Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Zdravím,
Půjdu podávat návrh na insolvenci přes právníka. Mám takovou otázku: Vy, kdo jste již v insolvenci nebo jste ji řešili, podala na vás obratem po zadání návrhu na insolvenci nějaká společnost trestní oznámení z podezření úvěrového podvodu? Věc se má tak.. mám vícero společností, některé jsou pár měsíců staré, některé i dva roky. Snažila jsem se věci řešit na hraně a občas mi prostě další půjčka pomohla. Teď to chci řešit insolvencí a mít klid a čistý start, ale čím víc se to blíží k podání na soud, tím víc vidím všude příspěvky jak první co bylo po zadání insolvence se seběhli agresivní společnosti a dávali trestní oznámení úvěrového podvodu.
Všude jsem zadávala správné údaje při žádostech o půjčku a to, že mi ji dali je už snad pak jejich chyba že se ani nepodívali do registrů na moji bonitu ne? Navíc pokud vím, tak do insolvence se hlásí snad jenom takový lidé, co jsou předlužení s tím že už od začátku věděli že to nikdy nezaplatí, tak to by se snad muselo jednat o úvěrový podvod skoro o 99% lidí ne? Máte někdo takové zkušenosti, nebo to probíhalo v klidu a všichni se jen přihlásili během 2 měsíční doby a byl klid? Taky mi chodí e-maily a výhrůzné smsky s tím že to podají jako úvěrový podvod, ale to samozřejmě ještě ani neví že to půjde k insolvenci. Na radu právníka s němi již nekomunikuji, protože by prej dělali akorát větší nátlak a snažili se dostat své peníze zpět mimo insolvenční řízení, což je samozřejmě trestné.
Děkuji všem co se zapojí do diskuze a pomohou mi nějak v téhle situaci. Každý je nějaký, jeden člověk má správný život plný finančního růstu, druhý si to nepohlídá, takže prosím zdržet se komentářů typu můžeš si za to sama děkuji ![]()
@alzbeta1557 píše:
Zdravím,Půjdu podávat návrh na insolvenci přes právníka. Mám takovou otázku: Vy, kdo jste již v insolvenci nebo jste ji řešili, podala na vás obratem po zadání návrhu na insolvenci nějaká společnost trestní oznámení z podezření úvěrového podvodu? Věc se má tak.. mám vícero společností, některé jsou pár měsíců staré, některé i dva roky. Snažila jsem se věci řešit na hraně a občas mi prostě další půjčka pomohla. Teď to chci řešit insolvencí a mít klid a čistý start, ale čím víc se to blíží k podání na soud, tím víc vidím všude příspěvky jak první co bylo po zadání insolvence se seběhli agresivní společnosti a dávali trestní oznámení úvěrového podvodu.
Všude jsem zadávala správné údaje při žádostech o půjčku a to, že mi ji dali je už snad pak jejich chyba že se ani nepodívali do registrů na moji bonitu ne? Navíc pokud vím, tak do insolvence se hlásí snad jenom takový lidé, co jsou předlužení s tím že už od začátku věděli že to nikdy nezaplatí, tak to by se snad muselo jednat o úvěrový podvod skoro o 99% lidí ne? Máte někdo takové zkušenosti, nebo to probíhalo v klidu a všichni se jen přihlásili během 2 měsíční doby a byl klid? Taky mi chodí e-maily a výhrůzné smsky s tím že to podají jako úvěrový podvod, ale to samozřejmě ještě ani neví že to půjde k insolvenci. Na radu právníka s němi již nekomunikuji, protože by prej dělali akorát větší nátlak a snažili se dostat své peníze zpět mimo insolvenční řízení, což je samozřejmě trestné.
Děkuji všem co se zapojí do diskuze a pomohou mi nějak v téhle situaci. Každý je nějaký, jeden člověk má správný život plný finančního růstu, druhý si to nepohlídá, takže prosím zdržet se komentářů typu můžeš si za to sama děkuji
to jsi ty, co jsi řešila, že když si tim, co ti půjčili, nezkontrovali tvoji situaci, tak si za to můžou sami a spáchali úvěrový podvod, v podtextu nemusím jim nic vracet?
Pokud jsi všude uvedla opravdový příjem a nikde jsi nezatajila žádnou svou půjčku, úvěr pohledávku, při žádosti, pak se nemáš čeho bát. Oni to podají, to trestní oznámení, ale nemají ti co dokázat. Pokud si jen tak trochu v něčem lhala, někde sem tam něco zatajila, neuvedla…máš problém a úvěrový podvod to je.
@alzbeta1557 řešil bych až opravdu něco podají, vyhrožovat a psát hovadiny umí všichni
@lachtanice86 píše:
@vokishka to bylo první co mě napadlo
už si připadám drobet paranoidní ![]()
@vokishka píše:
to jsi ty, co jsi řešila, že když si tim, co ti půjčili, nezkontrovali tvoji situaci, tak si za to můžou sami a spáchali úvěrový podvod, v podtextu nemusím jim nic vracet?
Ne? Zaregistrovala jsem se na emimino dnes ![]()
@alzbeta1557 píše:
Ne? Zaregistrovala jsem se na emimino dnes
Navíc to o čem mluvíte, jsem viděla
a netvrdím to, že když mi dali půjčku i když neměli, tak si za to můžou samotní a nemusím jim nic vracet, nic takového jsem ani nenapsala. Jen jsem tím poukazovala na to, že do insolvence chodí z 99% přesně takové případy jako já a 1% jsou lidi co si za to třeba ani nemůžou vlastní vinou. A přitom má insolvenci každý druhý, proto mě tohle celé téma zajímá, všude vyhrožují úvěrovým podvodem ale co znám hodně lidí tak insolvenci dostal úplně každý. Tak to možná tak horké nebude.
I kdyby, tak za úvěrový podvod se dává podmínka na dva roky.
Pokud někdo poskytne půjčku a nezkontroluje si zda bude dlužník schopen splácet, je úvěrová smlouva neplatná. Je to v zákoně a finanční arbitr vydal už celou řadu rozhodnutí v tomto smyslu.
Neplatnost smlouvy o úvěru neznamená, že dlužník nemusí nic vracet. Zapůjčenou částku splatit musí, ale 1) bez úroků a 2) v době která je přiměřená jeho schopnostem.
Proč na takovou situaci poskytovatelé úvěru reagují podáním trestního oznámení nevím, nejsem právník. Ale pokud někdo při žádosti o úvěr podal nepřesné nebo dokonce lživé informace o svém příjmu, tak je to na místě. A je asi na soudu aby posoudil, zda je dlužník a) hloupý a bere si úvěr který nezvládne splácet, nebo b) naopak vychytralý a snaží se získat úvěr „zdarma“.