Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé maminky, zajímá mě, jakou informaci by jste rádi obdrželi před očkováním vašich dětí u PLDD? Bylo něco co jste se u pediatra nedozvěděli a nebo jste musely samy dohledávat? Co by jste si přály aby pediatr sděloval před očkováním? ![]()
Děkuji za každou připomínku k tématu:)
@sestrickaKarolina Mam pusu, takze pokud me neco zajima, tak se zeptam, nestojim o zadme nevyzadane informave, kterymi me akorát nekdo zdrzuje. Ale tedy pokud se zeptam, tak očekávam, ze dostanu odpověď.
Před očkováním očekávám, že se dozvím, jaké očkování to je, jaké můžou být nežádoucí účinky, kdy se můžou objevit (případně co s nimi).
U nepovinného by mě mohla zajímat účinnost (např. 70% ochrana před polovinou v ČR běžných pneumokoků a podobně), abych zvážila, zda to má nebo nemá smysl (vlastně možná i u povinného, abych si udělala obrázek o ochraně)
A aby byl k dispozici příbalový leták, kdybych ho náhodou chtěla vidět (třeba i dopředu formou emailu). Ale spíš na vyžádání - pro ty, kdo ho chtějí.
Já nejsem očkovací prudič, takže doktorku neotravuju zbytečnými rýpavými dotazy.
Ja si vse zjistuju sama predem, abych mela nejakou predstavu, prijde mi to lepsi. Pokud mi neni neco jasne; tak se zeptam, ale proste stejne jak u jinych veci mi prijde lepsi se zajimat proaktivne sama a nespolehat slepe na jine.
@Mar__tanka1983 Vidíš a me treba automaticke podavani tehle informaci obtěžuje, zejmena u druheho ditka nebo druhe ci treti davky toho sameho.
Ale s tou dostupnosti pribalaku souhlas.
Stačí otevřít pusu a zeptat se Dr ne? Ono někdo nechává očkovat dítě, aniž by se předem zeptal jaké to je očkování, na co, jaký může být průběh atd?
nám teda Dr sama vždycky říká o co se jedná, na co se mám kdyžtak připravit apod.
@Kriss Tina Tak vim na jake ockovani jedu a nepotřebuju pred nim prednasku, zejmena pokud na nej jdu ponekolikate.
A když tak nad tím přemýšlím, tak všechny tyhle informace by mohly být k dispozici na webových stránkách doktorky (s ordinační dobou, kontakty a třeba i jinými základními informacemi), jejichž odkaz by každé mamince paní doktorka napsala při první kontrole do zdravotního průkazu.
Očkovací kalendář s odkazy na příbalové letáky, v tabulce nežádoucí účinky (a co s nimi) + ta účinnost.
Práce na hodinu a pokoj od maminek na celý rok
A aspoň nebudou vyhledávat informace kde všude možně a dohledávat i nesmysly.
Hotovo, vyřešeno ![]()
@j.a.n.i1 no to já taky, když dr vidí, že už to stejně očkování absolvuju se třetím dítětem, tak mi taky přednášku nedává
max upozorní že se může stát to a to, ale když sem byla prvně, tak mi to přišlo vhod, takové uklidnění prvorodičky není k zahození ![]()
@Mar__tanka1983 to by jistě nebylo k zahození zvlášť když vidím ty časté a stále se opakující dotazy zde kdy: dítě bylo na očkování je možné že z toho má teplotu? Má boulicku na noze v místě očkování je to normální? Je od očkování více spavy a nechce moc jíst… Ty informace se najít dají ale mám pocit že spousta matek ve chvíli kdy otěhotní někde ztratí mozek a nedokáží použít Google. A kdyby ty informace byly přímo na stránkách dětského lékaře tak by to třeba zvládly…
Mě byly podany při první dávce očkování vždy základní informace typu :co to je jaké jsou pravděpodobné reakce, jaké méně pravděpodobné a kdy je to ještě dobrý a kdy třeba už plašit a volat…při opakovaných dávkách toho samého už pak ne (což mi vyhovuje nemám ráda když někdo opakuje dokola to co už mi jednou řekl, pokud se sama nezeptam protože mi to třeba není jasné)
A taky mi teda před úplně prvním očkováním doktorka ptala jestli budu chtít i nepovinná očkování něco o nich řekla (právě třeba to proti čemu chrání atd řekla i rozdíly mezi očkovacím latkami…) A na základě toho mi pak ke všem těm očkováním která nás čekají dala jeste informační letáčky…i např. k očkování proti HPV které je teda až za hoooodne dlouho
bylo to hodně podrobné a zcela vyčerpávající. Docela mě tim překvapila:-)
Deti jsem mela ockovane v zahranici, ke kazdemu ockovani jsme dostali takovy prehled, kde bylo vyznaceno, o ktere se jedna, jake jsou mozne reakce, ktere jsou „bezne,“ ktere vyjimecne, a co v jejich pripade delat. Sice to asi neni uplne enviromentalni postup
, ale me to prislo fajn, kdo mel zajem si precetl, kdo nemel neprecetl (ale podepisovala jsem, ze jsem obeznamena, takze na vlastni riziko), nikdo netravil cas prednaskou a hlavne jsem to pak mohla zase vytahnout a precist v pripade potreby, protoze kolikrat clovek jde z te ordinace s hlavou jak balon ![]()
@Vladusxx takhle…
Ono právě když otevřeš google a zadáš očkování, tak se dozvíš tolik (i nesmyslů) z tolika stran, že pak je z toho jeden půl blázna…mít tyhle informace na jedné kopě u doktorky, které důvěřuju, by bylo pro mnohé osvobozující ![]()
Naše doktorka třeba něco takového má - i když na „dřevěném internetu“ - na nástěnce v čekárně. Tuhle sem si tam něco vyfotila, pročtu si to, když čekáme na řadu, a vlastně sem neměla už pak moc na co se ptát ![]()