ICSI - nepohyblivé spermie

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
114
23.7.16 22:25

ICSI - nepohyblivé spermie

Ahoj, mam dotaz. Pred par tydny nam byl udelan spermio, kde nasli ctyri nepohyblive spermie s tim, ze ICSI neni mozne a mame jit na M/T. Termin mame pristi tyden, ale zacala jsem badat nad tim, zda to vlastne neni zbytecny zakrok, kdyz nasli aspon nejake spermie. Predchozi spermio byly 0 a 2 spermie. Je mozne pro ICSI pouzit nepohyblive spermie? A vite nekdo, zda je treba mozne udelat vic spermio a vzdy par spermii zmrazit? diky moc za odpoved

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1974
23.7.16 23:12

@mp25 Tak otázka je, zda jsou pouze nepohyblivé, nebo mrtvé… Protože i živé nepohyblivé spermie dneska dokáží „rozpohybovat“ a použít pro IVF.

K otázce zamražení - asi to bude věc CARu a financí. Nám třeba ve faklutce v Olomouci tu možnost postupného zamražování nabídli. Bohužel nebylo co mrazit.

Co se týče M/T - mám pocit, že tahle možnost je plošně nabízená, ale často bez ohledu na pořádné vyšetření a stanovení diagnózy. :nevim: Víte třeba, proč je spermiogram tak špatný? Horší spermiogram je totiž dneska skoro normální, ale 0, případně pár kusů určitě není běžné a měla by se hledat příčina, což je často problém v genetice. Takže bez pořádného vyšetření bych asi do M/T a posléze do IVF nešla. Nám bylo andrologem (MUDr. Kočí) řečeno, že M/T může mnoho pokazit. Navíc pokud by byl problém v genetice, je IVF bez pořádného vyšetření celkem risk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
114
23.7.16 23:18

A vy jste meli M/T? Genetika je naprosto ok, v podstate nikdo nic nenasel… bohuzel pricina nejasna… pohyblive asi byly, ale kategorie 0

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
114
23.7.16 23:33

A nevis prosim jeste, kolik by to jedno zamrazeni v Olomouci stalo? A je mozne zamrazit i to, co se najde po centrifugaci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1974
23.7.16 23:34

Nám právě byla v CARu doporučena, ale androlog měl opačný názor s ohledem na manželovu diagnózu. Takže jsme do toho nakonec nešli.

K té genetice - v CARech se běžně testují karyotypy. Ty měl manžel taky naprosto v pořádku. Přesto jsme po vlastní ose pátrali dál a endokrinoložka nakonec objevila hodně vzácný syndrom, který právě má vliv na tu plodnost. Dělali partnerovi třeba hormonální profil? Tzv. tropní hormony? Tam právě byla u nás ta „záhada“…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1974
23.7.16 23:36

Tak finance už si nepamatuji, my do toho Olomouce jezdili cca 4 roky zpátky, od té doby spousta vody utekla. :-) Jinak po centrifugaci by se mělo dát v pohodě zamrazovat, aspoň u nás to vždycky centrifugou prohnali a slibovali, že zamrazí, bude-li co.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
114
23.7.16 23:37

To asi jo, teda stitna zlaza, vitaminy atd., to bylo v podstate taky ok… :-(, nevim jestli je to toto… a zlepsilo se to u vas?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1974
23.7.16 23:48

No, manželovi ty tropní hormony vyšetřila až endokrinoložka, kam jsme se sami proboxovali. CAR to prostě neřešil, pro ně to skončilo diagnózou azoospermie a doporučením na M/T, z čehož by měli krásné prachy. A jsme za to rádi, protože nemoc, kterou manželovi posléze zjistili, je třeba léčit, aby nedocházelo s postupem věku k odvápňování kostí a kloubů. Ale to už mimo téma… :-)

Jinak u nás zabrala léčba hormony injekčně, ta je v podstatě už doživotní z důvodu právě toho rizika postižení pohybového aparátu, nicméně s ohledem na tu genetiku jsme se stejně rozhodli nakonec pro dárce (viz můj podpis). Nikdo nám totiž nebyl schopen říct, jestli je ta nemoc dědičná či nikoliv, museli bychom jít přes IVF a PGD, a to se manželovi moc nelíbilo… :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
114
23.7.16 23:58

Aha, no z toho mam prave taky strach, ze jde jen o business :-( O darci uz taky premyslime, kdyby to jinak neslo… manzelovi by to az tak nevadilo, ja s tim zatim trochu bojuju… (s tou myslenkou… ) a mohli jste si vybrat krevni skupinu, vzhled atd.?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1974
25.7.16 15:05

@mp25 U nás to bylo podobně - manžel navrhl dárce hned po vyslovení diagnózy, tím spíš, že nám stačila pouze inseminace s ohledem na to, že já jsem naprosto zdravá. Já se s tím musela ale srovnat. Proto jsme zkoušeli, jestli nezabere léčba, ta nakonec i zabrala, ale nakonec jsem si to za ty 2 roky v hlavě nějak sesumírovala a šli jsme cestou nejmenšího odporu, čili přes toho dárce.

Co se týče volby - krevní skupina se, tuším, dává automaticky stejná po některém z rodičů. My máme s manželem oba stejnou, takže to s námi nikdo ani neřešil. Ptali se nás, jaké máme požadavky na vzhled (výška, barva vlasů, očí apod.) a vzdělání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
114
26.7.16 22:00

@Leli83 Tak to jsem rada, ze nejsem sama… A jake je to pro tebe ted? Mas s tim nekdy problem, nebo uz to pak clovek neresi? A planujete to pak v budoucnu diteti rict nebo ne?

A jak dlouho trvala lecba? A po lecbe se pak spermie objevily? A behem te lecby, kdyby se objevily spermie - je to ok nebo se musi pockat, az se s lecbou skonci??? (Myslim napr. postizene dite atd.) V centru mi ted totiz taky slibili, ze kdyz by neco nasli, ze by postupne mrazili. Genetiku mame ok.

Moc dekuju za Tve odpovedi… moc mi to pomohlo!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1974
26.7.16 22:45

@mp25 No, u nás byl právě problém i v tom, že v průběhu té léčby jsme ještě paralelně řešili, jestli ta nemoc je či není dědičná… Bohužel syndrom, který manžel má, je tak vzácný, že nám na to nikdo nebyl schopen jednoznačně odpovědět. Nosičem nemoci může být 6 různých genů, většina se tady v ČR ani nezkoumá. Něco posílali do laborky do Německa, ale odpovědi byly opět „může, a nemusí“. Takže nám doporučili IVF a PGD, pokud se spermie objeví. Objevily se, ale to už jsme byli rozhodnutí pro dárce.

Délka léčby - ono je těžko říct, jak dlouho trvá léčba, když píšeš, že u vás je vše o. k. Manželovi nejdřív museli srovnat ty tropní hormony, to trvalo cca půl roku. Pak se čekalo 3 měsíce na spermiogram, protože cca 3 měsíce trvá, než zdravému chlapovi dozrají spermie. Výsledek byl ale opět 0 a doporučení ještě několik měsíců počkat. Pak jsem změnila práci, tak jsme přestali spěchat a řešili hlavně tu genetiku. No a po dalším skoro roce androlog doporučil přidat ještě další medikament a po asi 4 měsících se ve spermiogramu něco objevilo. Takže od vyslovení diagnózy po výsledek cca pár kusů uplynuly rovné 2 roky. U nás ta léčba měla a má smysl hlavně v tom, že manžel nebude mít problém s řídnutím kostí a odcházením kloubů v pozdějším věku. Plodnost je až druhotná. :-)

No a jak to máme teď…? Manžel dceru zbožňuje, na druhé mimčo se taky těší a kdyby sám občas nezažertoval na téma dárcovství, tak si na to ani nevzpomenu. On to bere hodně sportovně, spíš s humorem, já to mám srovnané tak, že prcci jsou prostě jeho, byl u porodu, vztah k malé si vybudoval ještě dřív než já, vychovává, mazlí, blbne… :-)

A do budoucna sdělit či nesdělit - nevím, zatím nejsme rozhodnutí. Možná až jednou budeme vysvětlovat, jak děti přicházejí na svět…? Řešili jsme to i s ohledem na to, že manželova léčba je doživotní, píchá si cca 1× týdně injekce do břicha, což dětem neujde a budou se jednou ptát. A co se nedozví od nás, najdou na internetu, což by asi nebylo nejšťastnější… Takže tak, no. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1974
26.7.16 22:46

Jinak ještě dodám, že v CARu, kam jsme jezdili, nám po prvním otěhotnění „rezervovali“ zbytek dávek toho „našeho“ dárce. Takže děti budou plnokrevní sourozenci. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
114
27.7.16 22:06

@Leli83 No tahle… Genetika je naprosto ok, urolog na nic neprisel krome vysokeho FSH (cca 15), ale ne duvod nebo nemoc… takze mozna neco ma a nevime o tom, mame uz domluveny termin u jineho doktora… tak uvidime…
ja to myslela tak, jestli kdyby nasli par spermii a vzdy zmrazili behem lecby, jestli to nema nejake negativni vedlejsi efekty, kdyby bral leky…
hlavne se to porad vse protahuje… a cas ubiha a ubiha…

to PGD je asi taky pekne drahe co? a znas nekoho, komu to delali? a neni to nebezpecne?

a vi nekdo, ze jste meli darce - krome vas dvou?

tak to je super, ze budou sourozenci :-) moc vam to preju!!! snad se taky uz dockame :-) nebo alepson zlepseni :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1974
27.7.16 22:51

Tak s ohledem na to vysoké FSH bych možná zkusila chlapa protlačit na endokrinologii. Oni jsou přes hormony a my právě endokrinoložce vděčíme za definitivní diagnózu. V CARu to prostě byla jen azoospermie a tečka, urolog řekl, že se mu nelíbí hodnoty hormonů, ale není to jeho věc, takže manžela odeslal právě na tu endošku. A tam už se to rozjelo - zevrubnější testy (protože tu základní genetiku měl v pořádku, jak jsem psala), ultrazvuk všeho možného a ve finále magnetická rezonance mozku. Pak už bylo konečně jasno.

Léky by asi vliv mít na spermie neměly, berou to přece proto, aby byly spermie zdravé… :-)

Nám by to PGD zaplatila pojišťovna s ohledem na tu genetiku. Takže jsme cenové relace a podmínky ani nezjišťovali. Jinak nikoho, kdo by to podstoupil, osobně neznám, ale tady na diskuzích se to řešilo několikrát, co si vzpomínám. Tak zkus pohledat. No a co se týče nějakých rizik, tak se většinou řeší spíše etika než bezpečnost téhle metody. Podstatou PGD je totiž prozkoumání už „hotového“ embrya, jestli nenese nějakou vývojovou nebo genetickou vadu. Pokud ano, embryo se zničí, pokud je zdravé, zavede se. V rámci PGD se zjistí i pohlaví budoucího dítěte a je to fakt už takové na hraně. Aspoň my to tak s manželem vnímáme… Neodsuzuji to, kdyby nebylo zbytí, tak to i podstoupíme, je fajn, že jsou dnes takové možnosti, ale na druhou stranu jsme byli rádi, že existují i jiné varianty - pro nás schůdnější… :-)

No, možná - když už se tady tak rozepisuji - stojí za zmínku i postoj mého manžela… On chtěl dárce i s ohledem na to, že já jsem byla podle všech vyšetření naprosto zdravá, takže byla možná inseminace v nativu, tj. úplně bez stimulace jakýmikoliv hormony. Kdežto kdybychom šli cestou jeho spermií, tak by bylo nutné IVF a s tím spojený hormonální koktejl.

O dárci vědí moji rodiče a pár hodně blízkých přátel. Nikdy jsme neměli problém o našich peripetiích s početím mluvit, takže spousta lidí kolem nás věděla, co řešíme. Na druhou stranu to samozřejmě nevykládáme každému na potkání… :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí