Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte maminky. Potřebuju poradit. Cvičím s naší 11 měsíční dcerkou vojtovku. Má diagnostikovanou od neuroložky konstituční hypotonii(v devíti měsících) Fyzioterapeutka mi oznámila, že to může být i DMO, že hypotonie s tímto onemocněním častou souvisí. Dost mě tím vyděsila. Máte s tím někdo zkušenost? Taky si pořád říkám, že by to snad řekla už neuroložka, jak jsme u ní byli. Dost jsem z toho neklidná. Díky za rady.
Ahoj, záleží na stupni hypotonie. Moje zkušenost je ta, že fyzioterapeutky jsou bezvadný, je dobré je poslouchat, ale občas umí vyděsit, asi i v zájmu toho, aby donutily matky s dětmi cvičit. Moc držím palce, ať je dcera v pořádku! Fyzioterapeutkou se nenech rozhodit, důležitější je názor neuroložky.
Taky myslím, že je důležité to, co říká neuroložka… byla dcera na nějakém vyšetření mozku? Buď utz přes fontanelu nebo magnetické rezonanci? Dělá pokroky? Co jemná motorika? A zdvojuje slabiky?
My s dcerou taky cvičili, ale ne Vojtu, ale Bobatha, nějak se jí do pohybu nechtělo, začala lézt těsně před rokem, to si taky sedla a stoupla, chodit začala v 17 měsících, na cvičení chodily i hypotonické děti a mnohne byly nakonec rychlejší než naše lenoška… určitě to bude dobrý ![]()
Malá měla utz vyšetření mozku hned po narození a od té doby žádné další vyšetření utz mozku nebo magn. rezonanci neměla. Cvičíme vojtu měsíc a trošku pokroky dělá, ale má hodně zafixované špatné pohybové rysy a tak to jde opravdu pomalo. Jinak co se týče slabik tak třeba mama nebo baba řekne…
@Tarinka píše:
Taky myslím, že je důležité to, co říká neuroložka… byla dcera na nějakém vyšetření mozku? Buď utz přes fontanelu nebo magnetické rezonanci? Dělá pokroky? Co jemná motorika? A zdvojuje slabiky?My s dcerou taky cvičili, ale ne Vojtu, ale Bobatha, nějak se jí do pohybu nechtělo, začala lézt těsně před rokem, to si taky sedla a stoupla, chodit začala v 17 měsících, na cvičení chodily i hypotonické děti a mnohne byly nakonec rychlejší než naše lenoška… určitě to bude dobrý
Taky sme byly hupotoničtí a cvičily vojtovku. Fyzioterapeutka super, nikdy nestrašila něčím jiným. Na neuro nesympatická paní, ale taky ničím nestrašla.
Bude to dobrý. Malá pak všechno dohnala a teď lítá jak čert a děti v jejím věku. Nenech se vystrašit ![]()
@Lolika píše:
Malá měla utz vyšetření mozku hned po narození a od té doby žádné další vyšetření utz mozku nebo magn. rezonanci neměla. Cvičíme vojtu měsíc a trošku pokroky dělá, ale má hodně zafixované špatné pohybové rysy a tak to jde opravdu pomalo. Jinak co se týče slabik tak třeba mama nebo baba řekne…
Já si teda myslím, že se o DMO nejedná, nejsem odborník, ale tak z toho co jsem načetla, tak protože DMO vzniká při porodu, nebo když dítě prodělává nějakou infekci, tak to už by jste věděli…pokud bylo v porodnici vše v pořádku a žádné změny na mozku nebyly a potom neprodělala malá žádnou infekci nebo krvácení do mozku, tak by se DMO neměla rozvinout, navíc kdyby neuroložka měla nějaký podezdření, už by vás na utz dávno nahnala, protože teď by byl nejvyšší čas, protože za chvilku se malé fontanela uzavře a pak už by musela na magnetickou rezonanci v narkóze, což je mnohem náročnější, takže se snažejí dělat to utz včas ![]()
A co ta jemná motorika, sebere drobeček ze země?
To zdvojování slabik je důležitý ![]()
A co má malá za špatný pohybový návyky?
Jinak třeba moje tchýně taky měla DMO, strávila teda rok v nějaké léčebně, ale pak už na ni nebylo poznat nic, myslím, že takovejch případů je hodně, že se to rozcvičí…
Tak malá žádnou infekci neprodělala, ale jak byla na utz v porodnici, tak nález měla, ale nic vážného říkali, že to není. Pořád jsem se na to ptala. Pak na snímkách z utz bylo vidět, že krvácení měla, ale říkali, že se to samo vstřebalo a nijak zvlášť to neřešili..Byli jsme vlastně pak na kontrole za měsíc, ale bylo to pořád stejné, tak pak jsme už nikde na kontrolu nešli, protože nás nikde neposílali…
Tak teď jsi mě tím trochu znepokojila a budu se nad tím teď dost starat…
Jinak s tím drobečkem. Tak třeba vezme, ale vždy tak do jedné ruky a pak jí to vypadne z ručičky a po chvilce to zas zvedne.
Ty pohybové návyky říkala fyziot., že má naučené špatné pohybové vzorce jako při otáčení a tak. Prostě, že to dělá špatné a má techniku, kterou se musí nejdrřív rozbít a pak se to má naučit dělat správně…
@Tarinka píše:
Já si teda myslím, že se o DMO nejedná, nejsem odborník, ale tak z toho co jsem načetla, tak protože DMO vzniká při porodu, nebo když dítě prodělává nějakou infekci, tak to už by jste věděli…pokud bylo v porodnici vše v pořádku a žádné změny na mozku nebyly a potom neprodělala malá žádnou infekci nebo krvácení do mozku, tak by se DMO neměla rozvinout, navíc kdyby neuroložka měla nějaký podezdření, už by vás na utz dávno nahnala, protože teď by byl nejvyšší čas, protože za chvilku se malé fontanela uzavře a pak už by musela na magnetickou rezonanci v narkóze, což je mnohem náročnější, takže se snažejí dělat to utz včas![]()
A co ta jemná motorika, sebere drobeček ze země?
To zdvojování slabik je důležitý
A co má malá za špatný pohybový návyky?
Jinak třeba moje tchýně taky měla DMO, strávila teda rok v nějaké léčebně, ale pak už na ni nebylo poznat nic, myslím, že takovejch případů je hodně, že se to rozcvičí…
Ahoj, to jsem nechtěla tě znepokojit ![]()
Myslím, že by na utz poznali, by si vás určitě zvali na další kontroly…
Jinak ten drobeček samozřejmě udržet nemusí, jde o ten pinzetovej úchop, kdy používá paleček a ukazováček proti sobě…
Jinak naše malá dělala špatně skoro všechno, asymetricky se plazila, seděla mezi patama, nestoupala si na rytíře… některý děti jsou prostě flákači
Bejt tebou, tak pro svůj klid, zavolám na tu neurologii a doktorka ti poví a budeš mí klik, určitě to bude dobrý ![]()
Dobrý den, kdyby někdo mohl a chtěl pomoct této malé holčičce, tak může tady. 🍀 Každá koruna pomůže k vytouženému cíli, klidně však jen nakoukněte, sdílejte, pomůžete tak více než myslíte.. Na nový rok, dobrý skutek. 🙏 🍀 https://www.donio.cz/…jepronatalku