Hypotéka na pozemek?

3
11.3.26 07:42

Hypotéka na pozemek ?

Dobrý den,

ráda bych poprosila o radu ohledně financování stavby rodinného domu. Pozemek jsme dostali darem, takže ho už máme ve vlastnictví, a chtěli bychom na něm postavit menší rodinný dům, ideálně bungalov 4+kk.

Zajímalo by mě, zda je možné získat hypotéku i v případě, že momentálně nemáme žádné větší úspory, a zda se dá takový domek postavit přibližně do 4 milionů korun. Uvažujeme o stavbě převážně svépomocí s pomocí rodiny, což by nám mělo snížit celkové náklady – v rodině máme navíc možnost využít zemní a výkopové práce vlastními silami.

Přítel má čistý měsíční příjem přes 30 000 Kč a já jsem nyní na rodičovské dovolené s příjmem okolo 11 000 Kč. Rádi bychom věděli, zda s těmito příjmy a s už vlastněným pozemkem máme šanci na získání hypotéky na výstavbu a jaké jsou reálné finanční možnosti.

Moc děkuji za jakoukoli radu nebo zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
11.3.26 07:46

Kamarádka aktuálně berou hypotéku na dům. Mají 9mil, a splátka je přes 40tis. Oni to budou později snižovat, jakmile prodají byt. Ale počítají že jim zůstane hypo za cca 4-5mil. a splátka bude cca 25-28tis…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.3.26 07:58
@000432 píše: Více

A typ rodičáku budeš mít aspoň těch 50 čistého? Pokud jo, tak počkat

• Citovat
  • Upravit
41186
11.3.26 08:01

no, myslím že dnes není těch 4mega až tak reálných, do toho počítáš i vybavení vnitřku, zahradu a plot? :think: ikdybych počítala těch 5 mega, splátka by byla min. 20 tis. ( spíš víc) a k tomu energie cca 6tis.? při vašem přijmu cca 41 tis. a třech osobách mi to přijde jako finanční sebevražda :think:
A propos, ono je fajn počítat s pomocí rodiny, ale to je o tom, že se rodina vzdá na rok či dva svého volného času a bude vám makat na domě o svém volném čase :think: kombinace stavby a malého dítka bývá pro hodně mladých rodin tak zátěžovou situací, že to nezvládnou a když k tomu připočítáš i třecí plochy finanční a rodinné :think: volte velmi opatrně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
401
11.3.26 08:03

Nechci, aby to vyznělo zle. Velice dobře to zvažte. Nepředpokládám, že by vám to nějaká banka vůbec odklepla, ale i v případě, že ano, pak s nynějšími příjmy, by to byla jistá finanční sebevražda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27681
11.3.26 08:07

Tohle nedáte a navíc plánujete vlastně velikostně byt to už by bylo lepší koupit byt se zahrádkou než a ani finančně to nedáte, ono ty peníze jen lítají a i když máte rozpočet tak ho překročíte

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.3.26 08:07
@Keyllah píše: Více

Zkusila jsem jen orientační kalkulačku a airbank. 4mil, úrok něco přes 4, splátka 21500.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.3.26 08:09
@ka2ka píše: Více

Noo u nich bych prodala ten pozemek… netuším tedy jakou má hodnotu.. a spíše pořídila byt. Ale zase netuším odkud jsou a za kolik tam jsou byty? @000432 kde teď bydlíte? ve svém? Nebo v nájmu?

• Citovat
  • Upravit
35846
11.3.26 08:09

Za 4 mil určitě nepostavis ani svépomocí. Příjem máte nízký, počkejte až budeš pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.3.26 08:11
@JancaS84 píše: Více

malý bungalovat přízemní možná, joo ne? Kamarádka mají rozpočet 5,5mil. Budou to mít na patro. Ale malý domeček asi 140m obytná plocha.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.3.26 08:15

Je to dost na hraně. Kdybyste měli aspoň větší příjmy, tak bych i řekla, že by to šlo. My máme hypo zase na pozemek (4 miliony) a stavbu si hradíme z našich peněz. Manžel dělá skoro vše sám (s pomocí rodiny a kamarádů) a celý dům (i s vnitřním vybavením) by se do těch 4 milionů měl vlézt (už skoro finišujem). Ale teda spoustu materiálu jsme měli možnost vzít bez dph. Jsem taky na rodičáku a další tři roky budu. Ale teda manžel vydělává zhruba 70.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.3.26 08:16

Ještě dodám, že se jedná o o patrový dům 4+1 a ve svahu (takže hodně opěrných zdí).

• Citovat
  • Upravit
35846
11.3.26 08:18
@Anonymní píše: Více

Za 4 mega tak možná hrubou stavbu plus okna, dveře. My jsme začali stavět před 5 lety kdy byly ceny materiálu na polovině než jsou teď. Hodně bylo svépomocí, výkopy, příčky dělala rodina, vše domlouval a zařizoval manžel a i tak jsme cenově už hodně přes ty 4 miliony.
Jen střecha je raketa jako blázen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.3.26 08:23

Ještě mne napadlo. Kolik ted ušetříte měsíčně? Nebo kolik plánujete měsíční výdaje? Vždyť jen tyhle 2 otázky stačí abyste věděli, že to nedáte. Ledaže byste měli našetřeno na splátky hypotéky po celou dobu rodičovské, ale to vám zase nedá nic banka. U banky můžete jít cestou zástavy dalších nemovitostí např od rodičů, kvůli LTV, ale vaše příjmy jsou moc nízké.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.3.26 08:33
@JancaS84 píše: Více

To jsem zvědavá jak to nakonec té kamarádce vyjde. Oni svépomoci nic no. Hrubou stavbu vč. střechy, omítek, a vnitřku příprava hrubá.. je má stát 3mil.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel