Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, asi potrebuju trochu uklidnit… mate některá zkušenost s horšími průtoky takhle v závěru těhotenství? Dnes mám TP, byla jsem na poslední kontrole u svého gynekologa a nelíbily se mu na uz průtoky, tak mě poslal do nemocnice. Jeden vycházel hezky ale ten druhý je na 4. percentilu. Doktorka říkala, ze se malá moc hýbala a špatně se ji to měřilo, takže bude zítra kontrola znovu, kdyby to vycházelo porad špatně, nejspíš by si me tam uz nechali… Jsem z toho taková nesvá, vyvolávaný porod mě děsí…
Mate někdo podobnou zkušenost, popřípadě jak ten vyvolávaný porod probíhal?:)
Dekuju předem za odpověď ![]()
@Anora Ahoj, já měla vyvoláváné porody dva a bylo to v pohodě. Zavedou ti tabletu a ta rozjede kontrakce. Za mě, se není čeho bát. Jen je všechno rychlejší.
V 8 mi dali tabletku, 9:45 se něco začalo dít, malá se narodila v 13:35.
Porod bych si nechala vyvolat už dnes. Sama jsem takto po kontrole v 40 + 0, kdy se jim nelíbily 2 monitory po sobě, rovnou zůstala v porodnici, manžel mi jen přivezl tašky. Vyvolávaný porod u mě nebyl nijak horší než nevyvolávaný. Mám za sebou 4 porody, nichž 1. a 3. byly vyvolávané, 2. a 4. přirozené nevyvolávané. Ten, o kterém píšu, byl 3. v pořadí. Dcera se narodila v den vyvolání a už měla horší plodovku.
@Janča6 Taky se přimlouvám za vyvolání už dnes, nebo minimálně bych zůstávala v porodnici… Nechci strašit, ale pokud je dnes termín porodu, dítko už je hotové a aby se náhodou něco nezanedbalo, obzvlášť, když průtoky naměřili 2× špatné🤔
@Janča6
Přece si nemůžu sama určovat, kdy se bude vyvolávat porod… v tomhle důvěřuji lékařům, vědí, co dělají, já tomu jako laik nerozumím natolik, abych tohle dokázala posuzovat.
No hlavně když by se ti do rána něco nezdálo tak jeďte okamžitě.
@Anora píše: Více
A ptala ses jich, proč ti porod nechtějí vyvolávat dnes, když už máš termín a dítko je hotové? Já bych se docela bála, přenášet, když víš, že nemáš úplně nejlepší průtoky. Takže mě by z jejich strany zajímalo, jaké mají důvody čekat.
@Anonymní píše: Více
No, Dr říkala, že to číslo, co ji na tom ultrazvuku vylezlo je způsobené pohybama miminka, neslo ji to vůbec změřit pořádně a neklade na to důraz, placenta je též v pořádku. Tam se asi nehodnotí jen jedno číslo ale soubor více faktorů, každopádně kontrolu mi dala hned na zítra, tak to snad bude v pořádku..
Navic pokud vim, tak přenášení je až od 42tt, ja jsem celkem rada, ze na me do ted nikdo nezkoušel Hamiltona a podobne, jen proto ze uz se blíží termín… naopak se mi líbí přístup, ze vyvolávat az jako posledni možnost. Z nejaky prevence bych do toho nesla, kdyz mi to doporučí tak samozrejme ano:)
@Anora Můžeš
Já, si nechala vyvolat mladší dceru. Byla jsem 39+2 a už jsem fakt nemohla. Zašla jsem za primářem porodnice a řekla, že už nechci být těhotná
a on, ať přijdu ráno v 6 ráno. Všechno je na tobě, jak to cítíš a chceš. ![]()
@Pitřice píše: Více
Aha tak to jsem vůbec nevěděla
Já právě doufala, že to půjde samo od sebe a vyvolaní se chtela úplně vyhnout
I přesto, ze už melu z posledního
Na 1 stranu já už bych do vyvolání nešla - ale měla jsem vyvolávaný porod kvůli banalitě.
Pokud by byl v ohrožení život miminka, tak už by mě z porodnice nikdo nedostal, dokud bych neporodila.
Nebudu strašit mou zkušeností s vyvoláváním (to má každý jiné), ani zkušeností mé blízké, které přesně tohle zanedbali, ale pokud by se zítra jen trošku něco nezdálo, tak tam zůstaň.
@Anora Já si o Hamiltona sama řekla (a je jednou). Byla jsem po termínu a říkala jsem si, že raději to než si o něco těhotenství protáhnout a dospět k vyvolávání. Všechny děti mám po termínu, Hamilton mi sice zabral možná jednou, ale nechápu, co je na tom zákroku špatného. Ano, každý (neaktuní) zákrok, který někdo někomu udělá bez informovaného souhlasu není OK. Ale zrovna ve tvém případě bych si o něj řekla na místě, protože by se mi nelíbilo ani to, že se miminko moc mele, to taky není nejlepší. Jo a nebolelo mě to. Zvaž to. Špatné průtoky (ano, je tam víc faktorů), byť s komentářem doktorky, že to má ten a ten důvod, by mě taky slušně vyděsily. Držím palce! ![]()
@Anora Tak neváhej a nech si vyvolat, malou už dnes. Zvlášť, když máš špatné průtoky. Bude to dobré uvidíš ![]()
@TRG píše: Více
Diky za další názor:)
Ja jsem prave v tomhle takova, ze proste důvěřuju lékařům, nepídím se po tom, jestli postupuji správně, ja tomu přece nerozumim a nemam zkusenosti.. Monitor jsem měla ukázkový a placenta funguje, tak se nechci uplne stresovat.. Na druhou stranu, zitra bych byla asi radsi, kdyby si me tam nechali a uz to nejak neprotahovali, uz to chci mit hlavne za sebou a mit malou u sebe, protoze takhle se clovek neustale jen boji. Uz mi tvrdí snad tri týdny, ze se příště neuvidíme, ze uz je porod na spadnuti a nic z toho, tak uz je to takove na palici ![]()