Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Především gratuluji k těhotenství ![]()
První týdny těhotenství mohou být krušné. Pokud je ti opravdu zle a nejsi schopna v práci fungovat, může ti gynekolog nebo obvodní napsat na týden/dva/tři neschopenku. Pak se to většinou zlepší a mohla by ses vrátit normálně do práce.
@Kacka-Vr Na to jsem taky myslela, jenže tím jak jsem na dpc, tak si za mě najdou ihned náhradu
máme oblastní která nestrpí jakou koliv nemoc, loni byla kolegyně doma 4 týdny s kyčlí nemohla chodit a bylo šílené zle kvůli tomu ![]()
Začátek těhotenství je vždy těžký, já to u obou měla podobně jak ty (ale nedělala jsem práci prodavačky). Po tom prvním trimestru se vše zlepšilo
já osobně si myslím, že tohle není důvod pro neschopenku, to, co popisuješ jsou běžné strasti těhotných. Ale pokud je tyo opravdu nesnesitelné, že nedokážeš bolestí zad ani spát pak samozřejmě už je to horší a to by na neschopenku bylo. Nicméně vše záleží na tvém doktorovi
Vzhledem k tomu, že začátek těhotenství je nejistý, vydržela bych minimálně do prvního screeningu v práci.
Já jsem na nemocenské nějak od 6tt.. teď začínám 18tt a nevolnosti mě neopustily.. spíš se proměnily zase v jiné potíže.. mám nemocenskou stále..
Jinak pokud máš dpc a vydelas si nejak snad vic jak 3500mesicne tao narok snad na nemocenskou mas..ale ted si nejsem jista..
Na druhou stranku kdyz si clovek dělá mimco musi trosku pocitat s tim ze mohou prijit nejake komplilace a nemocenska bude potreba..
@Anonymní píše:
@Kacka-Vr Na to jsem taky myslela, jenže tím jak jsem na dpc, tak si za mě najdou ihned náhradumáme oblastní která nestrpí jakou koliv nemoc, loni byla kolegyně doma 4 týdny s kyčlí nemohla chodit a bylo šílené zle kvůli tomu
Tak pak už si stačí srovnat pouze priority - buď se kousneš v práci a vydržíš i za cenu toho, že se může něco pokazit a nebo budeš doma v klidu chvíli odpočívat a uvidíš jak to v práci dopadne. To už si musíš rozhodnout sama.
Hele ono se říká, že když to má odejít, tak to prostě odejde. A když se to má udržet, tak se to udrží i kdybys dělala nevím co. Takže kvůli dítěti mít výčitky nemusíš. Ale pokud je ti opravdu zle, tak než se trápit v práci, tak bych radši byla doma, i když bez peněz.
Jestli je ti zle uz mesic, tak bych spise resila, zda to neni neco jineho nez tehotenstvi.
Áhoj,
Asi potřebuji trochu uklidnit..
Jsme těhotná 5tt když to budu počítat od poslední ms.
dneska jsem byla v práci ( dělám prodavačku) přišlo zboží, tak jsem brala krabice, vykládala a úplně se mi začali dělat mžitky před očima, ještě jak musíme mít tu roušku, tak nemůžu dýchat ( dřív ano, ale teď mi to z nějakého důvodu začalo dělat problém.
Jde o to že už mi je celý měsíc zle ( bylo mi špatně ještě než jsem zjistila, že vůbec těhotná sem. )
Bolí mě celou dobu v podbřišku ( to jsem se dočetla že je na začátku těhotenství normální) akorát, že mám občas do toho docela i velké křeče a bodání ( doslova) v pravém vaječníku a trochu jsem spinila.
Když jsem v klidu tak se to dá, ale jak se mi zvedne tep, a jdu něco dělat, je mi na zvracení a šíleně se mi motá hlava..
Taky mě začali hodně bolet záda, předtím jsem to vždycky rozhýbala, ale teď bolí bez ustání

Na kontrolu jdu až příští pátek. Jestli něco uvidí.
Jde mi o to, že mám obavu že dostanu neschopenku, protože to na jednu stránku v práci nezvládám na druhou stranu mám hrozný strach o miminko, je vymodlené, nerada bych potratila
Velkou roli mi v tom hraje to že pracuji na dpc ( už rok, mělo to být na chvíli, ale mám tam super kolegyně tak jsem chtěla zůstat) takže pokud bych musela být doma tak nemám nárok ani na žádné % z platu. Byla bych doma úplně zadarmo nejspíš. S přítelem vše utáhneme ale závislá být na jeho penězích nechci. A neumím si představit být od teď doma, zbláznila bych se budou:/
Vím že nemáte věšteckou kouli, ale potřebovala jsem se vypovídat