Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, je tady někdo z Vás, která užívá antikoncepční pilulky a zároveň i kondom?
Trošku jste mne nalomily s diskuzí o selhávání hormon. antikoncepce, i když se bere pravidelně.. proto ta otázka
díky za reakce
![]()
Tuhle kombinaci používáme vždycky, když mám nějaké zdrav problémy, např zvracení, průjem atd, protože se bojím, aby antiko neselhala..
Ne,já užívám vysokohormonální antikoncepci,řídím se podle pokynů lékaře a příbalového letáku,nejsem v tom lehkomyslná a ještě jsem z antikoncepce neotěhotněla.100% nejsou ty nízkohormonální u těch fakt nesmíš zapomnět pilulku.Pokud bych brala nízkohormonální,nepřečetla příbalový leták a na gyndě mě nepoučili což musí tak bych se raději chránila ještě kondomem. ![]()
Jo,třeba.Když je zvracení,průjem tak může asi selhat i ta vysokohormonální,viz.leták.Nebo když bereš antibiotika tak pro jistotu ten kondom.
Tak mě k tomu napadá - proč si ničit tělo hormonama a ještě používat kondom??
Prostě antiko se většinou bere kvůli neotěhotnění. Nějaké riziko nese, to ano, ale při pravidelném a poctivém braní je to riziko děsně minimální a pravděpodobnost otěhotnění mizivá.
Viz diskuse Selhání HA! Právě proto to řeším.. jestli riskovat, že i když beru pravidelně prášky otěhotnět.. a nebo mít dvojitou jistotu..
Kdyby mi selhala antiko i přes poslechnutí pokynů lékaře a příbalového letáku tak už bych nikdy asi antiko nebrala,už bych tomu nevěřila,že se mi to nestane znovu.Nebo pokud by mi selhala při pravidelném a poctivém braní nebo při vynechání 2 pilulek.Nevim,asi už bych se k pilulkám nevrátila.Takové lentilky by si výrobci mohli jest sami.
Ano, stane se případ, že někdo bral opravdu poctivě a selhala, ale troufnu si říct, že za 80 % tzv. selhání může uživitalka ![]()
Já brala léta HA a nikdy by mne nenapadlo jí nedůvěřovat.
já brala antiko přes 6 let, občas jsem zapoměla klidně i dva prášky za sebou! ničím jiným jsme se nechránili a přesto jsem otěhtoněla až když jsem prášky vysadila úplně a miminko jsme chtěli. za mě klidně antikoncepci důvěřuj ![]()
@Miarei taky HA 100% nedůvěřuju.Jen co mi lékařka řekla tak ty vysokohormonální oslabují dělohu těma učinkama,proto vzniká i z toho důvodu samovolný potrat že je děloha oslabená a ten plod nepřijme.Asi to na každou působí jinak. ![]()
My jsme takovou kombinaci dlouho používali, a to od doby, kdy jsem se navzdory vší pečlivosti popletla a někdy uprostřed studia VŠ zapomněla pilulku vzít (neotěhotněla jsem).
Dnes už bych HA nebrala.
K tomu selhání při HA
Stát se může všechno, ale pozorně čti diskuze - ne v jedné jsem se dozvěděla (přestože souviselo s jiným tématem), kdy uživatelka řekla, že bere HA, ale zapomíná…docela často, nebo zapomene i dva dny… většinou se tomu holky zasmály. Takže dle mého asi takovéto „selhání“
Brala jsem 12 let, občas jsem vzala až druhý den ráno, měla jsem antibiotika atd. a nikdy jsem neotěhotněla. Takže já bych to tak nezveličovala, jak se to mnohdy dělá. Pokud bych měla používat ještě kondom, tak se na HA vyprdnu
Jinak neříkám, že se nemůže stát, ale to je tááák minimální riziko…
A já bych Ti poradila přesně pravý opak co většina. Jestli se bojíš těhotenství jak čert kříže (což se očividně bojíš), tak klidně užívej i HA i kondom. Je pěkné, že Ti někdo napíše, že riziko je minimální, ovšem není nulové. Žádná antiko není stoprocentní..Když jí budeš užívat jak máš je riziko opravdu minimální, ale nulové riziko Ti zaručit nikdo nemůže
. Takže jestli se toho opravdu obáváš, tak klidně kombinuj.
Někdy je mi otázkou,když holka napíše že jí antikoncepce selhala že se pak po těhotenství k pilulkám znovu vrátí,že jim ještě důvěřuje,když už se jí to tedy stalo po zapomění či vynechání.Jako u těch nízkohormonálních to možné je,že antiko selže,ale u těch vysokohormonálních nevim,mě se to nestalo a zapomínala jsem nebo jsem brala opožděně.A když nechci otěhotnět tak si určitě nekupuju nízkohormonální a když už musím tak na to budu varovat partnera.
Já měla celý roky jen nízkohormonální a taky jsem zapomněla (i když bych to zapomenutí spočítala na prstech jedné ruky) a nic se nestalo. Tím neříkám, že nemůže.