Insolvence - jsem v koncích

72725
5.6.14 09:34

Insolvence - jsem v koncích

Prosím někoho, kdo odborně poradí.
Ex je v insolvenci, insolvence vyvěšena. Soud v pohodě zveřejnil všechny listiny a to vč. toho, že se všude objevuje jméno nezl (tedy mého syna). U různých xindlů se hledí na to, aby bylo jméno začerněno, tady je na prvních dvou stránkách a na zbytku normálně figuruje. Prostě mazec. Neberou telefony, na mail nereagují, doporuč. dopis taktéž. Vše se jen objevilo jako připojení se k insolvenci - nascanované, přidané k návrhům. Jak dosáhnout toho, ať jméno kluka zmizí :think:
Další věc - nikdo mi není schopný odpovědět, zda se já, jakožto zákonný zástupce, mám též přihlásit i insolvenci coby věřitel (kvůli výživnému), nebo u mě vyjímka a nemusím :think: Prosím jen Ti, co opravdu vědi. Nastudováno o tom mám dost, ale pro tentokrát v praxi zklamalo vše, o čem jsem věděla, že má pomoct :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7731
5.6.14 09:40

Vím jen co se týká toho výživného pokud se dobrovolně vzdáš 75% dlužného výživného tak se tam přihlásit můžeš. Pokud se jedná jen o běžné výživné tak se nehlásíš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
5.6.14 09:53

A objevuje se tam jen jméno, nebo i další údaje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4047
5.6.14 10:05

@martina.se Marti, s tím jménem asi nic moc neuděláš, ono se třeba u toho dlužníka zveřejňuje i rodné číslo a to mi taky připadne jako nevhodné a co se týče toho, za jsi věřitel nevím, ale pokud by jsi chtěla můžu Ti dát telefonní číslo na velmi dobrého právníka, který je zároveň i insolvenčním správce a řeší osobní bankroty, možná by Ti v tom mohl poradit a případně i zprocesovat nějakou žádost o výmaz jména syna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24379
5.6.14 10:41

@martina.se ahoj,ja vubec netusim, ale drzim ti palce :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
5.6.14 11:00

@martina.se Obrátila bych se na občanskou poradnu, mají tam na to právníky a je to zdarma; některé radí i po telefonu. http://www.obcanskeporadny.cz/…iew,poradny/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
5.6.14 11:01
@Bábrdl píše:
A objevuje se tam jen jméno, nebo i další údaje?

jen tam komplet jméno, datum narození. U nezletilců se to ale objevit nemá. někde to začernili, ale ve spoustě dokumentů to nechali - např svěření do péče a pod :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
5.6.14 11:02
@J3nie píše:
@martina.se Marti, s tím jménem asi nic moc neuděláš, ono se třeba u toho dlužníka zveřejňuje i rodné číslo a to mi taky připadne jako nevhodné a co se týče toho, za jsi věřitel nevím, ale pokud by jsi chtěla můžu Ti dát telefonní číslo na velmi dobrého právníka, který je zároveň i insolvenčním správce a řeší osobní bankroty, možná by Ti v tom mohl poradit a případně i zprocesovat nějakou žádost o výmaz jména syna.
že tam jsem já mi nevadí, ale ze zákona nemá být zveřejňováno nikde jméno nezletilého. A právě netuším, jak se bránit. Už jsem tam psala mail, dopis, volala, nic se neděje. Zase podávat trestní oznámení na soud je celkem blbý :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
5.6.14 11:03

@Slečna Ferka díky, brknu tam. jsem zajela na soud, jejich jediná odpověď - mám čekat. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1986
5.6.14 19:13

Když s nápravou nepomůže insolvenční správce, ani soud, je ještě možnost obrátit se s písemnou stížností na Úřad pro ochranu osobních údajů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19793
6.6.14 08:55
@martina.se píše:
Prosím někoho, kdo odborně poradí.
Ex je v insolvenci, insolvence vyvěšena. Soud v pohodě zveřejnil všechny listiny a to vč. toho, že se všude objevuje jméno nezl (tedy mého syna). U různých xindlů se hledí na to, aby bylo jméno začerněno, tady je na prvních dvou stránkách a na zbytku normálně figuruje. Prostě mazec. Neberou telefony, na mail nereagují, doporuč. dopis taktéž. Vše se jen objevilo jako připojení se k insolvenci - nascanované, přidané k návrhům. Jak dosáhnout toho, ať jméno kluka zmizí :think:
Další věc - nikdo mi není schopný odpovědět, zda se já, jakožto zákonný zástupce, mám též přihlásit i insolvenci coby věřitel (kvůli výživnému), nebo u mě vyjímka a nemusím :think: Prosím jen Ti, co opravdu vědi. Nastudováno o tom mám dost, ale pro tentokrát v praxi zklamalo vše, o čem jsem věděla, že má pomoct :think:

Takhle: Tvůj syn je věřitel, ne dlužník, a má tedy právo na to, aby jeho osobní údaje byly chráněny. Je tedy nutné to uvést v přihlášce, ale jak je to u už vyvěšených dokumentů, to nevím (jestli je to vůbec technicky možné).

Zkusilas to řešit přes OSPOD?

Úřad pro ochranu osobních údajů - ještě jsem neslyšel, že by úřad napravoval chyby soudu. Spíš naopak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
6.6.14 09:29
@eumedon píše:
Takhle: Tvůj syn je věřitel, ne dlužník, a má tedy právo na to, aby jeho osobní údaje byly chráněny. Je tedy nutné to uvést v přihlášce, ale jak je to u už vyvěšených dokumentů, to nevím (jestli je to vůbec technicky možné).

Zkusilas to řešit přes OSPOD?

Úřad pro ochranu osobních údajů - ještě jsem neslyšel, že by úřad napravoval chyby soudu. Spíš naopak.

přes ospod jsem to neřešila. Jako naštvalo mi to - kluk je věřitel, ale mam tam být uvedena já, jakožto zákonný zástupce. A kulový prostě… Oni to jako chybu nevidí :zed: :pocitac: jde o princip..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1986
6.6.14 09:42
@eumedon píše:Úřad pro ochranu osobních údajů - ještě jsem neslyšel, že by úřad napravoval chyby soudu. Spíš naopak.

Úřad pro ochranu osobních údajů „nenapravuje“ chyby soudu, ale na základě podnětu zahájí šetření. Pokud zjistí pochybení, tj. rozpor se zákonem, vyzve subjekt k nápravě, pokud je vše OK, oznámí to stěžovatelce - pak alespoň bude vědět, že nemá cenu opakovaně v této záležitosti kontaktovat insolvenčního správce nebo soud. Pak už by nezbývalo než se obrátit na veřejného ochránce práv, který by mohl iniciovat legislativní změnu (samozřejmě pokud bude toho názoru, že je nutná).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19793
6.6.14 10:04

@Rolin OK, chyba to v každém případě je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19793
6.6.14 14:22

@martina.se Takže zakladatelko, v insolvenčním zákoně jsem našel toto:

§ 422
(1) Na žádost fyzické osoby, která učinila příslušné podání, může insolvenční soud rozhodnout, že některé z osobních údajů této fyzické osoby, obsažené v podání, nebudou v insolvenčním rejstříku veřejně přístupné. Takovou žádost lze podat kdykoliv v průběhu insolvenčního řízení. Jméno a příjmení takové fyzické osoby insolvenční soud v insolvenčním rejstříku zveřejní vždy.

(2) Nejde-li o fyzickou osobu, která učinila podání, zveřejní se u takové fyzické osoby v insolvenčním rejstříku jen její jméno a příjmení.

Takže - jméno a příjmení bohužel vždy, a není tam nic o tom, že by nezletilé děti měly výjimku. Pokud podáváš podání ty, můžeš nanejvýš požadovat začernění ostatních osobních údajů (svých a radši i nezletilých dětí, které zastupuješ). Podává-li podání někdo jiný, začerní u fyzických osob soud ze zákona osobní údaje všech osob, kromě podavatele, až na jméno a příjmení.

Je to podle zákona. Je možné diskutovat o tom, zda je dobrý nebo špatný, ale to, že je kluk věřitelem, mu na cti neubírá. Na rozdíl od toho, kdyby byl delikventem. Proto asi se nezveřejňují např. plná jména mladistvých obviněných (a možná ani odsouzených).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel