Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Tak asi nejprve upravit jídelníček, treba jíš dost sladkého, nebo naopak máš třeba jídla málo a pak to někde doháníš. Děláš nějaký sport? Jak vypada tvůj den?
@pikola Sladké moc nejím, ale piju sladké limonády a snažím se to omezovat a pít více vody. Jinak jím pravidělně každé 2-3 hodiny. Jsem dojíždějící takže ráno se hýbu když jdu do školy pak cesta domů a doma se učím a někdy jdu po škole na procházku. Vím že pohybu mám málo, ale nevím jak zvládat učení + dostatek pohybu ![]()
Sladký pití vyřaď úplně. To nemá žádnou přidanou hodnotu, jen kalorie navíc a není to vůbec dobrý na zuby. Přidej 2× týdne nějaký sport a půjde to samo.
@JancaS84 děkuji moc za tipy. a jaký sport? Stačí chůze nebo nějaké kardio? Nebo si třeba udělat doma pár cviků (dřepy, sklapovačky…)? Děkuji ![]()
K tve výšce mi prijde vaha ok, uplne akorat. Vždycky jsem si myslela, ze na vysokých holkach se nejake to kilo navíc nekde schova ![]()
Nicméně ten váhový prirustek v tvém věku muze byt zapricineny hormony…tělo se meni. Anebo pokud si zacala brát antikoncepci, muze to byt jedna z příčin
Ano, kombinace sladkých limonád bez sportu, budeš nabírat. Určitě úplně vyřadit ty limonády a většinu sladkého, dávat si to občas, ne denně. Sport něco, co tě bude bavit. Či rychlá chůze aspoň. Uvidíš. Když nic nezměníš, půjde to nahoru.
@Dn0712 píše: Více
Taky mi ta váha přijde ok.
Ale ty sladké limonády doporučuji taky omezit, není to nic dobrého ![]()
Prosím tě, tvoje váha je naprosto ok. Což neznamená, že nemůžeš jíst lépe a vyváženěji, ale kvůli celkovému zdraví, ne váze.
@Anonymní píše: Více
Tak to je dobře, že se věnuješ škole a neházíš to za hlavu. ![]()
Jinak si myslím, že tvá váha je úplně v pohodě. Ale přibíráš vlivem hormonálních změn, což je ve tvém věku normální.
Jen bych určitě vyřadila nebo omezila slazené nápoje a cukrovinky, které ti nejsou žádným velkým přínosem, krom rychle nabité energie a momentálnímu uspokojení tvých chuťových pohárků. ![]()
Jestli ti můžu poradit, tak je určitě dobrá a pro tělo i prospěšná, chůze v rychlejším tempu. Stačí klidně hodinka denně. A uvidíš, že se výsledky zanedlouho dostaví. ![]()
Příspěvek upraven 07.11.25 v 22:55
Tak ono zase nepotrebujes prosportovat nekolik hodin denne. Staci 2-3× tydne zajit na hodinu do posilovny a dat si poradne do tela a o vikendu si dat ve sviznem tempu treba 15km vylet s nejakym prevysenim. Sport je dulezity nejenom kvuli kondici, ale taky v ramci dusevni hygieny.
@Afrikana píše: Více
Tak to si myslím, že zrovna až tohle, taková mladá holčina s normální vahou a i vzhledem k její výšce, opravdu nijak zvlášť nepotřebuje…
Byla by to pro ní zbytečná zátěž. To už je podle mě, zase moc přehnané.
Hele, nejvyšší čas na pohyb. A opravdu pohyb. 3× týdně např. tabata, kruhový trénink…naučit se tu rutinu, že 3× týdně hoďku cvičím. Kondička, držení těla, prevence bolavých zad, dobré trávení, zpevněné tělo… Jinak trochu polaď jídlo, ale ve smyslu pravidelnost, nelemtej nic s cukrem, žadný ochucený kávičky…to tělo se ještě v dospělosti změní, v těch 16. docela zadržuje co jde. Když uděláš prevenci- ten pohyb a naučíš se jíst pravidelně a necpat do sebe zejména tekutý srágory, budeš mít krásnou postavu i v budoucnu.
@Černá Madonna Na tom neni podle me nic prehnaneho. Pokud se tydne doporucuje alespon 5-6 hodin pohybu s tepovkou 120-130, tak je to tak spis minimum. Clovek je stvoreny k pohybu, ne k valeni se.
Dobrý den je mi 16 a vidím na sobě, že za poslední 2 roky jsem dost přibrala. Ale pohyb mám pořád stejný a jím také pořád stejně. Za 2 roky jsem přibrala nejakých 6-7kg. Jsem na holku docela vysoká mám 174cm a teď vážím 66kg. Necítím se ve svým těle dobře přijde mi, že mám tlustý tváře, stehna… Nejhorší je že se soustředím převážně na školu a na nějaké cvičení nemám čas. Nějaký váš názor nebo rady tipy? Děkuji (PS: prosím bez hate chci jen slyšet názory někoho jiného)