Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý večer,
před pár hodinami sem se dozvěděla, že moje maminka nejela na školení, ale podstoupila operaci dělohy a to přímo vyjmutí.
Pokud někdo máte informace o tomto zákroku sem s něma.
Zajímá mě: doba hojení, následky, bude mít ještě periodu, psychycké následky, komplikace…
Jinak operace se zdařila na jedničku.
Je to hysterektomie. Moje tchýně jí podstoupila před měsícem, kamarádka před 14 dny. Obě jsou v pořádku, ale taky obě byly po přechodu, tak nevím jak moc velký vliv to bude mít na tvoji mámu. Začíná se laparoskopicky, a děloha s čípkem se vytáhne spodem.
Tady http://cs.wikipedia.org/…ysterektomie to máš hezky popsaný.
V nemocnici byly 6 dní (počítáno i se dnem výkonu).
záleží jakým způsobem byla děloha odstraněna…vcelku jsou asi 3 přístupy:
*VHY- tzv. vaginální hysterektomie
*AHY-abdominální hysterektomie
*LAVH-laparoskopicky asistovaná vaginální hysterektomie
Popisy si určitě vygooglíš, rozdíl je v přístupu…volí si operatér, po dohodě s pacientkou.
Pobyt v nemocnici je cca týden po zákroku, pak to hojení si myslím tak cca ten měsíc.
Následky pokud se operace povedla by neměla mít žádné, myšleno fyzické, krom nějaké té jizvičky (u LAVH- jen drobné jako po laparoskopické operaci, po AHY je to delší jizva, která se schová v lemu spodních kalhotek)…důsledky pro intimní život jsou většinou odvezené od toho, zda se nechává/nenechává čípek…ale nevím jestli zrovna tohle s tebou maminka třeba řeší…ono je to i dost o psychice a partnerovi.
Psychické následky dle toho jaký byl důvod pro odstranění dělohy, o čemž nic nepíšeš.
Periodu myšleno jako klasickou MS mít pochopitelně nebude…krvácet není odkud, když děloha přijde pryč. Ale pokud se ptáš na přechod, tak u mladších žen, když není důvod k odstranění, tak se většinou nechávají tzv. adnexa, tedy vaječníky, jakožto hormonálně aktvní tkáň a tím pádem operace nemá vliv na tzv. přechod.
komplikací může mít operace spousty, vycházející z anestezie, přes nehojení rány, trombozu apod…v dnešní době nejsou časté…mamince bych nic nepřivolávala ![]()