Hormonální tělísko déle

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
15
2.9.20 14:08

Hormonální tělísko déle

Zdravím všechny, mám takový dotaz. Mám hormonální tělísko Jaydess zavedené momentálně pátým rokem a doktor mi řekl, že výměna není nutná, že hormon sice v telisku už nejspíš není, ale i tak je stále účinné. Myslím, že mu můžu věřit ale i tak se zeptám.. máte některá tělísko (jakékoliv hormonální) zavedeno déle než má být? Nebo taky takovou informaci od doktora? :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13739
2.9.20 14:14
@Dann1 píše:
Zdravím všechny, mám takový dotaz. Mám hormonální tělísko Jaydess zavedené momentálně pátým rokem a doktor mi řekl, že výměna není nutná, že hormon sice v telisku už nejspíš není, ale i tak je stále účinné. Myslím, že mu můžu věřit ale i tak se zeptám.. máte některá tělísko (jakékoliv hormonální) zavedeno déle než má být? Nebo taky takovou informaci od doktora? :D

Já měla Mirenu a nechala jsem si ji asi o tři měsíce déle. Doktor mi říkal, že klidně můžu i o rok (celkem 6 let), ale to považoval tak za hraniční.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6661
2.9.20 14:16
@Dann1 píše:
Zdravím všechny, mám takový dotaz. Mám hormonální tělísko Jaydess zavedené momentálně pátým rokem a doktor mi řekl, že výměna není nutná, že hormon sice v telisku už nejspíš není, ale i tak je stále účinné. Myslím, že mu můžu věřit ale i tak se zeptám.. máte některá tělísko (jakékoliv hormonální) zavedeno déle než má být? Nebo taky takovou informaci od doktora? :D

Ne, po 5 letech jsem ho vždy vyměnila za nové (mám Mirenu). Teď mám třetí. Už bych mu nemohla věřit. Jen kousek plastu v děloze. Navíc je lepší nepřerušovat účinek hormonů, ten stav je už stabilizovaný a když si dáš později nové hormonální, bude si na něj znovu děloha zvykat. Po výměně po 5 letech jsem nepoznala rozdíl (gynekolog vyndal starou Mirenu a vložil hned novou a jelo se dál), vše bylo pořád dál beze změn.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31272
2.9.20 14:28

U nehormonálního bych se tak nebála (antikoncepční působení kovu, ze kterého je tělísko vyrobené, né hormonů, které se uvolňují a tím pádem „mizí“), ale u těch hormonálních bych si s tím nezahrávala.
Mě doktorka hned na začátku řekla, že moje stříbrné tělísko má doporučenou výměnu pět let a že je to na spodní hranici, že vydrží dýl - ale i tak nejpozději do sedmi let je potřeba ho vyměnit.
Byla jsem na výměně přesně po sedmi letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
2.9.20 17:03

@bartsch Mě řekl, že účinné je stejně, že ten hormon jen tlumí menstruaci a že by ho neměnil když nemám žádný problém.. Už loni na prohlídce (to jsem ho měla čtyři roky) mi řekl, že ho můžu mít až do doby, než se rozhodnu otěhotnět. Věřím mu, moje mamka k němu chodí od doby co byla těhotná semnou, druhé tělísko (mirenu) má už asi 11-12 let a sourozence nemám :lol: Jen mě trochu znervoznuje to, že nikdo jiný to tak nemá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15412
2.9.20 17:10
@Dann1 píše:
@bartsch Mě řekl, že účinné je stejně, že ten hormon jen tlumí menstruaci a že by ho neměnil když nemám žádný problém.. Už loni na prohlídce (to jsem ho měla čtyři roky) mi řekl, že ho můžu mít až do doby, než se rozhodnu otěhotnět. Věřím mu, moje mamka k němu chodí od doby co byla těhotná semnou, druhé tělísko (mirenu) má už asi 11-12 let a sourozence nemám :lol: Jen mě trochu znervoznuje to, že nikdo jiný to tak nemá

Měla jsem mirenu asi o třičtvrtě roku déle a doktor mi to vysvětloval s její účinností a s účinností hormonů stejně jako tobě. Jediný podstatný důvod pro výměnu je prý zvýšené riziko infekce :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
2.9.20 17:29
@ivašot. píše:
Měla jsem mirenu asi o třičtvrtě roku déle a doktor mi to vysvětloval s její účinností a s účinností hormonů stejně jako tobě. Jediný podstatný důvod pro výměnu je prý zvýšené riziko infekce :nevim:

Tak o tom mi třeba neřekl vůbec.. vím o tom z nějakých studií, ale mě takovou informaci neřekl. Jen že kdyby to bylo na něm, tak by ho neměnil, na ultrazvuku je tam kde má být a když není žádný problém, tak nevidí důvod.. :nevim: Ještě se na mě koukal chvilku jak na blázna, že ho chci vyměnit po pěti letech :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6661
2.9.20 17:45

Tak vám to řekl blbě. Hormon v Mireně netlumí menstruaci. Stačí číst příbalový leták. Princip hormonálního tělíska spočívá v tom, že se z tělíska uvolňuje hormon lokálně v děloze. Má vliv na růst děložní sliznice. Vlivem hormonů tělíska sliznice v děloze téměř neroste. Je tak tenká, že by se do ní případné oplodněné vajíčko nemohlo zahnízdit. Dále lokální hormony působí zhuštění hlenu na děložním čípku a tím se stává pro spermie nepropustným. Bez těch hormonů je to jenom kus plastu v děloze. Ale každý svého štěstí strůjcem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
2.9.20 22:00

@bartsch ano, to vím. prý ale taky bere tělo tělísko jako cizí předmět, takže se kolem něj shromažďují bily krvinky a ty útočí na spermie - jak moc je to pravda nevím, ale hlavní účinek bude toho hormonu. Nevím, prostě se nedokážu rozhodnout, tak jsem chtěla vědět, jestli někdo tělísko má déle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6661
2.9.20 22:08

@Dann1 Ano, jak říkáš, ale není to spolehlivé. Nehormonální tělíska obsahují kov (např. měď) a kov pomáhá zpomalovat a likvidovat spermie. Jak mi říkal můj gynekolog, už odrodil nějaké dítko “staré” Mireny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.9.20 15:33

@bartsch
Já jsem jedno z dětí „staré Mireny“ :lol: Ale je to tak, že mamka už měla jít brzy na výměnu a byli v té době asi s tátou nějak aktivnější, protože to tělísko bylo prohnuté xD

Jinak já sama mám tělísko teď 4. rokem, původně bylo na 3 roky. Myslím, že je to Jaydess, prostě to pro nerodičky s minimem hormonů. I mě doktorka říkala, že ho můžu mít až těch 5 let, protože pořád plní mechanickou funkci. Ale i tím, že jsem „dítě Mireny“, tak raději i vytahujeme :mrgreen:

Pozorovala jsem, že jsem měla pár měsíců po vyčerpání hormonů nepravidelný cyklus a teď už zase pravidelný.

Nechám si ho těch 5 let, a pak půjdu na vyndání a uvidíme. Sedí dobře, problémy mi nedělá. Třeba z antikoncepce jsem měla strašné deprese, takže do toho bych už nešla. Takhle mi to přijde „nejšetrnější“ a nejspolehlivější. Ale to je na každém.

• Citovat
  • Upravit
15
5.9.20 09:44
@Anonymní píše:
@bartsch
Já jsem jedno z dětí „staré Mireny“ :lol: Ale je to tak, že mamka už měla jít brzy na výměnu a byli v té době asi s tátou nějak aktivnější, protože to tělísko bylo prohnuté xD

Jinak já sama mám tělísko teď 4. rokem, původně bylo na 3 roky. Myslím, že je to Jaydess, prostě to pro nerodičky s minimem hormonů. I mě doktorka říkala, že ho můžu mít až těch 5 let, protože pořád plní mechanickou funkci. Ale i tím, že jsem „dítě Mireny“, tak raději i vytahujeme :mrgreen:

Pozorovala jsem, že jsem měla pár měsíců po vyčerpání hormonů nepravidelný cyklus a teď už zase pravidelný.

Nechám si ho těch 5 let, a pak půjdu na vyndání a uvidíme. Sedí dobře, problémy mi nedělá. Třeba z antikoncepce jsem měla strašné deprese, takže do toho bych už nešla. Takhle mi to přijde „nejšetrnější“ a nejspolehlivější. Ale to je na každém.

Přesně tak jsem to měla taky. Poznala jsem na menstruaci, že hormony už tam asi nejsou, protože mám silnější a pravidelnou menstruaci, první zhruba čtyři roky jsem menstruaci neměla vůbec, nebo max 1-2 dny a nepravidelně :D To že jste dítě „staré mireny“ mě celkem vyděsilo :mrgreen: No nic, asi bude tělísko no, ať se na mě doktor tváří jak na blázna :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15412
5.9.20 10:08
@Anonymní píše:
@bartsch

A opravdu jsi dítě staré Mireny? První mirena byla uvedená na trh v roce 1998, takže bys musela být tak ročník 2003-2004?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí