Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, přečetla jsem si negativní zkušenost ohledně injekce imunoglobulinu. Kdy holčina dostala injekci a miminko bylo za pár dní bez pohybů a zemřelo. Nevím, zda to byla náhoda, nebo příčina. Od té doby nad tím přemýšlím. Jsem Rh -, manžel je také negativní. I tak mi chce dr dát injekci, jelikož to nemám podložené, nemohu najít papíry s jeho výsledky z krve 🙏 ani ho neposlala na krev. Četla jsem, že při prvním těhotenství se to dávalo až po porodu.
Na injekci mám jít 16.1. a ještě předtím jdu na těhotenskou cukrovku. Z toho mám ještě větší větry, aby to nebyl záhul, když mám obojí v jeden den. Myslíte, že mám injekci odmítnout? Vůbec si nevím rady 🙏
@Pap949 šílíš? Tu injekci dostává každá těhotná s Rh- a děti se rodí zdravé. Jenže ty miliony matek to jaksi nesdílí, protože není důvod, že. Já mám dvě děti, injekci jsem dostala u obou v těhotenství i po porodu a nic se nestalo. Třeba mého doktora Rh Faktor manžela vůbec nezajímal, protože otec je prý vždy nejistý a lékaři jdou na jistotu.
A test na cukrovku je sice hnus, protože ten sajrajt se nedá pít, ale miminku rozhodně neubližuje
Ano, docela šílím a nejsem jediná 😀 😀 co tak čtu diskuze, tak hodně ženských psalo, že při prvním těhotenství by na injekci nešlo v těhotenství, ale až po porodu. S injekcí nemám žádný problém. Jen váhám nad tím, že to bude v těhotenství, a že ještě ten den jdu i na cukrovku… nevím, jestli to nebude velká zátěž na tělo. Otec nejistý?
To někdy někomu řekl doktor jo. To bych přešla jinam teda.
@Pap949 píše:
Ano, docela šílím a nejsem jediná 😀 😀 co tak čtu diskuze, tak hodně ženských psalo, že při prvním těhotenství by na injekci nešlo v těhotenství, ale až po porodu. S injekcí nemám žádný problém. Jen váhám nad tím, že to bude v těhotenství, a že ještě ten den jdu i na cukrovku… nevím, jestli to nebude velká zátěž na tělo. Otec nejistý?![]()
To někdy někomu řekl doktor jo. To bych přešla jinam teda.
Víš proč se ten imunoglobulin dává a jak funguje? Pokud ne,.najdi si to.anbo se zeptej svého lékaře.
@Jahru pokud vím dobře, řeší se to, kdyby byl chlap s krví neznámou nebo Rh pozitivní. Manžel má negativní, tudíž dítě nemůže mít krev pozitivní ne.
@Pap949 píše:
@Jahru pokud vím dobře, řeší se to, kdyby byl chlap s krví neznámou nebo Rh pozitivní. Manžel má negativní, tudíž dítě nemůže mít krev pozitivní ne.
Pokud se ztratili výsledky jeho krve, tak ať sinecga udělat nové ne? Výsledky máš skoro hned. A jinak já jsem rh-, manžel + a žádnou injekci jsem v teho tenstvi nedostala. Až po porodu. A to v obou dvou těhotenstvích.
Ztratila jsem je já 🫣 máme strašně papíru i ohledně ivf, takže je nemohu nikde najít. Už tenkrát jsme byli jako samoplátci. Jinak by šel na krev hned, ale zrovna je po plastice kolene a do konce ledna nemůže chodit
taky mi sestřička řekla, že se dřív píchala po porodu, a že jí teď píchají oni v tom těhotenství. Neptala se, co chci spíš. Pak mi doktorka dala termín cukrovky a mám to v jeden den, proto jsem začala řešit, jestli jít na obojí v jeden den. Nebo tu injekci odmítnout a nechat si ji tedy preventivně píchnout až po porodu.
Já jsem A-, manžel neví. A dostala jsem injekci pouze po porodu (a po revizi) u minulého gynekologa… teď jsem těhotná znovu, chodím na gyndu jinam a nikdo mi o preventivní injekci nic neříkal, ale já bych si ji nechala dát zase asi až po porodu.. nebo proč se vlastně dává v těhotenství? ![]()
@Brbra taky jsem se rozhodla, že si ji nechám dát až po porodu, pokud teda nějakou záhadou by byl malej Rh +, když může být otec nejistý
![]()
Jinak se to dává preventivně. Přitom se hodně píše, že v prvním těhotenství riziko je až po porodu, kdyby bylo miminko Rh +
Hlavně se berou protilátky, které jsem měla v 11tt negativní, pokud budou i teď negativní, tak mi taky přijde nesmysl, abych na u injekci šla ![]()
A pokud jsi dostala injekci po porodu, tak je manžel Rh + a miminko má Rh + po něm. Bere se krev miminka hned po porodu a když ženská je Rh - a miminko bude +, dostane injekci. Když je taky -, nic se nedává ![]()
A po revizi se snad dává automaticky, kdyby náhodou.
@Pap949 Já vlastně píšu nesmysly, syn je minus po mně a po porodu jsem ji nedostala, ale vím že jsem se na to ptala.. ale dostala jsem ji právě po té revizi, kdy se nevědělo, co za Rh měl plod… já už si to vůbec nepamatuju, koukám
Po porodu jsem dostala spoustu jiných injekcí, tuhle ne vlastně.
To jsou věci, ale kdyby mi to gynekolozka chtěla nechat dát uz teď tak asi odmítnu a uvidíme po porodu
Protože jak píšeš o protilátkách v 11 tt tak o tom mi neříkala nic, zkusím zjistit v průkazce ![]()
Já jsem 0 negativní a partner B pozitivní. U obou těhotenství jsem injekci dostala v těhotenství a hnedka po porodu. Mimochodem, injakci jsem u druhého těhotenství dostala taky v ten den, kdy jsem byla na cukrovce.
Byl to pro mě den, jako každý jiný, spíš jsem se bála, aby ta cukrovka dopadla dobře. Za mě to takovej kekel není, vypila jsem to v pohodě najednou jak u první dcery, tak u druhé. Je pravda, že některým až natahovalo a záviděli, jak já to do sebe klopila. Je to prostě moc sladké, což jsem vydržela, jinak mě to prostě připomíná nějaký čaj s 20 lžičkama cukru
Já nesladím vůbec a dala jsem to na pohodu, horší je, když má žena v těhu sama o sobě žaludek na vodě a do toho tohle hrozně sladký pití.
@Brbra jo takhle 😌
No nechám to taky až po porodu, pokud to teda bude třeba.
Anonymní - jasně, u tebe tomu rozumím, když je partner pozitivní, to bych neměla námitky 😌
Z toho testu na cukrovku mám respekt 😀 já vstanu a musím si do 15 minut dát snídani, jinak se mi motá hlava a chce se mi zvracet. Navíc obecně nemám ráda sladký, kor ráno. Vždy si dávám slanou snídani. Ale dali to jiné, musím taky 🤣 🙏