Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Podle dostupných zdrojů je insolvenčně nezabavitelný, nemůže se počítat jako příjem.
Ale konkrétní zkušenost nemám.
Měla by Ti zůstat nezabavitelná částka na Tebe a dítě plus příspěvek na bydlení a dávky hmotné nouze, pokud bereš.
Přesný způsob splácení stanoví soud a správce. Je jich víc a chystá se další zmírnění insolvenčního zákona. Lidi, kteří se oddlužovali třeba před 5 a více lety, měli ty podmínky tvrdší. Nepředjímej a počkej na rozhodnutí soudu. Hůř než teď být nemůže.
@1Pears1 no mě jde vlastně o to abych měla jak platit nájem..jestli mi seberou výplatu celou to mi už v tuto chvíli jedno..ale z příspěvků vždy platím nájem a z ostatních peněz žijeme..ale děkuji.. určitě počkám na rozhodnutí soudu..mám dluh cca 120 000, tak snad to stihnu do těch 5 let splatit..
Brát si insolvenci kvůli 120 tisícům??! Udělej to jinak nech si poradit v nějaké solidní poradne. Ja to nikdy neřešila, treba někdo poradi. Tohle je dost malý dluh, pokud jsi nezapomněla nulu, určitě se to dá řešit jinak než zlikvidovanim své historie na 5 let od splacení.
Ano, taky mě to napadlo, že je to fakt malý dluh. Proboha lidi v ins. je mají mnohonásobně větší.
Byla jsi v dluhové poradně? Umí napadnout smlouvy pro neplatnost. Hodně lichvářských úvěrů je proti zákonu o ochraně spotřebitele. Nedostatečně si ověřují příjmy a celkovou bonitu klienta. Půjčují ve chvíli, kdy už je klient předlužený. Navíc úroky jsou nemorální. Jejich právníci to napadnou. Většina společností je najednou pod hrozbou finančního arbitra a soudu domluvit se, radikálně snížit úroky a z revolvingových u úvěrů jsou najednou splátkové. Splácí se v horizontu několika let. Právníci vyjednávají nastavení splátek i s ohledem na životní minimum apod.
Tyto nadace napřed pracují zadarmo pro klienta, odměna se potom platí z peněz, které se podaří získat zpět nebo z platu, až je klient schopen.
Úvěrovou historii to poškodí taky, protože záznamu v NRKI a Solusu má takový klient taky. Nikdo solidní mu dlouho nepůjčí. Ale nemá to tak dalekosáhlý dopad jako insolvence, kdy klient nedostane dalších 3-5let ani lepší tarif na telefon. Kdy všechny odměny, prémie a peníze navíc jdou insolvenčnímu správci. Ten se tak dozví i o případném dědictví nebo výhře. U oddlužení bez insolvence peníze navíc zůstávají.
Zakladatelka s tím teď už nic neudělá. Ale z tak malého dluhu ji mohl „vysekat“ Člověk v tísni, nadace proti dluhové pasti apod.
@K. Rocánková Tohle mi bohužel nikdo neřekl a byla jsem na neziskovkach, charitách a právě poradili jen z oddluznenim a ano mám dluh jen 120tisic podle výpisu z exekuci, ale než to všechno podepisu, tak se ještě někde zkusím poradit jestli to nejde jinak…Ja vám děkuji za radu
@K. Rocánková píše: Více
No, já bych řekla, že pro některé lidi je naopak nemožnost vzít si t let půjčku velkým bonusem. A pochybuju, že někdo, kdo bere 13 tis na bydlení je schopen splatit normálně jakýkoliv dluh.
@j.a.n.i1 chapu co myslis a i me se nelibi, ze nekdo dostava ze staniho 13tis prispevek na bydleni. To snad neni ani prispevek ale placeni celeho najmu ne? Ale tady slecna se svoje dluhy snazi resit, coz se mi libi, ale myslim ze dost nestastne. Verim ze nekdo udela proste spatna rozhodnuti a pak uz se to veze. Ale myslim ze hlavni vinu na tom ma fakt, ze livhva je zde v podstate legalni a stat ji podporuje. Pujcis si 50 tisic a vratis 120. Pak ruzna penale atd… a tady je videt ze kdyz se to nekdo snazi resit. Ma problem najit pomoc, pripadne mu nekdo poradi insolvenco na 120 tis. No nefunguje to.
Dobrý večer mám takový dotaz..jestli tu je někdo kdo mi poradí prosím?? Chci se zeptat zda se Příspěvek na bydlení počítá jako příjem v insolvenci.. jelikož jsem sama ze synem..mám brigádu kde si vydělám max do 10 000,–..mám darovací smlouvu na 2500.. platím nájem celkem 17000 Kč.. Jak se mi bude počítat splátka te insolvence?..bojím se že na tom budu ještě hůř než jsem teď..lidi který znám a mají insolvenci mě docela dost straší s tím, že mi správce sebere všechno a pošle jen pár tisíc a že je prý vůbec nezajímá kolik ty lidi platí nájem
vím.. přiznávám byla jsem hloupá a nadělala si dluhy, ale snažím se to splácet.. jen bych potřebovala vědět kolik mi seberou.. protože se jim nemůžu dovolat a za týden mi končí přihlašování pohledávek..jinak příspěvek na bydlení mám 13 000