Informatika - otázky ze školy :-(

5533
6.4.13 21:40

Informatika - otázky ze školy :-(

Mamči, taťkové - prosím vás, sestra studující střední školu (dálkově), je přes PC absolutní antitalent, mě poprosila, abych jí pomohla vypracovat pár otázek. Myslela jsem, že to v pohodě zvládnu, jenže podle těch zadání se trošku ztrácím :oops: :oops: :oops:
1. Pojem „počítačová síť“ - vysvětlit dvěma větami (to bych zvládla, ale jistota je jistota :lol: )
2. Pojem, který popisuje způsob přenosu dat PC sítí, dále jak rozdělujeme sítě na 2 základní, uvést výhody a nevýhody
3. Rozdělení počítačových sítí podle rozsahu, jak se nazývají jednotlivé skupiny, rozdělení podle typu spojí PC (kabelem, wi-fi) - výhody a nevýhody…

Takhle to dostala zadané, a já prostě ty otázky nějak nechápu :zed:. Jakmile něco napíšu, manžel mi řekne, že tak to být sice může, ale nemusí… Takže jsem v háji, ségře by to přilepšilo ke známce a já se bojím, že to pohnojím :zed:
Učebnici k tomu žádnou nemají, přednáška ještě nebyla, ale už dostala úkol :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11117
6.4.13 21:44

A co takhle vyuzit globalni sit najit si to na internetu? ;)

http://cs.wikipedia.org/…%C3%AD%C5%A5

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elenkazed
6.4.13 21:47

@Ali-Ali Zakladatelka využila komunikační síť a hledá to na internetu :) Přece neni takh hroznej hřích, že to zadala na emimino a né na wiki… :nevim:

@tterka Jinak já neporadím jsem na tohle tupá.. :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
5533
6.4.13 21:53

@Ali-Ali
To je rada nad zlato :lol:
Na netu sedím už od včerejšího večera, ale jak už jsem napsala, tak mě manžel vždycky nahlodá tím, že otázka může být myšlena jinak. Proto se ptám tady, protože vím, že radu většinou dostanu.
Ale děkuji za snahu :kytka:

@elenkazed
Děkuji za zastání :hug: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
6.4.13 22:05

Ahoj, hele já učila před MD informatiku na gymplu, ale za prvý už sem dva roky na rodičáku, za druhý už je moc hodin a pudu akorát tak spát, takže zázraky ode mě fakt nečekej :lol: ale pokusim se…

1.) počítačová sít´ je propojení dvou a více počítačů, kdy jeden z nich plní funkci serveru

2.) no to nevim, ta otázka mi přijde divně položená :think: ale snad jde o vrstvy - Aplikace pošle data. Transportní vrstva balí data do transportních paketů. Mezi dvěma počítači může být několik transportních spojení současně, jedno např. pro virtuální termi­nál a druhé pro elektronickou poštu. Z hlediska transportní vrstvy jsou adresovány jednotlivé aplikace.
Síťová vrstva zabezpečí spojení mezi vzdálenými počítači, takže transportní vrstvě se jeví jakoby žádné modemy, opakovače, mosty či směrovače na cestě nebyly. Transportní vrstva se zcela spoléhá na služ­by nižších vrstev.

Síťová vrstva zabezpečuje přenos dat mezi vzdálenými počítači WAN. Základní jednotkou přenosu je síťový paket, ale taky IP datagram nebo paket. Síťový paket se také skládá ze záhlaví a datového pole. V rozsáhlých sítích (WAN) mezi počítači leží zpravidla jeden nebo více směrovačů (routerů). Směrovač vybalí síťový paket z datového rámce (jed­noho linkového protokolu) a před odesláním do jiné linky jej opět zabalí do jiného datového rámce (obecně jiného linkového protokolu). Z hlediska síťové vrstvy jsou pakety adresovány IP adresou počítače (resp. jeho síťového rozhraní).

3.) podle rozsahu LAN, WAN, PAN, MAN http://www.pcsit.estranky.cz/…y/typy-siti/

mno asi tak, kdyžtak zkus trochu zagooglit, určitě ještě něco najdeš, přeju at´ se ségře zadaří :palec:

p. s. a manžela neposlouchej oni ty chlapi vždycky rádi rejpaj :mrgreen:

Příspěvek upraven 06.04.13 v 22:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
6.4.13 22:06

@tterka vis, @Ali-Ali ti poslala krasny vycerpavajici odkaz. Prece to, ze neco vypracujete, i kdyz si nebudete jisti, bude dukazem, ze jste neobslehli kde co a poctive to vypracovavali.
Nicmene:
1. Prvni dve vety odkazu.
2. Pocitacova sit.
Ten zbytek opet z odkazu.
Pomohlo nebo to chces jeste vic priblizit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.4.13 22:10

1. Počítačová síť je vzájemné propojení počítačů a dalších zařízení. Slouží k přenosu dat - obrázků, hudby (a zvuku obecně, např. VoIP), webových stránek…

2. To „Pojem, který popisuje způsob přenosu dat PC sítí“ nechápu. Jak pojem? Napadá mě tak „protokol“. Ty mohou být např http, ftp…
Sítě můžeme rozdělovat na P2P (peer-to-peer) a klient-server.
Výhody prvního: veškerá zátěž je rozložena mezi uživatele, vhodné pro velké objemy dat. Nevýhoda: když se nenajde nikdo, kdo daný soubor dále sdílí, tak nikdo další už nemá šanci ho získat.
Typickým příkladem je síť BitTorrent

Výhody druhého: soubor je dostupný, dokud není ze serveru smazán.
Nevýhody: velká zátěž na server, který se může přetížit v případě velkého množství přístupů
Je to klasické prohlížení webu (kdy vy, klient, stahujete data od jednoho serveru, např. google. com).

3. Jak napsala Ali-Ali, najdete zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/Počítačová_síť#D.C4.9Blen.C3.AD_s.C3.ADt.C3.AD_podle_jejich_rozlehlosti (bohužel nejde vložit jako odkaz i s tou záložkou)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
6.4.13 22:13

Ju, a ja jsem c.2 blbe cetla, pardooon :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
6.4.13 22:20

2. Logická topologie sítě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.4.13 22:22

Nevím, jak moc odborně to potřebuješ. Odpovědi se liší dle stupně vzdělání, základní škola, střední škola a vysoká škola. Základní to asi nebude. Jsem učitelka základní školy. Takže mé odovědi by mohli být dost primitivní, kdybych to psala vlastními slovy.
Takže jse si vzala na pomoc chytrou knihu. Velký počítačový slovník, Josef Nádběla.

Počítačová síť
Vzájemná propojená soustava autonomních počítačů, které jsou schopny vymněňovat si mezi sebou data v obou směrech a nejsou ve vztahu nadřízenosti nebo podřízenosti.

Jiným slovem počítačová síť = network
Taky se to dá říct jinak co je to počítačová síť. Skupina počítačů (dva a více) navzájem propojených přes komunikační (síťové) adaptéry a komunikační linky, která si může mezi sebou vymněňovat data.

Dva základní typy síťí: LAN a WAN. Nejrozsáhlejší sítí WAN je síť s názvem Internet

WAN - Wide Area Network. Propojení místně oddělených a vzdálených počítačů. K propojení sítě WAN se používají telefonní vedení, ISDN, nebo speciální datová vedení.

LAN - Local Area Network, lokální počítačová síť. Je například vrámci podniku, školy, úřadu, ve kterém jsou propojeny skupiny počítačů, tiskáren a jiných zařízení. Výhodou je úspora zdrojů - pro více počítačů postačuje jedna tiskárna nebo jeden skener. Výmněna dat probíhá mnohem jednodušeji a více pracovníků může pracovat na jednom projektu se společnými daty.

Nevím, jestli ti to tak stačí, nebo je to moc složité, nebo naopak moc primitivní. Musím běžet, tak víc možná příště.

• Citovat
  • Upravit
5502
6.4.13 22:25

Bohužel víc než co bylo napsáno neporadím a jestli manžel prudí, tak ať ti to opraví, ne? :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
6.4.13 22:43

Hele, a spolužáci by jí nehelfli? Nebo aspoň nenavedli? Přinejmenším budou vědět, odkud odpovědi čerpat (čímž se vyjasní, jak moc odborné to má být).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí