Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
Chtela bych se zeptat' mam doma maminku v terminalnim stadiu rakoviny. PUVODNE JSEM JI CHTELA MIT DOMA, ALE STAV SE TAK ZKOMPLIKOVAL, ZE TU VICE MENE trpi..
Ma nepruchodna streva, tekutinu v brise co ji tlaci organy, cili se ji spatne dycha, nemuze jist, pit. Sotva vypije pul litru. A to se musi snazit..leky skoro nepolkne, nemuze polykat, zel vse vnima, jen dik tomuhle slabne.
Mam domaci hospic.peci, ale nefunguje, mala vesnice..jedna sestra sem chodi jakmile ma po praci, 1× za den, v 8 vecer.
Praktik nechce dat infuze na zavodneni, ore zvysuji dusnost, uz takhke spatne dycha, jak pisu, trpi..doporucuji ji dat do hospicu, jinak asi skonci v nemocnici, a to nikdo nechceme..
Jednam td s hospicem strasburk v praze bohnicich. Praha je jedine misto kam, abych u ni mohla byt stale, ja totiz v praze bydlim, ted jsem u maminky a zde v okoli nic neni, takze praha ideal..
Nemate nekdo s timto hospicem zkusenost. a s hospici vubec, j to pro mne nezname, nchci ji dat prc, pry hosoic znisti vse..dik za kazdou radu, zkusenost
S prazskym zkusenost nemam, ale s jednim ve vychodnich cechach ano. Zalezi jak to tam funguje, kolik se plati, vetsinou se pocita ze tam clovek do par dni / tydnu zemre, proto se snazi poskytnout co nejvetsi pohodli, pripadne soukromi (zalezi na provozovateli a jak jsem jiz psala, cene). Urcite se tam zajed podivat, ale pokud maji pro maminku misto a chteji ji vzit (mimo poradnik) urcite ji tam dej a co nejvice za ni jezdi. Behem dne o ni bude postarano a bude se moct tesit na tvoje navstevy a spolecnost ![]()
Moje zkusenost je s hospicem v Chrudimi, cena cca 11tisic mesicne, jednoluzkove pokoje s pristylkou pro pribuzne, maly balkon, televize, koupelna primo na pokoji, prijemny personal a dukladna pece.
Ja tam byla, libilo se mi tam' rikali, ze tim, ze je v domaci peci a je na tom takto ma prednost, ze se ozvou, zatim maji plno..akorat, prostredi hezke, ale co personal..doufam, ze davaj i infuze, kvuli vode, nekdo mi riksl, ze to berou jako prodluzovani zivota, ale prece ji nenadopuji leky, aby o sobe nevedela..jinak sama chodi, msli ji to..je tto tezke..
Ano je, ale pokud potrebujes chodit do prace nebo na to psychicky nemas (za coz se neni co stydet, je to HROZNE TEZKE a kdo to nezazil, ten to vubec nechape), je lepsi mit toho cloveka nekde v peci, kde mu mohou dat leky, infuze, pripadne leky na bolest, no proste zprijemnit pobyt jak jen je to mozne…
Co se tyce infuzi, ver ze by ji vic uskodily nez pomohly. Netrvej na nich. Hlavne ne do zily. Kdyz tak jen pod kuzi fyziologicky roztok a to pomalinku jednu lahev na cely den. Znam to, zkusenost z hospice. Pracovala jsem tam, ale jinde, nez ty chces dat maminku.
Na hospici budou vedet co delat. Uvidis, ze se o maminku postaraji dobre.
Jestli je opravdu v terminalnim stadiu, tak bych hospic vyuzila. Vzdyt tam muzes byt s ni co nejvic. Preji Ti hodne sily do dalsich nadchazejicich dni.
Ja bych se i starala doma, ael je problem s davkovanim leku. Ma morfin v tabletach, co ji nezabia a co ji dat, nic nemam a ma bolesti, je vikend..nikde nikdo, leda rychlou a morfin v injekci, po ktere zas bude cely den zvracet..do toho to dychani, kyslik nemame..tam bude o ni aspon postarano zdravitne, paliativne a ja budu mo byt s ni, ake je tezky ji nekam dat, kde to neznam..no..a taky, aby to stibli..zhorsuje se furt..
Ja (bohuzel) zkusenost s hospicem v Bohnicich mam. Dlouho jsem se mu branila a myslela si, ze zvladneme se o tatku postarat doma, nakonec uz to neslo a tatinka jsme tam prevezli. Lituji toho, ze jsme to neudelali driv, tatinek po 2 tydnech zemrel. Takovou peci jakou tam mel, si nikdo nedovede predstavit. Vsichni byli uzasni, snazi se nemocnym zprijemnit, co to jde. Neni to jako v nemocnici, nemocni jsou normalne obleceni, kdyz to jde, muzou do parku, my tam byli i na opekani burtu.. Navstevy kdykoliv, klidne i se zviratky, mamka tam i obcas prespavala, s nicim nebyl problem, snazili se tatkovi ve vsem vyjit vstric. Opravdu me mrzi, ze jsme se nerozhodli pro hospic driv… Urcite tam maminku dej, bude ji tam „dobre“. Drz se, je to tezke obdobi..
Určitě bych byla pro hospic. Protože tam mamince ulehčí od bolesti a neduhů, které její nemoc provázejí. Oni mají zkušenosti, vědí jak.Je to lepší, než když je doma a trpí.
Bratr umřel v hospici v Olomouci na sv. Kopečku, byl tam cca měsíc a půl. Měl samostatný pokoj, byla tam postel navíc, tak jsme tam přespávali, přijít jsme mohli kdykoliv. TV a sociální zařízení na pokoji. Prostředí velmi pěkné (kompletně rekonstruované), personál ochotný a milý (řádové sestry a dobrovolníci).
Platba se odvíjela od výši důchodu (starobního nebo invalidního), a to tak, že když bral 11000, tak platil 10000 - prostě, aby se nevydal ze všech peněz. Když někdo bral 7 tis. tak platil 6 tis. Prostě, pro všechny, ne jen pro movité.
Ahoj, někdo nějaké nové zkušenosti?
Jsme z Prahy a tento hospic se mi jeví poměrně fajn.
Taťka je v posledním stádiu rakoviny, hrozně se zhoršil. Otekl krk a dusi se.
Teď je na JIP a zítra se rozhodne zda má ještě cenu chemoterapie a plicní a nebo spíš už hospic, pan primář se přiklání ke druhému.
Má velké bolesti
doma to nezvládneme, potřebuje péči, morfium a kyslík..doteď byl doma s už se to nedá. Během pár dní strašné zhoršení ![]()
Děkuji za každou zkušenost.