Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, vzhledem k tomu, že mám 2 malé děti, které jsou poslední rok neustále nemocné, koupili jsme si domů inhalátor.
Obě jsou zatím ale moc malé a masku si na obličeji nenechají, takže inhalátor na ně pouštím přes takový ten náustek, „fouká“ jim na obličej a oni ten vzduch dýchají.
Máte někdo zkušenosti s tím, že i toto inhalování „na dálku“ mělo pozitivní účinek nebo se jedná o ztrátu času? Případně dokáže odpovědět někdo s odbornými znalostmi?
Děkuji.
Jinak inhalátor jsme si pořídili především kvůli prevenci běžných viróz (rýma, kašel). Starší má bohužel sklony k laryngitidě a málo kdy u nás proběhne běžné nachlazení bez toho, aby skončilo laryngitidou.
Inhalujeme vincentku. Tak snad nám to jako prevence pomůže.
@Pdoctor syn takhle inhaloval v nemocnici třeba v noci, když spal
Sestřička mu nastavila tu hadici k obličeji.
Dělala jsem to tak i doma
Ale jinak on trpěl na laryngitidy od mimina, takže poprvé inhalace ve 3 měsících, takže pro něj to bylo normální.
Někdy masku a někdy si dal tu "fajfku " do pusy
Mame doma zvlhcovac a kdyz se na max, clovek fakt tu paru dycha.
Pouzivam pri zachvatech kasle v noci.
Otevrit okno, zvlhcovac, a zazracna je nakrajena cibule u postele, to delam u kazdeho kasle a rymy, dychat ty silice moc pomaha.
Jak malé děti? My teda používáme náustek místo masky. Holkam jsem už jako miminkům foukala Vincentku přimo k pusince a nosánku, co povyrostly (cca od dvou let), bavilo je si s tim manipulovat samotný. Dávaly si náustek do pusy a měly radost, že jim to „kouří“
Ta mladší by mi u toho takhle vydržela sedět klidně hodinu
Vždycky jsem jen místo 10i minut nechala inhalovat 15-20,protože tak tu polovinu času proinhalovaly pánu bohu do oken, ale účel to splnilo.
Super, dekuju vam za odpovedi a zkusenosti ![]()
zda se vam, ze pravidelne inhalovani melo nejaky pozitivni ucinek nebo jde spis o placebo?
zapnout inhalator jako prevenci jednou denne mi nic neudela, ale jestli se k pozitivnim vysledkum nemam az moc upinat.. ![]()
Jinak na toto tema uz jsem samozrejme nasla plno doskuzi a rad, ale treba ma nekdo nejaka nova doporuceni nebo zkusenosti od lekaru :-)
Jsme zrovna v ozdravovně a toto inhalování má dcera 3× denně na 5 minut.
@Pdoctor a proč nelze inhalovat malé dítě? My používáme inhalátor už od několikaměsičních miminek a dalo se
. Dají se koupit různý masky, pro nejmenší miminečko se mi nejvíc osvědčila s takovým nafouknutým jakoby balónkem po obvodu, je to měkký, hezky to sedí. Je to taky na gumičku - nemá to jak nedržet
.
U nás myslím pomáhalo. Np. pro miminko jsme taky dostali pár krát léky k inhalaci, když starší něco přinesl ze školky a chytl něco ošklivějšího, to pak bylo doslova po 2 inhalacích skoro úplně pryč. Miminko sice někdy protestovalo, ale ne tak, že by nešlo zabavit a starší tak od 2 let už uměl u toho hezky sám sedět.
Dávala jsem tak 2× denně 10 minut.
@Pdoctor píše:
A dle vasich zkusenosti, jak dlouho doporucujete inhalovat?
15 min
Pomůže jim to taky. V nemocnici to casto pouští z takové trubičky do postýlky a pomáhá to. Jen to dát co nejblíž.
Dále doporučuji otužovat(moje děti mají stále jen kraťasy a tričko, ač venku lidé začínají nosit bundy) a naučit se průduškovou masáž. Ta už nás několikrát zachránila.