Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@nedline Ahoj
mě pomohlo upravení jídelníčku podle glykemického indexu (je to podobné jako mají lidé, když mají cukrovku) - jí se všechno, ale některé věci méně
Podařilo se mi zhubnout ze 74 na 64kg a dokonce potom i otěhotnět. Je to ale běh na delší trať - u mě cca 2roky, ale jojo efekt jsem nezažila a to stravování se mi docela dobře dodržovalo i v těhotenství a po porodu
Kdyby tě to zajímalo, můžu ti napsat něco víc ![]()
@Anonym_kaO Moc děkuji za info, už to mám spočítané, apku do mobilu pohledám a půjdu na to.
I do skupinky jsem se přidala, tak jsem moc zvědavá.
Děkuji ![]()
@nedline najdeš v tabulkách na netu (např. tady: https://www.fitdieta.cz/…emicky-index) - některé se liší, některá jídla v nich nejsou, ale časem dokážeš odhadnout, co jaký má
Obecně platí - čím více cukru, tím vyšší index. Čím více mouky, škrobu, tím vyšší index. Čím více uvařené např. brambory, těstoviny, tím vyšší index. Naopak čím více tuků, tím méně náhražek (třeba v jogurtu) a tím nižší index. Čím více bílkovin, tím nižší index. Čím větší porce, tím vyšší index. Smažené a pečené má vždy vyšší index než vařené, dušené a syrové. Takže v jednoduchosti - snížíš příjem cukrů a obilí, přidáš namísto toho na luštěninách, celozrnných výrobcích a bramborech. Některé ovoce bereš jako zákusek, jiné nemusíš. Přidáš na kvalitních výrobcích obsahující kvalitní rostlinné i živočišné tuky a pokud to jde, tak ke každému sacharidu přidáš nějakou tu bílkovinu
V podstatě jsou to všechno zásady zdravé stravy, jen u PCO jsem trošku víc osekala ty sacharidy (ale s KETO dietami apod. se to srovnat nedá) a naopak přidala bílkoviny, co to šlo
Tohle stravování mě fakt baví, protože můžeš třeba i čokoládu (nejlépe hořkou s oříšky, co mám beztak nejraději
), naopak třeba kynuté věci omezíš
Celkově mám ráda sladké, takže jsem třeba klasické buchty a zákusky vyměnila za ty z tvarohu, nebo s velkým podílem kvalitního kakaa ![]()
Holky, mě pomáhá Mačingová - schůdkovka. Už mám skoro 10 kg dole. ![]()
@Keshi píše:
Holky, mě pomáhá Mačingová - schůdkovka. Už mám skoro 10 kg dole.
Ty jsi dobrá!!
Za jak dlouho se ti to povedlo? ![]()
@ivulka00 píše:
@nedline najdeš v tabulkách na netu (např. tady: https://www.fitdieta.cz/…emicky-index) - některé se liší, některá jídla v nich nejsou, ale časem dokážeš odhadnout, co jaký máObecně platí - čím více cukru, tím vyšší index. Čím více mouky, škrobu, tím vyšší index. Čím více uvařené např. brambory, těstoviny, tím vyšší index. Naopak čím více tuků, tím méně náhražek (třeba v jogurtu) a tím nižší index. Čím více bílkovin, tím nižší index. Čím větší porce, tím vyšší index. Smažené a pečené má vždy vyšší index než vařené, dušené a syrové. Takže v jednoduchosti - snížíš příjem cukrů a obilí, přidáš namísto toho na luštěninách, celozrnných výrobcích a bramborech. Některé ovoce bereš jako zákusek, jiné nemusíš. Přidáš na kvalitních výrobcích obsahující kvalitní rostlinné i živočišné tuky a pokud to jde, tak ke každému sacharidu přidáš nějakou tu bílkovinu
V podstatě jsou to všechno zásady zdravé stravy, jen u PCO jsem trošku víc osekala ty sacharidy (ale s KETO dietami apod. se to srovnat nedá) a naopak přidala bílkoviny, co to šlo
Tohle stravování mě fakt baví, protože můžeš třeba i čokoládu (nejlépe hořkou s oříšky, co mám beztak nejraději
), naopak třeba kynuté věci omezíš
Celkově mám ráda sladké, takže jsem třeba klasické buchty a zákusky vyměnila za ty z tvarohu, nebo s velkým podílem kvalitního kakaa
Moc děkuji za vysvětlení. Nezní to ani tak složitě, pečivo skoro nejím, takže to by neměl být problém vysadit úplně.. ![]()
@nedline není to složité a hlavně opravdu to člověka moc neomezuje v jídle, pokud není vyloženě (jako já
) zatížený na sladké
Ale ono i to sladké jde udělat takové, aby to bylo v pohodě ![]()
@ivulka00 Bez sladkého přežiji
Moc děkuji za tipy holky!
@Keshi Jsi fakt dobrá, závidím a přeji, ať to co nejrychleji jde dolů! ![]()
Dobrý den, může se kvalita embryí mezi jednotlivými cykly zlepšit nebo zhoršit? Děkuji. Odpověď