku a horkou jednu končetinu, minimálně bych na tu pohotovost zavolala…
No po internetu se blbě radí, můžeš zkusit dát foto, ale podle popisu by to mohl být nějaký zánět kůže či podkoží, nějaká flegmona, případně růže (ta tedy u dítěte není asi typická). Jestli není horečka vysvětlitelná ničím jiným než červenou a horkou rukou, tak bych vyrazila na pohotovost, protože pak by to bylo nejspíš na antibiotika. Nekouslo ho nějaké zvíře? nemá nějakou oděrku na té končetině, kterou by se tam mohla dostat infekce?
@Janča6 Ruka ho nebolí, zvedne ji do výšky.
Kašel má suchý, ale kašle málo kdy.
Foto přikládám, snad bude něco vidět.
@Kolarkaa píše:
Vím, že tady byly dneska už (min) 2 diskuse o zneužívání pohotovosti, ale pokud by moje dítě mělo 40,5 horečku a horkou jednu končetinu, minimálně bych na tu pohotovost zavolala…
no rozhodně s těmito příznaky se nikdo na pohotovosti zlobit nebude, klidně bych tam rovnou vyrazila. Předpokládám, že když zavolá a řekne to co tu napsala, tak jí řeknou aby přijela.
@Kolarkaa píše:
Pochopila jsem, ze ma horecku 38, ale na ruce namerili 40,5.
Ale jinak souhlasim, zrovna toto bych za zneuziti pohotovosti nepovazovala.
@Janča6 píše:
Pochopila jsem, ze ma horecku 38, ale na ruce namerili 40,5.
tak ale ono červená a horká ruka a k tomu horečka 38 stejně může značit na nějaký zánět v oblasti té končetiny.
@Lucka1111 píše:
no rozhodně s těmito příznaky se nikdo na pohotovosti zlobit nebude, klidně bych tam rovnou vyrazila. Předpokládám, že když zavolá a řekne to co tu napsala, tak jí řeknou aby přijela.
Přesně tak jsem to myslela.. minimálně bych zavolala, u dítěte stejně řeknou přijet.. a já bych jela..
@Janča6 píše:
Ale jinak souhlasim, zrovna toto bych za zneuziti pohotovosti nepovazovala.
To bylo myšleno na dnešní diskuze. Toto také za zneužívání rozhodně nepovažuji..
Tak podle té fotky to nijak dramaticky nevypadá, ale může to být tou fotkou. Navíc pokud zánět jen počíná, tak to nemusí být úplně červené. Nemá někde na ruce, nebo mezi prsty nějakou prasklinku nebo oděrku?
@Lucka1111 píše:
tak ale ono červená a horká ruka a k tomu horečka 38 stejně může značit na nějaký zánět v oblasti té končetiny.
Jj, ja vim, proto jsem se v prvnim prispevku ptala na jine priznaky (treba ryma, kasel), kterymi by se ta horecka dala vysvetlit. Jen jsem pak psala, ze jsem pochopila, ze dite nema 40,5, ale ze ta teplota byla namerena na ruce.
A dodala jsem, ze pokud s timto pojedou na pohotovost, tak bych to nepovazovala za zneuziti pohotovosti. Narozdil od kaslicku a teplutky z jinych diskuzi.
@Lucka1111 Na prstě má záděru. Ruku má horkou nejen se shora, ale v tom místě
i zespodu, naměřila jsem 39,3 ze všech stran.
Přikládám foto zespodu.
Ach jo.
@Anonymní píše:
@Lucka1111 Na prstě má záděru. Ruku má horkou nejen se shora, ale v tom místě
i zespodu, naměřila jsem 39,3 ze všech stran.
Přikládám foto zespodu.
Ach jo.
Jela bych na pohotovost. Vážně.
Ahoj, syn/12let/,od včera 40 horečky, dnes
k večeru kolem 38,ale co je divné, že má jednu ruku od ramene k zápěstí červenou a dost horkou, naměřila jsem cca 40,5 stupňů, po obkladech ne méně než 39,4…
Poradíte co se to děje? Co s tím kromě chlazení, je Štědrý den, takže zatím nevím co dělat, hledám na netu, ale nic nenacházím…
Děkuji za případné info….