Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Dobrý den,
ráda bych poprosila o radu ohledně financování stavby rodinného domu. Pozemek jsme dostali darem, takže ho už máme ve vlastnictví, a chtěli bychom na něm postavit menší rodinný dům, ideálně bungalov 4+kk.
Zajímalo by mě, zda je možné získat hypotéku i v případě, že momentálně nemáme žádné větší úspory, a zda se dá takový domek postavit přibližně do 4 milionů korun. Uvažujeme o stavbě převážně svépomocí s pomocí rodiny, což by nám mělo snížit celkové náklady – v rodině máme navíc možnost využít zemní a výkopové práce vlastními silami.
Přítel má čistý měsíční příjem přes 30 000 Kč a já jsem nyní na rodičovské dovolené s příjmem okolo 11 000 Kč. Rádi bychom věděli, zda s těmito příjmy a s už vlastněným pozemkem máme šanci na získání hypotéky na výstavbu a jaké jsou reálné finanční možnosti.
Moc děkuji za jakoukoli radu nebo zkušenost.
Kamarádka aktuálně berou hypotéku na dům. Mají 9mil, a splátka je přes 40tis. Oni to budou později snižovat, jakmile prodají byt. Ale počítají že jim zůstane hypo za cca 4-5mil. a splátka bude cca 25-28tis…
@000432 píše: Více
A typ rodičáku budeš mít aspoň těch 50 čistého? Pokud jo, tak počkat
no, myslím že dnes není těch 4mega až tak reálných, do toho počítáš i vybavení vnitřku, zahradu a plot?
ikdybych počítala těch 5 mega, splátka by byla min. 20 tis. ( spíš víc) a k tomu energie cca 6tis.? při vašem přijmu cca 41 tis. a třech osobách mi to přijde jako finanční sebevražda ![]()
A propos, ono je fajn počítat s pomocí rodiny, ale to je o tom, že se rodina vzdá na rok či dva svého volného času a bude vám makat na domě o svém volném čase
kombinace stavby a malého dítka bývá pro hodně mladých rodin tak zátěžovou situací, že to nezvládnou a když k tomu připočítáš i třecí plochy finanční a rodinné
volte velmi opatrně…
Nechci, aby to vyznělo zle. Velice dobře to zvažte. Nepředpokládám, že by vám to nějaká banka vůbec odklepla, ale i v případě, že ano, pak s nynějšími příjmy, by to byla jistá finanční sebevražda.
Tohle nedáte a navíc plánujete vlastně velikostně byt to už by bylo lepší koupit byt se zahrádkou než a ani finančně to nedáte, ono ty peníze jen lítají a i když máte rozpočet tak ho překročíte
@Keyllah píše: Více
Zkusila jsem jen orientační kalkulačku a airbank. 4mil, úrok něco přes 4, splátka 21500.
Za 4 mil určitě nepostavis ani svépomocí. Příjem máte nízký, počkejte až budeš pracovat.
@JancaS84 píše: Více
malý bungalovat přízemní možná, joo ne? Kamarádka mají rozpočet 5,5mil. Budou to mít na patro. Ale malý domeček asi 140m obytná plocha.
Je to dost na hraně. Kdybyste měli aspoň větší příjmy, tak bych i řekla, že by to šlo. My máme hypo zase na pozemek (4 miliony) a stavbu si hradíme z našich peněz. Manžel dělá skoro vše sám (s pomocí rodiny a kamarádů) a celý dům (i s vnitřním vybavením) by se do těch 4 milionů měl vlézt (už skoro finišujem). Ale teda spoustu materiálu jsme měli možnost vzít bez dph. Jsem taky na rodičáku a další tři roky budu. Ale teda manžel vydělává zhruba 70.
Ještě dodám, že se jedná o o patrový dům 4+1 a ve svahu (takže hodně opěrných zdí).
@Anonymní píše: Více
Za 4 mega tak možná hrubou stavbu plus okna, dveře. My jsme začali stavět před 5 lety kdy byly ceny materiálu na polovině než jsou teď. Hodně bylo svépomocí, výkopy, příčky dělala rodina, vše domlouval a zařizoval manžel a i tak jsme cenově už hodně přes ty 4 miliony.
Jen střecha je raketa jako blázen.
Ještě mne napadlo. Kolik ted ušetříte měsíčně? Nebo kolik plánujete měsíční výdaje? Vždyť jen tyhle 2 otázky stačí abyste věděli, že to nedáte. Ledaže byste měli našetřeno na splátky hypotéky po celou dobu rodičovské, ale to vám zase nedá nic banka. U banky můžete jít cestou zástavy dalších nemovitostí např od rodičů, kvůli LTV, ale vaše příjmy jsou moc nízké.
@JancaS84 píše: Více
To jsem zvědavá jak to nakonec té kamarádce vyjde. Oni svépomoci nic no. Hrubou stavbu vč. střechy, omítek, a vnitřku příprava hrubá.. je má stát 3mil.