Hypotyreóza - centrální?

6.3.23 10:24

Hypotyreóza - centrální?

Ahoj, nevyzná se někdo v problematice štítné žlázy?
Na krvi mi vyšlo fT4 9,5 (norma je 12,5-22), ale TSH v normě, ještě navíc hezky v normě (2,4).
Na endokrinologii jdu až za měsíc. Mám teda hrozný únavy, fakt hrozný. Celkově jsem chcíplá, i takové nespecifické bolesti v kloubech, svalech.
Už nějaký ten rok sleduju řídnutí obočí, vlasů.
Divné je, že před 6 lety mi vyšly podivné výsledky - nejdřív v jedné laboratoři zjevná hypotyreóza( TSH nad normou(6,5), fT4 pod normou (10, norma začínala na 12,5), o měsíc později na endokrinologii byly hodnoty úplně jinde, v normě - TSH ve stejné laborce 3,9 a fT4 13 8o ), takže léčba žádná.
Teď na prevenci jen fT4 nižší a TSH v normě. Modlím se, ať je ta strašná vyčerpanost od štítky a ať mi léčba pomůže, protože takhle nejde existovat :(

Ostatní hodnoty štítky byly tehdy ok.
Ale ve stejné době jsem úplně bezdůvodně byla 3 roky bez MS, diagnóza centrální hypogonadismus 8o. Byli si celkem jisti, že objeví nějaký nezhoubný nádor na hypofýze, že prý z čeho jiného by tahle porucha byla. A na magnetické rezonanci nezjistili vůbec nic. Umělé ženské hormony nemůžu brát kvůli játrům, děti jsem už měla, tak jsem odešla bez řešení. Cyklus se po 3 letech obnovil, sám od sebe a brzo byl i na moje poměry hodně pravidelný)
Ty hodnoty štítné žlázy ukazují na právě na hypotyreózu způsobenou hypofýzou, tam můžou být hodnoty TSH nízký, ale klidně i úplně v normě :nevim:
A jestli je to hypofýzou, tak herdek proč není nebo nebylo nic vidět na MR?
Nemáte někdo podobnou, divnou zkušenosti? Díky moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
45
13.6.23 21:55

Zakladatelko, doufám, že je ti již lépe. :kytka:
Prosím, můžu se zeptat, jestli se nakonec zjistilo, co stojí za tvými hodnotami a problémy? Jakou příčinu má tvoje hypotyreoza?
Mám úplně přesně stejné :D hodnoty TSH a fT4.
Zatím jsem na endokrinologii nebyla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
162
22.10.25 21:41

Ahoj, za mě máš štítku v pohodě, tahle výkyvy má snad každý, štítnou žlázu dokáže ovlivnit i nadměrná fyzická aktivita, a i některe kliniky mají fT4 volný minimum 9, tvoje únava bude z něčeho jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí