Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, jak už to bývá jsem asi hysterická nastávající matka. Všechny ultrazvuky mám v pořádku až na dnešní a to se týká placenty. Mám lékaře, který není moc komunikativní. Prakticky mi oznámil, že mám placentu nízko dole. Když jsem se zeptala, co to pro mě znamená, jen mi stručně oznámil, že v mém případě by byl přirozený porod nemožný.
Do průkazky mi napsal, že placenta naléhá na VB a že se uvidíme za tři týdny.
Přečetla jsem na toto téma strašně moc článků a jenom jsem se vyděsila ![]()
Strašně se bojím, abych vůbec donosila. Četla jsem o krvácení a dalších věcech.
Je nějaká šance, že se placenta ještě zvedne nahoru? Nedal mi ani žádná omezení, doporučení prostě jen že se uvidíme za tři týdny…
Jak jste to měly vy?
Děkuji za každou reakci…
Ahoj, mě se placenta začala zvedat až po 30tém týdnu, ale už nevím, co přesně jsem tam měla napsané. Doktor mě jenom poučil ať se šetřím a nezvedám starší děti, že by to mohlo krvácet a že se uvidí, že momentálně to na přirozený porod nevypadá a směřoval mě k císařskému řezu. No se dvěmi dětmi doma se šetřit úplně nedalo a zvedání jsem se taky neubránila, ani nošení
. Nakonec jsem prťouse porodila přirozeně
.
@Marki24 děkuju za odpověď
budu doufat, že žádné krvácení nenastane a že se ještě zvedne nahoru
Nerada bych, abych musela na císař třeba ve 30 týdnu nebo dřív ![]()
Mě právě lékař neoznámil nic. Že bych se měla vyhýbat sexu, nebo se šetřit…
Akorát z toho nemůžu spát ![]()
Klid
určitě žádný sex a zvedání těžkých věcí. Pokud se ti udělá divně nebo slabo tak pelášit do nemocnice. Víc ti o své zkušenosti psát nebudu. Buď v klidu, co se má stát se stane, mysli na to že to bude dobré ![]()
@Milu86 zkouším to ale moc mi to teda nejde. Je teda fakt, že od 20 týdne mám bolesti v tříslech a to takové, že nemůžu dát ani nohy od sebe. Nevím, jestli to má spojitost s placentou nebo je to normální v těhotenství
jsem těhotná po třetí a neměla jsem to ani s jedním. Trošku mě zarazilo, že mi pan doktor neřekl víc informací k tomu, třeba právě že žádný sex, tahání těžkých věci atd…člověk aby si to dohledával všechno sám
nebo mě možná nechtěl vyděsit…je vůbec reálné, kdyby se něco pos…že prcek v tomhle týdnu přežije? ![]()
@Mysis ty třísla s tím nesouvisí, možná jak se zvětšuje bříško, když jsi potřetí těhotná, tak už je určitě velké, vazy jsou povolené. Zkus nějaký podpurný pás. 26tt už je reálné že miminko přežije
@Mysis píše:
@Milu86 zkouším to ale moc mi to teda nejde. Je teda fakt, že od 20 týdne mám bolesti v tříslech a to takové, že nemůžu dát ani nohy od sebe. Nevím, jestli to má spojitost s placentou nebo je to normální v těhotenstvíjsem těhotná po třetí a neměla jsem to ani s jedním. Trošku mě zarazilo, že mi pan doktor neřekl víc informací k tomu, třeba právě že žádný sex, tahání těžkých věci atd…člověk aby si to dohledával všechno sám
nebo mě možná nechtěl vyděsit…je vůbec reálné, kdyby se něco pos…že prcek v tomhle týdnu přežije?
Reálné to určitě je, ale u tebe to určitě není na pořadu dne. Mně už se placenta odlučovala, měla jsem k tomu preeklampsii, dostali jsme se jako 2v1 na specializované pracoviště, 27. týden. A syn v březnu bude mít čtrnáct a chodí do tercie. Hlavně se šetři.
Držím palce.
@Sylvania 333 ty jo, to jsou teda věci. Ale dobře to dopadlo
děkuju za odpověď ![]()
Mě ve 22tt jen na 2. screeningu sdělili, že ji mám nízko, ale vše v pořádku.
Ve 24tt jsem začala celkem hodně krvácet. Měla jsem pod sebou regulérně kaluž krve.
Byla jsem týden hospitalizovaná s tím, že mám náběh na odlučování placenty a mám ji hodně nízko - přes porodní cesty.
Měla jsem zákaz téměř všeho, takže až do 32tt jsem jen ležela. V té době jsem měla další kontrolu a světe div se, placenta sice nad brankou, ale už byla dostatečně vysoko.
Ve 36tt už tak vysoko, že jsem dostala zelenou na přirozený porod.
Ta placenta se v posledním trimestru zvedne hodně, takže nevěs hlavu.
Jen doporučím klidovej režim. Nic netahat, žádný sex, teplé koupele. Já měla povolenou jen pozvolnou chůzi po bytě, jinak nic.
@Markéta188 já jdu na kontrolu za tři týdny, tak uvidím, co mi řekne
O žádném opatření mi vůbec nic neřekl, jen mi oznámil, že přirozený porod by nebyl možný. Zatím nemám ani náznak špinění, vůbec nic.
@Mysis chce to opravdu klid, není to sranda, takže se šetři do příští kontroly a uvidíš, co ti řekne doktor/ka. Může se ještě vytáhnout ale nemusí.
Ahoj Mysis, mi zjistili placentu z přední na zadní stranu na screeningu ve 20tt. Nejdřív řekla, že se to může zvednout, pak ale mluvila o šanci 5%
Mám zakázáno: cokoli zvedat, dlouhé procházky a náročné aktivity, sex…Dnes jsem byla 23+4 na ko u své gyn, mimi ukázkové, otočené hlavou dolů, vyšetření placenty vaginálně prý udělá za 5 týdnů, teď prý je ještě příliš brzo na to, aby se něco změnilo…Tak dodržuju zákazy a doufám, že mimi se bude činit a placentu si vytáhne ![]()
@Mateřídouška 7 ach jo
to jsou teda vyhlídky, viď? Ty už máš miminko hlavičkou dolů? To ten můj právě leží ještě napříč…sranda by byla, kdyby se mi placenta zvedla ale mimco se neotocilo..tak ti držím palce, snad se posune…