Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Hezký večer,
zjistili mi nyní nově HPV a moc nevím co dál. Doktor skoro nic neřekne, takže od něj toho moc nevím.
Vím, že to má hrozně moc lidí, nejsem tedy první ani poslední. Léčí se to u vás nějak? Dostala jsem doporučení užívat nějaké čípky 3 měsíce, že se jedná o přednádorové změny a za rok další kontrola. To je všec, co vím.
Mohu vás požádat o vaše zkušenosti? Zda jste něco užívaly, byli partnerovi také dělány stěry, jak často máte u gynekologa stěry vy atd…?
Moc děkuji za všechny reakce ![]()
@Elia5 Kdyz mi vysla pozitivni cytologie, tak me Dr. volal na dalsi stery uz za pul roku. Zpocatku jsou ty zmeny pomale, ale pak to muze nabrat rychly spad. Nicmene ani cytologie nemusi nic vypovidat. Na histologii mi zadny virus prokazan nebyl, prestoze vysledek cytologie jsem mela opakovane spatny ![]()
Jestli se ti pristup tveho Dr. nelibi, vyhledej jineho lekare. Jde o tve zdravi.
Kdyz jsem mela zmeny na cipku, na kontrolni stery jsem sla za tri mesice, pak myslim za dalsi tri a potom za pul roku.. Uzivala jsem indonal tusim tri mesice. Do toho roku bylo zas vse v poradku.
Já chodila na kontroly do Motola, každý půl rok asi 3 roky než se to samo spravilo. Říká se že to „vyléčí“ těhotenství, u mě to tak bylo, úplně ok bez nálezu to bylo až po těhotenství. Jinak jsem nic nedostávala, žádné čípky nebo jiné léky. Nezbývá nic jiného než čekat až se to samo spraví (což bývá v cca 80% případů), nebo bude případně horší nález a pak se to řeší konizací čípku. Známá na tom byla a pak byla 2× úspěšně těhotná, není to nic hrozného a vážného.
Já to měla jen lehce, dělala jsem si solný výplach irigatorem (na doporučení lékaře) a za půl roku na kontrole už to bylo ok.
Mne pomohl caj lapacho, cipky Cicatridina, Indonal nebo i jiné vitaminy na imunitu a pokud se zrovna ne snažíte o mimi (což byste teď s touto diagnozou ani neměli) tak sex s prezervativem.
Holky prosím, také potřebuji poradit s HPV papiloviry. Nerozumím tomu, proč se netestuje také chlap? Copak on nemůže být přenašeč? Gynekolog řekl, že ikdyby HPV zjistili u chlapa, tak u něho se to nedá léčit, ani řešit antibiotiky. Jak to?