Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, maminky. Ráda bych se zeptala, zda víte, jak se ve hře hraje s figurkou stavitel a víla z rozšíření Kupci a stavitelé a Princezna a drak. U těchto figurek jsem to absolutně nepochopila a hrajeme bez nich. Stavitel - dva tahy: Tuto figurku po provedení dvojtého tahu si vezmu zpět do zásoby a použiji znovu nebo jen jednou ve hře? A víla? Tu použije každý podle libosti, aby drak nemohl napadnout klasickou figurku, a pak ji dám zpět mimo hrací plochu k dispozici nebo se použije jen jednou a nechá se na herní ploše?
Moc děkuji za každou radu. Hra je úžasná a tohle mě rozčiluje
, že to nevíme…
@Voltiček píše:
Ahoj, maminky. Ráda bych se zeptala, zda víte, jak se ve hře hraje s figurkou stavitel a víla z rozšíření Kupci a stavitelé a Princezna a drak. U těchto figurek jsem to absolutně nepochopila a hrajeme bez nich. Stavitel - dva tahy: Tuto figurku po provedení dvojtého tahu si vezmu zpět do zásoby a použiji znovu nebo jen jednou ve hře? A víla? Tu použije každý podle libosti, aby drak nemohl napadnout klasickou figurku, a pak ji dám zpět mimo hrací plochu k dispozici nebo se použije jen jednou a nechá se na herní ploše?Moc děkuji za každou radu. Hra je úžasná a tohle mě rozčiluje
, že to nevíme…
Stavitel zůstává na místě, dokud není cesta/město uzavřené, dvojitý tah funguje pořád, dokud je stavitel na místě (takže dokud je město otevřené). Když se ti vrátí do zásoby, můžeš ho použít znova.
Víla zůstává na místě, dokud si ji někdo nepřemístí, za každý tah, na jehož začátku je víla na políčku s tvojí figurkou, máš jeden bod.
Ozivuji diskusi.
Vanoce se blizi a opet problem, co pod stromecek. Nemate jiz nekdo Carcassonne Star Wars? Vim, ze cesky zatim nevysla, ale da se koupit cizojazycna verze. A co Star Wars rozsireni? Stoji to za to?
Ahoj, taky mně zajímá Carcassonne Star Wars - prý je tam navíc nějaká možnost boje…
Nikdo???
Ceska verze by se mela zacit prodavat 15.11.
@Klarindas Pravidla stejna. Karticek v zakl. verzi malo (stejne jako u klasiky 72), navic pridany boj v kostkach, pokud je na ceste nebo shluku hvezd vice hracu. Bodovani je rychlejsi, protoze oproti klasice jsou frakce (obmena erbu) v celem vesmiru. V kazdem pripade to chce rozsireni, protoze jinak je to hra na cca 30 minut, a to je pro nas malo. Ale pro mensi deti je zase lepsi kratka doba hry.
Pro deti urcite zajimavejsi nez klasika.
Me se to libi ![]()
Ahoj, myslíte ze je hra vhodná pro dítě 7 let? Uvažují ze koupim hru k Vánocům, ale nevim jestli základní nebo dětskou verzi
@odule píše: Více
za me klidne uz tu zakladni, ta detska je prilis jednoducha (jen se stavi cesty a dokonce i muzou spolupracovat), mam deti 9 a 6 a uz to nehraji, pac je to uz nebavi…
pokud teda doufas ze to tomu diteti i nejakou chvili vydrzi a nebudes k dalsim vanocum kupovat ten zaklad tak jako tak…
Pro děti neznám. Hrajeme se všemi hned normální verzi. Právě tak od těch 6-7let to dávají. Do té doby většinou hráli s někým (starší sourozenec nebo rodič).
Carcassone a pařížské Metro jsou naše nejoblíbenější.
Jinak nejtěžší je představa “vlastníka louky”. To jsme s malými dětmi nehráli. Takže se stavěly cesty, města a kláštery.
@TaLucie píše: Více
Super dekuju! Koupim teda tu “dospelackou” verzi